Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Nejde o modlení. Jde o vnitřní stav a vnitřní morálku. Každý z nás něčemu věří a podle toho jedná. I ti, kteří si říkají ateisté, mají svého nepojmenovaného boha. Každý máme tu svou víru, ze které vychází naše morálka. Zákony a morálka vycházející z islámu jsou naprosto odlišné. Navíc, jak se ukazuje, historicky neměnné. Islám se v rámci historie rozpíná. Tedy buďto zanedlouho bude svět pouze islámský nebo ................. a včil mudrujme, co by mělo být za tím nebo. Co s tím? Stojí nám ony křesťanské hodnoty, které vyznáváme, ačkoli se k aktivnímu náboženství nehlásíme, za to, abychom pro ně něco udělali? Abychom se zamysleli, co vlastně dělat? Jak se zachovat, abychom naše hodnoty, víru, svobodu ..... zachránili a zároveň se sami jim nezpronevěřili?

0 0
možnosti

Minimálně úcta k pravdě, úcta k druhému člověku, úcta ke svobodě a spravedlnosti nám za to stojí. I když mnozí naši lidé to nechápou!

1 0
možnosti
JB

nevím, jestli je něco dobrého na tom, modlit se povinné 5 x denně, jestli zrovna to dělá člověka lepším, a blíž bohu, lhostejno kterému. Spíše bych řekla, že právě toto " rozptylování", modlení muslimů, to jejich absolutní pohlcení vírou, činí muslimské země tak zaostalé. Neumím si představit, že by nějaký zaměstnavatel toleroval třeba v Čechách zaměstnance, který by mu 3-4 x za směnu třeba utíkal od pásu, nebo při důležité páteční modlitbě mu utekl v půlce šichty ze zaměstnání.

1 0
možnosti

Modlení pětkrát denně asi člověka lepším udělat nemusí. Ale pravidelné zpytování svědomí a pravidelná konzultace ve zpovědnici ke zlepšení vedou. To obecně poznáváme.

1 0
možnosti
MK

Nevím kdo je Bůh Ježíše Krista, neb Kristus je sám Bohem, ale rozhodně ten Bůh není Bohem Mohameda.

Bůh Mohameda popírá Kristovu oběť, bůh Mohameda vyzývá k zabíjení křesťanů a židů. Bůh Mohameda tvrdí, že každý kdo vyznává, že Ježíš je syny Boží je nevěřící.

.................................................

To, že jsou prázdné kostely není problém křesťanů. Je to problém všeobecně naší společnosti, která si našla falešné modly. Konzum, sociální inženýrství, sexuální uvolněnost, ztrátu úcty k lidskému životu. Vinu na tom nese i Druhý vatikánský koncil jehož dokumenty jsou nejen dvojznačné, ale mnohdy i mnohovrstvé. \Viz co se děje na NOMu. Relativizace vlastní nauky, falešný mezináboženský dialog, setkání v Assisi apod.

A zatímco farnosti, kde je tradiční mše, s úctou ke Kristově oběti, vzkvétají, tak farnosti, kde se šaškuje ala Taizé, tak to umírá. A proč asi. Na to není těžká odpověď

1 1
možnosti

Bůh je jen jeden, že? Rozdílný je jen výklad křesťanský a islámský.

Nicméně nechápu, jaké prsty v tom má mít Druhý vatikánský koncil, a v čem kdo vidí jakou dvojznačnost. Nevím, proč by měl být mezináboženský dialog falešný. Jedině když si novináři vezmou na mušku teologické disputace, tak z toho nic dobrého být nemůže.

Komunita Taizé je určitý druh spirituality a já nemám potřebu se o ni vyjadřovat hanlivě.

1 0
možnosti
JL

I kdyby se bývalé koloniální mocnosti (Británie, Francie, Německo, Španělsko, Portugalsko a Holandsko) zbláznily a pozvaly si do svých zemí 50% muslimů a ti pak jejich západní kulturu na domácí půdě převálcovali, prostě tím, že by ji přehlasovali v demokratických volbách, pořád tady zůstane pár zemí, které impérii nebyly, a ty o muslimy moc nestojí, resp. o imiganty jiných kutlru. A i kdyby ty byly zaplaveny v důsledku povelů z Bruselu: "Míchejte se, míchejte se!", pořád zbyde na východě Rusko jako nositel křesťanské a západní kultury a civilizace :-):-):-) O USA a Austrálii nemluvě.

0 0
možnosti

Na Rusko bych se nespoléhal. To má jiné, mocenské zájmy. Nás rozhodně zachraňovat nebude!

1 1
možnosti
PS

Poplašná je zejména zpráva, že papež prohlásil, že Bůh křesťanský a islámský je shodný a že jsme bratři. To je jednak nepochopitelný výrok a zejména pro mě , jako věřícího křesťana nepřijatelný. Můj Bůh nikdy nemůže být totožný s Allahem, právě proto, že křesťanský Bůh je láska, odpuštění, kdežto tak jak to prezentuje islám, jedná se o náboženství plné omezení a násilí, netolerance a podřízenosti. Bůh je jenom jeden a pokud samotný papež pronese takový výrok , je něco špatně. Ano, můžeme být bratři , což de facto všichni lidé jsou, ale nelze mlčet proti zlu a v rámci usmíření ustupovat něčemu, co žádnou toleranci ve své obsahu nemá . Jen šíření pomocí vymývání mozků, násilí a úskoků.

3 0
možnosti

Trochu tomu nerozumím. A proto to zopakuji po svém. Bůh je jeden. Jen výklad křesťanský a islámský se liší. Tím se s P.P. Františkem nelišíme.

Islám je dvojí. Již jsem o tom psal podle Respektu. Korán se skládá ze zjevení zapsaného v Mekce, které je mírumilovné, a ze zjevení v Medině, které je agresivní a produkuje džihádisty.

1 0
možnosti
RN

R^ dobry postreh.

fakt je, ze neco proti atheismu zasahnout musi.

0 0
možnosti

To, že evropskou prázdnotu by měl zaplnit islám, moc nectím.

2 0
možnosti
Foto

Nejlepší bůh je žádný bůh.

Čím méně důvodů ke svárům, zejména uměle vykonstruovaným, tím lépe.

1 7
možnosti
PS

Jenže krása současné, zatím Evropy, spočívá v tom, že si můžete myslet právě co chcete a je to každému jedno. A to by mělo zůstat natrvalo.

2 0
možnosti
OF

No já jsem takový věřící nevěřící. Vaše snaha je chvályhodná,ale naše společnost je těžce ateistická a věřící jsou pro smích. Husité, rekatolizace po Bílé hoře, Masaryk, komunisté.... a jsem tam , kde jsme.

Evropa má křesťanské tradice. Vatikán ústy papeže naléhal , aby to bylo zakotveno v evropské ústavě. A bylo to zakotveno ? Obávám se, že ne. Měli bychom vědět, kdo ten zcela přirozený a legitimní požadavek odmítl.... bohužel asi se to nikdy nedozvíme.

3 0
možnosti
RN

dozvime, nasi atheiste, co v evrope vladnou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 638
  • Celková karma 28,51
  • Průměrná čtenost 1079x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!