Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sýrie - další intervence západních demokracií se kvapem blíží

Tentokrát se pozornost zaměřila na Sýrii. Každým dnem může začít útok. Co na to obyčejní syřané? Ještě před dvěma lety jsem míval jednoho kamaráda, který ze Sýrie pocházek a v ČR pracoval jako prodavač. Když vypuklo v jeho domovině povstání a začala občanská válka, okamžitě si sehnal letenku, aby se co nejdřív dopravil domů a mohl se do války zapojit. "A na které straně budeš bojovat?" ptal jsem se naivně. "To je jedno, přijedu a uvidím..." Tato odpověď mě snad ani nepřekvapila. To je výsadou asi nás Čechů, že musíme vždy přesně vědět, za co bojujeme. U Syřanů je tomu ale trochu jinak. Když se bojuje, musí se bojů účastnit a to bez ohledu na to, zda straní jedné či druhé válčící straně. Trochu to něco vypodívá o duši syrského člověka.

Občanská válka v Sýrii trvá již více než dva roky. Proti sobě stojí vládní jednotky na straně jedné a povstalci na straně druhé. Tato občanská válka však stojí na mrtvém bodě a žádná strana nemá k vítězství blíže než druhá. Svět sleduje syrskou krizi s napětím a již od počátku se spekuluje o možné intervenci ze zahraničí. Ta by totiž mohla pomyslné misky vah posunou tím či oním směrem. V posledních dnech se tato otázka stala nejžhavějším světovým tématem. USA plánuje za několik dní vojenskou intervenci ve prospěch jedné válčící strany.

 

Záminkou k útoku je údajný útok chemickými zbraněmi, kterého se měly dopustit vládní jednotky. Ty to popírají a obviňují "západ" z účelového nařčení. Představitelé USA však již několik dní hovoří o tom, že nepochybují o vládním nasazením chemických zbraní a to bez ohledu na tom, že experti OSN ještě neukončili průzkum zasažené oblasti.

 

USA již delší dobu varují syrský vládní režim z toho, že případné použití chemického arsenalu by bylo důvodem k vojenskému zásahu. Že by byla syrská vláda natolik hloupá, že by v takové patové situaci takovou fatální chybu udělala? Že by USA dobrovolně "darovala" takovou to záminku k útoku? Ze strany vůdců syrské vlády by se jednalo o akt politické idiocie.

 

Mnohem více pravděpodobnější se jeví situace, že k chemickému útoku buď vůbec nedošlo, nebo byl proveden na objednávku ÚSA, které se ani netají svou dlouhodobou chutí vměšovat se do syrské války. Tento chemický útok přichází právě vhod, až podezřele vhod. Novinkou je jisté ultimátum na odevzdání chemických zbraní, čímž by se Sýrie mohla vojenskému napadení vyhnout. Mimo to, že mi toto ultimátum nápadně připomíná rakousko-uherské ultimátum Srbsku z roku 1914, které ve svém důsledku způsobilo první světovou válku, stojí také za zmínku jistý paradox - USA vlastní nepřeberné množství různých zbraní, které dokážou v jediném okamžiku usmrtit tisíce lidí. Syrský chemický arsenal je v porovnání s arsenalem USA pouhou krabičkou se silvestrovskými petardami. Tím však nechci zlehčovat zvěrstva, které mohou chemické zbraně způsobovat.

 

Některé velmoci, zejména Rusko, se však staví k případné intervenci zdrženlivě a očekává se, že v rámci OSN by případnou intervenci vetovalo. To by znamenalo, že by vojesnký zásah byl proveden bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, např. jako zásah proti Jugoslávii (tzv. humanitární bombardování). Dokonce se objevily spekulace, že souhlas RB OSN není zapotřebí a čím dál více se útok na Sýrii dává do souvislosti s útokem proti bývalé Jugoslávii. Lide práva znalí však dobře vědí, že útok proti Jugoslávii byl porušením mezinárodního práva a útok proti Sýrii by byl v rozporu s mezinárodním právem také. Účelové právní rozbory (naobjednávku) na tomto holém faktu nic nezmění.

 

Když navíc vezmeme v potaz další intervence USA, ke kterým došlo v minulých letech, scénář se stále opakuje. "Někde" dochází k porušování lidských práv, "jinde" existuje hrozba terorismu nebo nukleárních zbraní. Mnoho takových záminek posloužilo k obhajobě intervence v mnoha světových zemích, na které USA zaútočili. Zemí, kde USA rozsévají semínka demokracie, je tolik, že se ani nedají spočítat na prstech jedné ruky. Úplně stranou ponechám zcela evidentní fakt, že dotčené lokality mívají buď nerostné bohatství nebo jsou z jiných důvodů vysoce lukrativní pro americkou ekonomiku. Proč se USA takto vehementně nestará o hrůzostrašné porušování lidských práv v některých afrických zemích, kde místní polovojenské jednotky terorizují domorodé obyvatelstvo, pravidelně vypalují vesnice a dochází tam každodenně ke znásilňování žen a dětí? Tam přeci k porušování lidských práv také dochází.

 

Tentokrát se pozornost zaměřila na Sýrii. Každým dnem může začít útok. Co na to obyčejní syřané? Když se bojuje, musí se bojů účastnit a to bez ohledu na to, zda straní jedné či druhé válčící straně. Trochu to něco vypodívá o duši syrského člověka. Otázkou je, jak se duše syrského člověka vyrovná se zahraniční intervencí. Jistě, během probíhající války se povstalcům hodí jakákoliv pomoc, ovšem až bude po válce a povstalci se ujmou vlády, jak se vyrovnají s tím, že USA budou chtít do poválečného uspořádání mluvit? Už to nebude žádná nezištná a bohulibá pomoc utlačovaným povstalcům, už to bude vnucený model demokracie a kapitalismu a to bez ohledu na to, jestli si tento model obyčejní syřané přejí. Nadšení z vyhrané války opadne, rozčarování podobné tomu iráckému nebo afgánskému se velmi rychle dostaví. Stačí se podívat na země, kde k "západní demokratické" intervenci již došlo - situace v mnoha z nich není moc růžová. Neřknu-li přímo narovinu, že je tam situace zcela kritická.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | úterý 10.9.2013 14:15 | karma článku: 14,83 | přečteno: 512x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Genocidu Palestinců by Netanjahuovi mohl i Hitler závidět, prohlásil Erdogan

12. května 2024  14:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. S...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  14:25

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Malostranský zápisník: Politické i ryze nepolitické hry českého engéše

12. května 2024

Premium Jak se interpeluje mezi náčelníkem generálního štábu a o 11 let mladší poslankyní? Při jaké pietě...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik