Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alois Rašín - tvrdý nepřítel socialismu padl před 91 lety

"Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída." To je nejznámější citát Aloise Rašína, prvorepublikového ministra financí, ekonoma, právníka a státníka. Do našich dějin se mimo rozvoje českého ekonomického myšlení dostal také tím, že na něj byl spáchán atentát.

Někteří Aloise Rašína obdivují, jiní nenávidí a dokonce se dnes najdou tací, kteří s atentátem souhlasí. Kdo vlastně byl Alois Rašín, když zůstal po boku T. G. Masaryka jedním z nejvyhlášenějších prvorepublikových státníků, jehož život vzbuzuje emoce a diskuse i po tolika letech?

 

V mládí byl Alois Rašín poměrně radikálním nacionalistou, ovšem v průběhu života se začal přiklánět ke konzervativnímu myšlení. Bezesporu se dá říci, že jeho myšlení bylo čistě pravicové, liberální. V některých aspektech se jeho přesvědčení dá nazvat přímo antisociální, čímž si proti sobě poštval ty nejnižší vrstvy obyvatel. Názory, které pokládal za správné, byl ochoten prosazovat za každou cenu, i když mu to vyneslo značnou nepopularitu. Negativně se stavěl především k socialismu, velkým sociálním výdajům a všem možným výhodám, které se poskytovaly některým skupinám (např. bývalým legionářům). Prosazoval úspornou a férovou pravicovou politiku, za což ho střední a vyšší vrstvy obdivovali a uznávaly.

 

V dopise adresovaném E. Benešovi v roce 1919 popisoval situaci mezi českým obyvatelstvem krátce po vzniku samostatného Československa. Většina lidí si prý tehdy myslela, že je bude živit stát, věřila ve všemocnost státu a že svoboda se obejde bez jejich poslušnosti. Je až zarážející ta nadčasovost, jakou Rašín vystihl myšlení českého národa. I dnes se většina z nás domnívá, že stát má zajistit nízké ceny, vysoké příjmy, zaměstnanost. Tento druh myšlení však Rašín k smrti nenáviděl a považoval ho za zhoubný. Podporoval individualismus a liberální až kapitalistické společenské uspořádání, aby byla každému zaručená svoboda do takové míry, aby byl schopen zajistit si sám živobytí (místo aby se spoléhal na všemocnost státu).

 

Jeho národohospodářské reformy však ve značné části obyvatel vzbudily doslova nenávist, ačkoliv s odstupem času je nutné podotknout, že díky těmto reformám se v následujících letech stalo Československo vysoce vyspělou průmyslovou zemí s nízkou inflací a silnou měnou. V těch letech jsme patřili k nejvyspělejším a nejbohatším státům světa. Strůjce tohoto úspěchu však byl po zásluze tvrdě potrestán a to ze strany politických odpůrců - socialistů. Mladý komunistický aktivista zákeřně zezadu zastřelil Aloise Rašína v Praze v Žitné ulici, ráno v 9 hodin 5. ledna 1923. Šlo o historicky jediný úspěšný atentát na vysokého českého státníka. Alois Rašín sice ještě více než měsíc přežíval v péči lékařů, jeho stav však byl beznadějný a 18. února 1923 svým zraněním podlehl - tedy přesně před 91 lety.

 

Následky atentátu byly celospolečenské. Díky k tomu, že atentát byl spáchán levicovým aktivistou (stejně jako pokus o atentát na předsedu vlády Kramáře v roce 1919), následovaly po celé zemi protilevicové demonstrace. Následně začaly vznikat i krajněpravicové strany a myšlení českého národa se posouvalo doprava. S odstupem času však lze říci, že k žádnému vážnému pravicovému příklonu u české populace nikdy nedošlo. Češi vždy měli blíže k politické levici. Dokladem toho může být například velmi nízká podpora českého fašistického hnutí, zatímco socialistické strany měly vždy podporu významnou.

 

Bývalý generální guvernér ČNB Zdeněk Tůma v souvislosti s Aloisem Rašínem pronesl: "On to, co říkal, tak také žil. Jestliže hovořil o střídmosti a o uvážlivém hospodaření, tak to bylo nejen ve vztahu k státu, ale i k vlastnímu životu. Takže pokud se díváme do minulosti a hledáme nějaké vzory, tak určitě Rašín patří mezi ty, kteří si zaslouží místo na piedestalu Československa."

