Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZJ

Pane doktore.

Potíž je také v tom, že by lékaři chtěli platy jak v Německu, ale za služby platit jak v Česku.

Já mám čtyři výuční listy, dvě maturity, jeden VŠ diplom. Mluvím a píšu česky, německy, anglicky. Podnikám ve službách. A to, co chce lékař měsíčně mám já za 1Q.

Jo a pracuji s chemickými látkami, i vysoce toxickými.

0 0
možnosti

Blahopřeji každému k jeho úspěchům. Jen nechápu, jak někdo ví, co chtějí lékaři, lépe než lékaři samotní. Prostě génius, že?

1 0
možnosti
Foto

Co jste si zvolil, to máte. TOP09 se na zdravotnictví podepsalo, a to není žádná socialistická strana. A pokud si k tomu ještě zvolíte zánik systému veřejného zdravotního pojištění, půjdete žebrotou Rv

0 1
možnosti

Absolutně nechápeš, o co jde.

TOP 09 není socialistické strana, ale ve zdravotnictví se chovají jako levičáci. Preferují levičácké sociální inženýrství před přirozenými vztahy a před občanskou svobodou.

Zánik současného systému si zvolili politici, lékaři mohou jen přihlížet.

0 0
možnosti
KN

Myslím že co se odchodu lékařů týče, tak velkým problémem je přístup k lékařům před atestací.

Kteří jsou v ČR v podstatě nuceni podepsat smlouvu podle které "jsou schopní dělat všechno" ačkoli nejsou a podepisovat by to neměli, protože jinak místo neseženou a atestaci neudělají, takže to mohou buďto risknout (a pak být právem taháni po soudech, protože takovou věc v první řadě neměli podepisovat), nebo jít do zahraničí, nebo jít dělat manažera do pharma firmy. Dobré řešení pro ně neexistuje.

Život nejsou jen peníze, taky jsem žila v Německu, ale člověk má taky rodinu a staré kamarády a spoustu jiných vazeb (další důvod proč se odchod nejspíš bude týkat těch nejmladších) plus životní náklady jsou taky někde jinde, takže zase tak dramatický rozdíl to není.

Horší než ohodnocení je množství práce (zrovna dnes jsem četla, že zdravotní sestru z Rumburku hájili mj. přepracovaností, díky které opravdu mohla na kalium zapomenout), což má vliv na všechno - od osobního života přes vlastní zdraví až po kvalitu odvedené práce (většina lidí patrně nechce něco pokazit, bez ohledu na to do jaké míry se to vyšetřuje či nevyšetřuje).

0 0
možnosti

Příčiny exodu lékařů a sester:

1) protiústavní a protizákonné přetěžování zaměstnanců přesčasy

2) amerikanizace justice a zdravotnictví vede k tomu, že chybovost přírody je přičítána lékařům

3) ztížené popromoční vzdělávání lékařů a absurdní vzdělávání sester

4) nesmyslně narůstající byrokracie bránící kvalitní práci

5) neadekvátní hodnocení práce lékaře a sestry

6) nesvoboda lékaře a sestry ve své práci

7) neustále se měnící podmínky práce lékařů a sester

8) peníze na naše zdraví neputují jen na naše zdraví

9) množící se nesmyslné kontroly bránící v práci lékařům a sestrám

0 0
možnosti
TN

Milý pane doktore, jsem sice pouhý inženýr ekonomie a státní úředník, ale také bych bral plat úředníka, dejme tomu, z Německa. Musíte brát ohled na ekonomickou realitu České republiky. Přesně v případě odcházejících lékařů je podle mého názoru zcela na místě zavést školné na vysokých školách, které by mohlo být odečteno třeba z budoucí daně z příjmu. Pokud by medik studoval za české peníze, ale daně by platil jinde, tak by si holt tu školu, resp. školné zaplatil. Toť realita, tak se, prosím, vraťte na zem.

5 2
možnosti
PK

Souhlas, stejně by měli Ficovi platit třeba slovenští lékaři vyštudovaní v Čechách. Jak píšu dole, když se plat v podstatě za stejnou práci liší 3x - i ve Škodovce VW, tak s tím máte obrovské problémy, ať jste pravičák či levičák.

0 1
možnosti
PK

Jestliže dáte do jednoho "spolku" země, kde za kopečkem má lékař či sestra dejme tomu trojnásobný plat - a n e j e n oni, ale i prodavačky a ostatní, máte hodně ztíženou až neřešitelnou pozici. Navíc lékaři to mají snazší proti učitelům, právníkům, účetním, kteří jsou hodně vázáni na jazyk. Tím neříkám, že se nic nedá dělat, ale je to hodně obtížné. Nebo snad věříte, že evropský typ zdravotnictví zajistíte jen komerčním pojištěním č+ cash platby?

0 1
možnosti

Pane Kuchta, nevidíte do toho! Nezáviďte nikomu peníze!

Nebojujte proti adekvátním platům lékařů a sester, ale bojujte laskavě za zvýšení ceny práce i všech dělníků!

0 0
možnosti
JK

RŮSt ekonomiky je hlavně v soukromém sektoru, tam by měly růst platy. Veřejný sektor je závislý na výběru daní.

0 1
možnosti
PK

I po 2.světové byl růst platů na Západě. zajišťován tvrdým "třídním" bojem, odbory, stávky. Já být kapitalistou tak taky přidám až po tlaku.

A tady v podstatě žádný - až na vyjímky - Škoda MB, není. Tak se to tlačí přes stát, minimální mzdu aj.

0 1
možnosti
  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,24
  • Průměrná čtenost 1079x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!