Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Převrat z roku 1989 nám přinesl mimo mnohé jiné:

- zrušení dobrovolně povinných schůzí a brigád a průvodů a okenních vlaječek

- možnost výběru školy pro své děti

- možnost výběru lékaře

- možnost přiznat se k libovolné víře

- dovoz zahraničních potravin, zejména ovoce a zeleniny (což mělo okamžitý vliv na úroveň zdraví a zvýšení délky statistické pravděpodobnosti dožití) - výrazně snížení sebevražednosti atd. atd. atd.

1 1
možnosti

Ale bolševické myšlení v našich hlavách dosud zachoval!

0 0
možnosti
Foto

R 89 nám přinesl možnost rozhodnout sami o sobě navzdory tomu, že totalitní hydře nebyly ty hlavy useknuty. Měli jsme jedinečnou možnost ty hlavy usekat. Pouze jsme jí načas zahnali do sluje a tvářili se, že není. A ona byla. Ten otravný dech byl nacpaný v hlavách většiny a zatemnil jedinou správnou úvahu: vyhnat tu hydru i z její sluje a řádně všechno vydenzifikovat. Teď už je venku, tváří se kamarádsky, ale ten smard je neomylný. Ten starý známý. Tak snad si už lidé v tomto státě přestanou zacpávat nos a ten původ smradu vyřeší jednou provždy.

4 0
možnosti
Foto

Při obdobných zamyšleních se dostávám do poněkud schizofrenní nálady.

Na jedné straně jsem nadšený z toho, že jsme se zbavili pokrytectví mluvit doma jinak než na veřejnosti, máme volnost pohybu a všechna ostatní plus.

Na druhé straně jsem rozladěný a rozhořčený z obrovského rozšíření politicko-policejně-soudcovské mafie a propojení politických a podnikatelských sfér do majánských struktur, ale hlavně z obrovského poklesu morálky a mezilidské snášenlivost.

Nějak se nemůžu rozhodnout, jestli převažují pozitiva a nebo negativa. 

Smutný jsem i z toho, že negativa mají trend stále narůstající a není v dohledu šance na jejich zastavení, natož pak pokles a jejich omezování. Zjišťuji, že jsem  byl v ´89 velmi naivní v odhadu společenské nápravy.

4 0
možnosti
Foto

Od té doby je nejím ze solidarity s těmi, co říkají, že to nebylo jen o banánech....:-/

0 0
možnosti
MR

Vím co nám nepřinesl, změnu uniformního socialistického maloměšťáckého myšlení. Problém není v roce 89, ale je daleko hlubší a dalo se očekávat že se z toho společnost jen tak neotřepe. Společnost stojí a padá s funkční či nefunkční většinou u nás je nefunkční ... .

2 2
možnosti
AK

Když to shrnu, listopad nahradil totalitu politickou totalitou peněz:

Máš peníze? Koupíš si soudce s jeho rozsudky, prostitutku, politika nebo celou politickou stranu, novináře nebo celé vydavatelství, tu nejlepší možnou zdravotní péči, studium pro děti na zahraničních školách, vilu v Toskánsku, co chceš.

Nemáš peníze? Chcípni, nikoho nezajímáš.

6 0
možnosti

To je přetrvávání toho bolševismu v našich hlavách!

0 0
možnosti
Foto

Co pamatuji, tak za dob jednoho předčasně zemřelého vůdce KDU bývala hádanka znáte hada na tři? Jeho strana ač máloprocentní chytračila a kšeftila.

3 1
možnosti

A ten odeesácký hnůj smrdí dodnes!

0 0
možnosti
VH

Hlavní klasickou křesťanskou hodnotou je dodržování desatera a život v chudobě. Kolik současných křesťanů to dodržuje? Zejména církvím jde především o majetek a s tím spojenou moc.

2 4
možnosti
Foto

Zkuste prosím definovat chudobu. Poté lze dál diskutovat. S díky

2 1
možnosti
  • Počet článků 646
  • Celková karma 17,41
  • Průměrná čtenost 1073x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!