Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hashim Thaçi - hrdina nebo zločinec?

Před několika dny rozvířila vody mezinárodní politiky zpráva o návrhu udělení Nobelovy ceny míru kosovskému premiérovi. Tím však není nikdo jiný než nechvalně známý "Had" Hashim Thaçi. Přezdívku "Had" si vysloužil behěm své činnosti za jugoslávských válek a nutno podotknout, že si tuto přezdívku určitě nezískal pro své milé oči. Někteří ho vyzdvihují jako velkého národního hrdinu, vlastence a válečníka, jiní ho označují za bezcitného válečného zločince, narkobarona a mafiána. A právě nominace na udělení Nobelovy ceny míru pro Hashima Thaçiho vyvolala mezi evropskými politiky rozruch.

Hashim Thaçi vyrůstal v Jugoslávii a na sklonku dospělosti pobýval ve Švýcarsku, kde začal být politicky činný. Během občanské války se do Jugoslávie vrátil a stal se členem nechvalně proslulé organizace UÇK (Kosovská osvobozenecká armáda), která se proslavila teroristickými akcemi. Později se stal dokonce přímo jejím velitelem a byl tak přímo odpovědný za činy, které UÇK pod jeho vedením spáchala.

 

Ve válce o Kosovo mají na rukou krev nepochybně obě válčící strany, ovšem západní média a západní společnost obecně stojí pevně na straně Kosovanů. Po celou dobu války v Jugoslávii byla UÇK podporována mediálně, finančně, materiálně i vojensky a to i přes fakt, že se o jejích teroristických činech vědělo. Díky západní pomoci se nepodařilo srbským jednotkám dlouhodobě ovládnou kosovské území. Ale vraťme se k Hashimu Thaçi. Jaká byla jeho úloha v tomto krvavém konfliktu? Byl to jen oddaný bojovník za vlast nebo sprostý válečný zločinec?

 

Původně měl pro UÇK zajišťovat materiální a finanční pomoc ze západu, rekrutovat nové bojovníky a podílet se na jejich cvičení. Později, když se stal velitelem, měl přímou zodpovědnost za celou činnost UÇK. Díky tomu je Hashim Thaçi mezinárodním tribunálem v Haagu obviňován, že se podílel na válečnýh zločinech, ke kterým během jugoslávských válek došlo. Dokonce došlo i k jeho zatčení, nicméně díky svým vlivným kontaktům se mu podařilo soudnímu procesu vyhnout.

 

Mimo podezření z terorismu je však dále spojován i s vybudováním drogové sítě v Kosovu (o Kosovu se běžně hovoří jako o "narkostátu"), je spojován s vraždami svých politických nepřátel a v neposlední řadě se spekuluje o jeho napojení na obchod s lidskými orgány.

 

Balkán je horká půda, o tom není pochyb. Ale zdá se mi, že je těch podezření na jednoho člověka poděkud hodně. Dost možná, že je vše jen demagogií ze strany srbských nacionalistů, kteří se snaží kosovské představitele co nejvíce znemožnit v očích západní veřejnosti. Jestli je Hashim Thaçi pouze obětí mediální propagandy, nebo jde skutečně o zločince hodného odsouzení a trestu, to musíme nechat na úvahu každému jednotlivému čtenáři. Nezpochybnitelným faktem ovšem zůstává, že v době svého působení v UÇK byl jako velitel plně zodpovědný za válečné zločiny, ke kterým pod jeho vedením došlo (a že takové činy jsou prokázány). Přes tento zjevný fakt se dnes díváme na Hashim Thaçiho různými pohledy, což je doloženo výše zmíněným návrhem na udělení Nobelovy ceny.

 

Mě osobně se nápad návrhu Nobelovy ceny pro Hashima Thaçiho vůbec nelíbí, zvláště prizmatem faktu, že byl velitelem teroristické organizace (což UÇK bezesporu byla). Na druhou stranu když vezmu v potaz osoby, které byly Nobelovou cenou za mír v minulosti oceněni, nějak mi to tak připadá, že se Hashim Thaçi mezi některé z nich docela hodí. Mezi kontroverzní osobnosti, které získaly tuto cenu, by se tak mohlo přidat nové jméno. Hodnověrnost tradice udělování těchto cen by ale klesla ještě níž.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Procházka | pátek 7.2.2014 8:52 | karma článku: 14,03 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik