Karikatury Mohameda a nahá Venuše

V Londýnském metru byl zakázán plakát zobrazující přes 500 let starý obraz Lucase Cranacha - nahou Venuši. V Dánsku probíhají muslimské bouře po opětovném zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

Ptáte se, co mají tyto dvě zdánlivě nesouvisející zprávy společného?

Rád bych na těchto dvou zprávách ukázal absurdnost toho, co se nyní děje.

Abychom neurazili náboženství děláme mnohé, ale k ochraně naší kultury neděláme nic. Pokud je zveřejnění reklamy na výstavu Královské akademie 500 let starého renesančního obrazu staženo pro její přílišnou nahost musím se smát. Táži se, kdo v Londýně odmítá renesanční umění? Kdo odmítá neoddiskutovatelnou součást naší kultury -akty, pro jejich údajnou sexuální pohoršlivost?

Myslím, že je nutné udržet si jistou zdravou hranici úmyslného nepohoršování ( no jistě si dovedete představit něco horšího než renesanční akt ) jinak jednou budou i ženy nevyznávající muslimské náboženství nuceny chodit zahalené aby nepohoršovali netolerantní náboženskou menšinu.

Někteří z této menšiny chystali "odvážný" krok, vraždu 73letého!! Kurta Westergaarda. Dánské deníky se po provalení tohoto hrozného spiknutí zcela správně rozhodli znovu zveřejnit ony slavné karikatury.

Kurt Westgaard bude až do smrti, v zemi, kde se narodil žít pod neustálou policejní ochranou. možná se bude obávat o svůj život protože nakreslil karikaturu proroka. To, že se v muslimských denících objevují karikatury Ježíše, Budhy atp. to nám nevadí a tak je to správné, ale věřím, že i my budeme mít nadále odvahu držet se zásad své kultury bez ohledu na bezprecedentní vlnu násilí, kterou se nás někteří, snaží přesvědčit o opaku.

Neb protože pokud se něco nelíbí mě, napíšu o tom, nakreslím karikaturu, a v nejhorším se jdu postavit pod Sv. Václava, kde nepálím auta ani nestřílím "do vzduchu". Nevím, co je kulturního na prosazování svých názorů za pomoci vražd, atentátů, fatvy a podobných ohavností. Jsme ve dvacátém prvním století a podobné prostředky prosazování víry či světonázoru náleží hluboko do středověku.

Branme nadále svou evropskou kulturu ( vycházející z ideálů antiky - nahé sochy- zahalíme? ) civilizovaně slovem a písmem neb jinak budeme stejní jako ti jenž se nás o své pravdě snaží přesvědčit ohněm a mečem, ale neustupujme ani o krok!

Proč naše noviny onu karikaturu nezveřejnili? Proč ji jen popisují? Bojíme se snad lidí, co nemají ani kapku smyslu pro humor?

Odkazy: Ony slavné karikatury

Článek informující o znovuotisknutí karikatur a o chystané vraždě dankého karikaturisty

Lucas Cranach

Vyhnání Venuše z metra odkaz na článek včetně onoho plakátu.

Autor: Filip Bohata | sobota 16.2.2008 15:31 | karma článku: 30,41 | přečteno: 2508x