Sezóna bezdomovců začala

S příchodem podzimu a prvních plískanic nám začala i sezóna bezdomovců. Je potřeba si namasírovat svaly na nohou, obrnit se tolerancí a připravit se na nepříjemnou skutečnost, že v nejbližších šesti měsících nebude bezpečné si v MHD sednout na sedačky.

Bylo to na konci minulého týdne, co jsem zahlédl prvního bezdomovce v tramvaji. Přes léto je v MHD nepotkáte. Většinou se sluní na Václaváku nebo v parcích u krabičáku, který jim ovšem letos magistrát zatrhl. Přes léto je tedy docela bezpečné, sedat si v MHD na sedačky, bez rizika, že tam někdo před tím seděl v močí prosycených kalhotách.

S nástupem studených dnů se bezdomovci ale začnou postupně stahovat do tramvají a metra. Není to o tom, že by se nesměli přepravovat. Ani mi nevadí, že jezdí na černo; takových lidí existuje spousta a je na dopravním podniku, aby si černé pasažéry vychytal a zkasíroval. Co mi ale vadí, že svou přítomností významně znečišťují prostor MHD, který užívám i já – platící cestující.

Jízdné se pořád zvyšuje, a prostředí k cestování se nelepší. Je krajně nepřímené jet v přeplněné tramvaji se zavřenými okny, kde páchnou výkaly bezdomovci. Někdy je to na zblití. Člověk to ale musí protrpět, neboť většinou spěchá do práce a nemá čas vystoupit a čekat na další tramvaj (ve které ostatně může být zase jiný smraďoch). Bezdomovec nespěchá nikam. Právě naopak – snaží se zabít čas ve vytopené tramvaji. Jezdí od konečné ke konečné, a proto má vždy ty nejlepší místa k sezení.

Kdo si někdy sedl na prochcanou sedačku, ví, o čem tu mluvím. Běhat potom celý den v práci s pocitem, že mám na zadku flek od moči bezdomovce, není zrovna ten nejlepší pocit. Po té zkušenosti si přes zimu v tramvaji prostě na sedačky nesedám. Je to paradox. Já - platící cestující, stojím, a bezdomovec - neplatící cestující, sedí.

Chápu, že bezdomovci se přes zimu ocitají v extrémní životní situaci. Ale prostředky MHD nejsou primárně určeny k tomu, aby se v nich člověk ohřál a přitom tento prostor trvale znehodnocoval. Je mi líto bezdomovců, ale na druhou stranu požaduji dostávat za své peníze servis, který tomu odpovídá. A tomuto standardu promočená sedačka rozhodně neodpovídá.

V naší společnosti je nastaveno něco špatně. Například účinná opatření, která by chránila slušné a platící cestující, docela chybí. Neočekávám, že by se stal zázrak a bezdomovci by tuto zimu v MHD necestovali. Nepředpokládám ani, že by se začali pravidelně mít a měnit si prádlo. Takže mi nezbývá než se smířit s tím, že letos přes zimu v MHD jedině na stojáka a tygří mastí pod nosem.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | pondělí 29.9.2008 20:21 | karma článku: 31,86 | přečteno: 2243x