 

Pokud někdy hledáme rozdíl mezi politikem (který se snaží získat politickou moc) a státníkem (kterému jde výlučně o dobro státu a to bez ohledu na osobní zájmy), musíme bez dlouhého přemýšlení uzat, že Alois Rašín byl skutečným státníkem, který se vůbec nezatěžoval veřejným míněním a činil pouze takové kroky, o kterých byl přesvědčen, že jsou v zájmu státu. Dnes jsou politici zvyklí kupovat si voliče za široké státní výdaje do různých sociálních fondů, byť za cenu zadlužování státu. To by Alois Rašín tvrdě odsoudil. Věříl tomu co dělá a jak to dělá a i když dnes vnímáme některé jeho kroky přinejmenším jako sporné, šlo nepochybně o státníka, který v současné České republice nemá žádného následovníka (a to ve smyslu charakterovém, tak i ve smyslu názorovém).

Autor: Bohdan Procházka | úterý 18.2.2014 16:42 | karma článku: 27,85 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Bohdan Procházka

Srebrenica - proč došlo k masakru muslimských mužů?

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí od tzv. srebrenického masakru. Nemohu si ale nepovšimnout zcela zásadní neobjektivnosti ze strany českých, potažmo světových, médií.

11.7.2015 v 17:07 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Bohdan Procházka

Kam kráčíš, Ukrajino? Patová situace

Situace na ukrajinském území se postupně dostala do patové situace. Separatisté stále ovládají některá východní území a vládním jednotkám se nedaří tato teritoria vojensky ovládnout a vzbouřence vytlačit. Naopak se separatistům podařilo dosáhnout několika strategických vojenských úspěchů. Světoví státníci se mezitím navzájem předhánějí v různých mírumilovných prohlášeních, ale situace na východě Ukrajiny se stále nelepší. Revoluce na Ukrajině a svržení legitimního prezidenta Janukovyče uvrhlo zemi do divoké bratrovražedné občanské války, ze které se velmi brzy stala celosvětová politická záležitost. Velmoci, zejména USA a Rusko, se navzájem obviňují z toho, kdo kritickou situaci způsobil, a navzájem na sebe uvalují nové a nové ekonomické sankce. Jaké jsou ale možnosti ukončení tohoto konfliktu?

3.2.2015 v 12:23 | Karma: 31,43 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Co dále s Řeckem? Aneb veká řecká černá díra.

Výsledky včerejších řeckých voleb jsou známy - vítězí krajně levicová strana Syriza, která reprezentuje nebezpečný směr. Ten směr, který Řecko přivedl v posledních desetiletích na samý okraj bankrotu. Řekové, místo aby se ponaučili a uvědomili si své chyby, hlasovali znovu pro směr umělého blahobytu na úkor zvyšujícího se zadlužení. Hlasují pro udržení neudržitelné životní úrovně. Vedení strany Syriza hlásá "Konec ponížení a utrpení", ale není to právě tohle, co si Řekové zaslouží? Žít v blahobytu na dluh, to není žádnou ctností. Co dále s Řeckem?

26.1.2015 v 14:04 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Bohdan Procházka

Je pomoc syrským rodinám hrozbou pro českou a evropskou stabilitu?

Těm, co pomoc syrským rodinám odmítají, říkají xenofobové, rasisté a častují je jinými urážkami, ať více či méně oprávněnými. Jenže nezapomínejme na tu naší slavnou demokracii, protože právě ti xenofobové a rasisté, na které vládní činitelé a zástupci různých lidskoprávních organizací tak hlasitě nadávají, jsou nositeli práv a svobod, jsou to ti, na nichž demokracie leží (nebo by měla ležet). Vláda i přes obecný odpor obyvatel schválila přijetí patnácti rodin ze Sýrie. Je to správný krok plný solidarity nebo vykročení do období destabilizace staré evropské kultury?

15.1.2015 v 13:58 | Karma: 30,00 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Bohdan Procházka

Jaký je dlouhodobý cíl islámského terorismu? Oč vlastně běží?

Již několik let je západní společnost stále více šokována teroristickými útoky ze strany islámských radikálů. Útoky jsou brutální a většinou směřují proti civilistům, proti obyčejným lidem. Mezi lidmi se šíří strach, který se mění v nenávist vůči Islámu jako celku a vztah mezi muslimy a členy tzv. západních civilizací se nebezpečně vyostřuje. Po nedávném útoku ve Francii v médiích vystupuje mnoho odborníků, kteří se snaží odpovědět na různé otázky, avšak jedna zásadní chybí. Co je vlastně dlouhodobým cílem těchto útoků? Co si od nich jejich osnovatelé slibují? Oč vlastně běží?

11.1.2015 v 10:05 | Karma: 24,67 | Přečteno: 2460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Nekouřím a nepiju! Kouřím jen cigarety, doutníky a dýmky a piju jen pivo, víno, likéry a nějakej ten tvrdej... 

Seznam rubrik