Soutěž o největšího tupce v parlamentu

Zdravý rozum zůstává stát nad tím, jací hlupáci v našem parlamentu působí. Ukvapeným, neodborným a nepromyšleným rozhodnutím přijde naše státní kasa o 200 až 300 miliónů korun. Ty spadnou do klína sázkařským firmám, tedy podnikatelským subjektům, které finanční injekce od státu rozhodně nepotřebují.

Za celou kauzou stojí poslanec Hrnčíř, který takticky zrušil daň z manipulačních poplatků a sázkařským firmám tak přihrál oněch dvě stě, tři sta mega. Pan Hrnčíř se dušuje, že žádná sázkařská lobby v tom nefigurovala. Dá se mu věřit?

O co v celém případě šlo? V zákoně o dani z příjmu chyběl pojem „manipulační poplatek,“ a to byl prý ten problém. Museli by „pracně“ novelizovat daňový zákon. Ale do toho se jim zjevně nechtělo. Asi moc práce, a ta bolí. Proto pan Hrnčíř vymyslel rychlé a operativní řešení. Poplatek z daně z příjmu vyňal. A aby to bylo celé ještě operativnější a rychlejší, pan Hrnčíř to do hlasování propašoval jako přílepek k jinému zákonu, že si toho nevšiml ani odbor loterií ministerstva financí. A poslanci to odklepli, aniž by vůbec tušili, o čem rozhodují. A pár set mega zafičelo do luftu.

To opravdu nevypadá, že by byl pan Hrnčíř úplný hlupák a neviňátko. Svedl to pravdu brilantně. Že by byl tedy přece jen prodlouženou rukou sázkařské lobby? Všechno tomu nahrává. On se ale dušuje, že je čistý. Že za tím stál jen jeho naivní dobrý úmysl vyřešit rychle problém, „který nikdo jiný vyřešit neuměl“. Vlastně je to borec. Že u toho prodělal svým voličům okolo čtvrt miliardy, to si předem prý propočítat nedokázal, kňučí teď nad rozlitým mlékem. Ale tvrdošíjně si stojí za svým, že nám vlastně prokázal dobrý skutek. Takže jeho rezignaci, přirozeně, očekávat nemůžeme. Ani vyhazov, neboť něco jako zodpovědnost za své konání a rozhodnutí v parlamentu neexistuje.

Tak nevím, kdo je v této kauze největším tupcem. Hrnčíř, který neumí ani základní počty. Nebo ministerstvo financí, kteří ani nevědí, že se v parlamentu hlasuje o oblastech, které spadají do jejich rezortu. A nebo všichni poslanci do jednoho, neboť to odhlasovali jako spící panny s ikvé tykve. Na to, že se tu bavíme o zákonotvorných aparátech naší země, mi běhá mráz po zádech.

Jedno je ale jisté. S panem Hrnčířem není něco v pořádku. Buď je to omezenec, který nemá kvalifikaci a dostatečné vzdělání zastávat poslanecký mandát. A nebo je to vychytralý parchant, co dokonale propašoval legislativní změnu ke schválení, doufaje, že to unikne pozornosti, a sám při tom inkasoval pár miliónků spropitného. Pro pravdu si můžeme akorát tak hodit korunou.

blogger #1195 © jan boettinger


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Boettinger | neděle 21.9.2008 19:22 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1444x