Co takhle zrušit katolickou církev?

Už slyším ty komentáře: co je to za přiblblou otázku?, jste magor?, reagujete na světlo? Na první pohled se ta otázka skutečně zdá přiblblá. Ale za malé zamyšlení to rozhodně stojí. Vždyť není v demokratickém světě kontroverznější instituce, než je katolická církev. Legálně provozuje svou činnost v mezinárodním měřítku, patří k nejmocnějším organizacím světa a přitom má historicky na svědomí porušování lidských práv, genocidu a zločiny proti lidskosti.

Stačí si přečíst Kaplického Kladivo na čarodějnice, jen pro ilustraci. Nebo o dobývání nových světů, kdy se systematicky vymazávalo kulturních dědictví celých národů, tavilo se na zlaté pruty a vesele importovalo do Evropy. Nebo o upalování kohokoliv, kdo byl v bádání jen o krůček dále a nevěřil na báchorky o placaté zemi.

Stále se ozývají hlasy, aby se zrušila komunistická strana, kvůli zločinům komunismu – podotýkám, já bych nebyl vůbec proti (ale o tom třeba jindy). Ideály komunistů zůstaly stejné, myšlení taky, jen název se malinko pozměnil, nicméně aspoň trochu se to snažili zakamuflovat. V případě katolické církve ani to ne. Vesele jedou dál a je to pořád ta samá katolická církev, co upalovala, konfiskovala, mučila, drancovala, vykořisťovala… ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého. Amen.

Váleční zločinci jsou po "zásluze" za své zločiny potrestáni. Hrůzovládci a diktátoři jsou svrženi, polapeni a odsouzeni k smrti. Protizákonné organizace jsou rozpuštěny a zakázány. A katolická církev? Ta žádá o majetkové vyrovnání.

Že se moderní církev nedá srovnávat s tou starou, středověkou? Kvůli předsudkům se tehdy mučilo a odsuzovalo na smrt. Totéž se děje dnes v Africe, kdy se kvůli předsudkům zakazují kondomy. Stejný rozsudek smrti. Jen pomalejší, bolestnější a mnohem zbytečnější v době, kdy už na placatou zemi nikdo nevěří. Katolická církev je se svou pruderností stále pozadu.

Proč tedy katolickou církev nezrušit? Co by se vlastně stalo? Přestali by lidé věřit v Boha? To sotva. Přestali by se chodit modlit do kostela? To sotva. Přestane se včelař starat o včely, když se na ministerstvu zemědělství zruší odbor včelařství? Rozhodně ne, neboť své včely miluje a miluje práci okolo nich. Stejně tak i člověk, který miluje Boha, ho neopustí jen proto, že pan Vlk přestane kardinálovat.

Proběhlo by to úplně jednoduše. Katolická církev by dnes jednoduše zanikla a vznikly by lokální zájmová sdružení typu "Spolek přátel Ježíše Krista". Lidé by se dále zítra mohli svobodně modlit, jen by nepotřebovali placeného faráře. Kázat by tedy mohl každou neděli někdo jiný. Třeba ten nejchytřejší v obci, a ne ten, který nosí sutanu. Třeba by od oltáře padlo i nějaké moudré slovo ze skutečného života. A nebo by se oltářem stal nejstarší strom v hájku za obcí. Lidé by se modlili v přírodě, ze které kdysi vzešli. To bych snad na bohoslužby začal pravidelně chodit i já.

No nevím, jestli je otázka zrušení katolické církve zas tak přiblblá. Aspoň by odpadly problémy s majetkovým vyrovnáním. Majetek - a s ním ruku v ruce jdoucí moc - jsou ale hlavní důvody, proč se církev hned tak nezruší. No a já abych teď za to rouhání odříkal před spaním padesátkrát Otčenáš. Jinak skončím v pekle.

blogger #1195 © jan boettinger


Autor: Jan Boettinger | čtvrtek 3.7.2008 18:41 | karma článku: 32,72 | přečteno: 2866x