Úloha detektoru lži ve vrcholné politice

Proč se čest a poctivost v politice nenosí? Když se jeden stane vrcholným politikem a chce na úrovni zazářit ve společnosti kolotočářů a bývalých veksláků, nemá to jednoduché. Měsíční státní plat poslance se s bídou rovná dennímu výdělku nějakého polomafiánského kšeftaře. Je těžké, nepropadnout komplexu méněcennosti.

Jako vrcholný politik se jeden pohybuje mezi podnikatelskou smetánkou, která se na něj lepí s vidinou utrhnout nějakou tu politickou výhodu pro sebe. Chudák politik, sice pod penzí, všude kolem sebe vidí, kolik prachů se dá vydělat… kolik prachů se dá v téhle zemi vydělat!!! Jen mít ostré lokty. A v dušičce politika začne klíčit pokušení navázat s podnikateli symbiózu a nějak si bokem poslat malou domů. Ale v tichosti, z pravomoci mocného. Takže vlastně ne nezákonně; pokud se na to nepřijde…

Představme si, jakým tempem by naše ekonomika začala ubíhat kupředu, kdyby náš stát vedli pouze lidé poctiví, kterým je čest důležitější než šustění euro bankovek, a kterým je veřejný zájem jediným motivem v práci, místo vlastního obohacení.

Na kterého dnešního politika budou v budoucnu historikové pohlížet jako na čestného chlapa formátu Masaryka? Na čest a poctivost dnešních politiků se sázet rozhodně nedá. Jak je ale odhalit, jak je usvědčit, jak se jich zbavit?
Vždycky to přeci zatlučou, nebo se podmázne nějaký státní zástupce a ututlá se to. Lhaní, mlžení, popírání, svádění na druhé, extrémní spořivost, nemohoucnost vzpomenout si na různé okamžiky své vlastní politické kariéry… to je klasický obraz vrcholných výmluv vrcholného politika. Jak se dobrat pravdy?

Navrhuji uzákonit detektor lži pro všechny naše zákonodárce. V případě závažných kauz a obvinění by se dotyčný prostě posadil na detektor, který by rázem odhalil pravdu. Kolik času by nám to ušetřilo. A nemuselo by se utrácet za zahraniční auditorské firmy. A zmizely by všechny pochybnosti.

Dokážete si představit pana Čunka na detektoru lži? Nebo pana Langera? To by byl bzukot :-)

Problémem však je, že takový zákon by nejprve musel projít naším parlamentem. Navrhl bych, aby se hlasovalo o tomto zákonu v parlamentu veřejně, v přímém televizním přenosu. Ať sama volba ukáže, který politik si na tom jak stojí. Jenže se současnou garniturou v parlamentu je to utopie. Takový zákon se nedostane ani do prvního čtení…

Základní myšlenka však tak utopická není. Pro začátek by úplně stačilo alespoň veřejně v médiích rozpoutat diskuzi na toto téma. Nepochybuji, že potrefené husy by začaly kejhat jako první.

blogger #1195 © jan boettinger

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Boettinger | pondělí 17.11.2008 18:57 | karma článku: 21,82 | přečteno: 1156x