Krize Ústavního soudu aneb jeho "apolitičnost"

Tak nám předseda Ústavního soudu oznámil, že nesouhlasí s nálezem svého soudu. Ovšem soud není politika. A Rychetský nejspíše není dobrý soudce...

Primárně se mi nelíbí už to, že předseda není loajální s rozhodnutím pléna Ústavního soudu. Snižuje tak důvěru v doposud jednu z nejdůvěryhodnějších institucí tohoto státu. Je mi jasné, že názory se mohou projevovat, ale tak jako soudce přehlasován přísedícími z lidu ( i u nás ve věcech trestních- pokud vím jeden soudce a dva přísedící, všichni stejný hlas) nejde před novináře a nerozmazává toto, ale naopak je nucen napsat rozsudek se zdůvodněním. Je tedy nutné si uvědomit, že k jistým funkcím náleží i vyšší zodpovědnost.

Těžko před nás předstoupí šéf mladoboleslavské automobilky a řekne nám, že poslední model mohli udělat i lépe ( např. z hlediska jízdních vlastností ) a to i v případě pokud by si byl jist, že to je pravda. Auta by se poté samozřejmě nepoměrně hůře prodávala. A firma by v důsledku toho musela např. propouštět zaměstnance a měla by měně peněz na vývoj nového a lepšího modelu.

Kdo nyní uvěří, že Ústavní soud nerozhoduje podle politických kriterii ale jen a čistě podle ústavnosti jak mu ukládá Ústava ČR?

Také je smutné pokud předseda Ústavního soudu kritizuje rozhodnutí většiny svých kolegů, čímž podkopává autoritu nejen jejich, ale i svou a i autoritu soudu jako takového. Ale to by stále ještě bylo docela v pořádku pokud by nepoužíval politické argumenty. Tak jako se soudci vehementně a někdy až přepjatě brání zásahům do své sféry moci a to i v případech manažerského rozhodování. ( jmenování předsedy soudu, rozhodování o vlastních platech ) tak stejně tak by poté neměli vypouštět tvrzení typu "vláda mohla pracovat lépe", "reforma je odfláknutá" nebo dokonce reforma je "asociální". Je jasné, že každý na to má svůj názor, ale předseda U. soudu z titulu své funkce má hodnotit ústavnost reformy a ne její kvalitu!

Podobně činila i další soudkyně E. Wagnerová, ale ta už je se tak chovala i dříve tudíž to není tak překvapivé na rozdíl od Pavla Rychetského, který až doposud byl na první pohled dobrým předsedou Ústavního soudu.

Je čas na rezignaci pana Rychetského, kterou nám hrozil. Prosím učinte tak a hajte blaho v naší republice z pozic politických tak jak jste činil až do roku 2003 a je vám toto očividně bližší...

Na druhou stranu pokud věříte, že jste od nynějška schopen vést soud apoliticky dejte do toho vše neb nyní eminentně potřebujeme stabilní a dobrý ústavní soud...

Odkazy:

Někteří ústavní soudci kritizují své rozhodnutí.

Rychetský zvažoval rezignaci

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Bohata | pondělí 28.4.2008 15:46 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1539x