Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam kráčíš, Ukrajino? Pádem režimu to teprve začne

Ukrajinský lid již několik týdnů demonstruje v ulicích proti vládě Viktora Janukovyče. Přitom současná vláda vzešla z voleb, lidé si ji sami zvolili a nyní jí nemohou přijít na jméno. Co se vlastně stalo, že lidé vyšli do ulic? Nebo bychom se měli spíše ptát, co obyčejní Ukrajinci vlastně chtějí?

Naše (západní) média interpretují nepokoje na Ukrajině pouze jako boj ukrajinského lidu za vstup do EU. Pokud by to tak skutečně bylo, doporučoval bych tamním demonstrantům, aby se zeptali stávajících obyvatel EU, jako jsme třeba my Češi, jak se nám v té slavné Evropské Unii líbí. Je velmi pravděpodobné, že by svůj postoj velmi rychle přehodnotili.

 

Čím více však sleduji zprávy z Ukrajiny, tím více docházím k názoru, že většina obyčejných lidí, co nyní v ukrajinských městech bojuje, nestojí o nějakou Evropskou Unii. Tím, kdo o vstup do EU vehementně usiluje, jsou především oficiální opoziční předáci, kteří se předhánějí v tom, kdo z nich před modrou vlajkou se žlutými hvězdami víc ohne svůj hřbet. Pevně věřím, že většina obyčejných Ukrajinců do EU nechce a prosazuje především samostatnost a nezávislost své země. Avšak i eurofilní aktivisté se na demonstracích podílejí, o tom není pochyb.

 

To, jakým způsobem si Viktor Janukovič upevňuje svou moc v zemi, je hlavním důvodem, proč Ukrajinci vyšli do ulic. I když se opoziční předáci dušují, že za současný předrevoluční stav mohou právě oni a že to oni svolávají demonstrace. Největším problémem však zůstává roztříštěnost opozičních aktivistů. Někteří skutečně prosazují připojení k EU, jiní zase trvají na neutralitě a samostatnosti. To jsou však názory demonstrujících, obyčejní ukrajiští lidé o budoucnosti své země nemají jasné představy. To může být velmi nebezpečné, pokud skutečně dojde k pádu janukovyčova režimu. Všichni se ovšem shodují, že pokraování stávající vlády je nepřijatelné. Nenávist (v tomto případě nenávist k současnému režimu) dokáže lidi spojovat mnohem více, než cokoliv jiného. A i když mají jednotliví demonstrující odlišné názory na budoucí směřování země, tyto rozdíly jdou prozatím stranou. Otázkou je, co bude následovat, až Viktor Janukovič, veřejný nepřítel Ukrajiny číslo jedna, zmizí ze scény? Kam se Ukrajiny bude ubírat?

 

Po opadnutí revoluční euforie bude následovat další boj a to boj o budoucí směřování země. Ukrajina se buď přikloní k EU, k Rusku nebo se pokusí zachovat si neutralitu (koneckonců co se velikosti týče, boj za neutralitu by nemusel být předem prohraný). Většina obyčejných Ukrajinců by rozhodně dala přednost právě neutralitě a nechce vstupovat do EU. Jsou totiž obeznámeni s neblahými zkušenostmi stávajících členských států. Dobře vědí, že EU umí dávat, ale umí i brát (nic není zadarmo). Opoziční předáci však stojí jednoznačně na straně vstupu, asi v hloupé naivitě, že vstup do EU je samospásný a vyvede Ukrajinu z bídy (například zemím jako je Maďarsko nijak razantní zvýšení životní úrovně nepřinesl, ale třeba v Polsku se úroveň trochu zlepšila). Eurofilní postoj ukrajinské opozice je ale dost možná způsoben štědrou finanční podporou, která by mohla patřit jejich politickým stranám v  nadcházejících ukrajinských volbách ze strany eurofederalistů z Bruselu.

 

Ať do dopadne jakkoliv, pevně věřím, že násilnosti ustanou a boj další o budoucnost Ukrajiny se povede na politickém kolbišti a to v demokratických volbách. Jak ale znám bruselské poradce, místo reálného politického boje dojde po pádu současné vlády nejspíše k mediálnímu vymývání mozků ukrajinského lidu, tak jak k tomu došlo před naším vstupem do EU. Média tehdy chrlila na český lid líbivé fráze o tom, že nebudeme muset při cestě do německa používat pas a že za dvacet let bude český důchodce jezdit každoročně na své letní sídlo do Portugalska (to tehdy říkával Ray Koranteng nalíčený jako stařec).To, že realita života v EU je poněkud jiná, to nám tehdy nikdo neřekl, i když mnozí na to upozorňovali. Ukrajinský lid čeká podobné rozhodování, nechají se také opít rohlíkem? Jisté je pouze to, že pádem janukovyčovy vlády to teprve všechno začne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | středa 5.2.2014 15:48 | karma článku: 37,74 | přečteno: 4823x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik