Prosím, můžu jít mýt někam záchody?

Holčičky, jak známo, jsou daleko zdatnější v počátečním vývoji. Rychleji mluví, sedí a chodí a jednají inteligentněji. Zatímco chlapečci mlátí tyčí do sudu (já vím, prý tak zkoumají, jak co funguje), holky dokážou soustředěně sedět a listovat knížkou. Kde tedy později ztratí ten náskok a stanou se druhořadými bytostmi se 70 procentním platem? Je to vše opravdu jen genetika nebo jsou poznamenány povinností rodit a pečovat?

Myslim, ze je cas, abychom se zacali vidat s dalsimi lidmi.http://www.cartoonstock.com/lowres/ibn0085l.jpg

Žena - dokonalá bytost dokud... 

Odpusťte mi několik generalizací, ale žena, jak dějiny nejednou prokázaly, je tvor téměř dokonalý, všestranný a s trochou píle a vůle dosáhne čehokoliv. Díky více než staletí existence feminismu může studovat, volit a pracovat. A jde jí to dobře. K tomu navíc hodně žen ještě uvaří, uklidí, zařídí vše možné a jsou krásné a šarmantní. Dokud nepodlehnou věčné touze nebo řečem o nenaplněnosti jejich životů a nezačnou rodit děti. Zde jejich závratný a rovnoprávný let životem většinou nabírá jiný směr. A i když pro velkou část žen je dítě „naplněním biologického poslání“,  některé to tak úplně nevidí a možná si po čase připadají tak trochu odstrčené. 

A tohle je tedy všechno?

Ocitnou se náhle samy doma s dítětem, které sice milují, ale začnou si říkat, jestli je tohle tedy všechno a co bude dál. Zážitky dne se scvrknou na minimum. A pokud nesledují zprávy, smysluplných, dospělých témat k hovoru pozvolna ubývá. V práci byly rychlé, úspěšné a finančně nezávislé. Teď pobírají sociální dávky, což nikomu na sebevědomí zrovna nepřidá.   

A tak se jim pomalu, ale silně, začne stýskat po něčem nepředstavitelném -  po práci. Jakékoliv. Pamatuji si to dobře. Zvláště na začátku při kolikových záchvatech mé dcery jsem měla stavy, že bych klidně myla v restauraci nádobí, jen abych mohla na chvíli vypadnout. A i sezení v čekárně u doktora bylo za odměnu. 

Matky - nejvděčnější zaměstnanci 

Když se pak těmto ženám nějaká práce naskytne - třeba i špatně placený půl úvazek - skočí po ní většinou všemi deseti a dělají klidně i skoro zadarmo, jen aby si připadaly užitečné a využily svých znalostí.  

Už proto by se zaměstnavatelé neměli bát nabírat do podniků ženy s malými dětmi. Bývají to ti nejvděčnější a nepracovitější zaměstnanci.  

Skvělé manažerky 

Ze strachu, že nebudou dost dobré (pracovní sebevědomí doma den ze dne klesá) a že budou muset z práce utíkat, když bude dítě třeba nemocné, pracují často víc než ostatní. Jsou navíc díky nutné organizaci času, které se naučily s režimem dítěte, skvělými manažerkami a hravě  zvládnou mnoho věcí najedou.  

Matky, které částečně pracují, jsou - podle mě - šťastnější a čas s dětmi si pak užijí. Před partnerem si připadají lépe a soběstačněji, získají nové podněty, vyčistí si mozek a cítí se lépe. Jediné, co zbývá vyřešit, je dobře si rozvrhnout čas a nebrat si té práce příliš mnoho, aby neměly pocit, že jim z dětství jejich dětí něco uniká. Ale to už je holt umění kompromisu.  

 

 

clanek prevzal babinet.cz

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Osobní poznámka: Děkuju lidem z IDNESu, především kolegovi J. Dvořákovi, že mi dali tuhle práci a pomohli mi se cítit užitečná a správně využitá. Pamatuju si, jak jsem jela do redakce na školení a nebylo mi nejlíp. Bála jsem se, že to nezvádnu. Měla jsem výčitky kvůli Anně, že nebudu stíhat a že tím bude trpět. Nic z toho se naštěstí nestalo a i když to spojování práce a péče o dítě občas lehce skřípe, jsem moc ráda, že tuhle práci mám.  

Vaše administrátorka Tereza

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Boehmová | středa 20.8.2008 12:57 | karma článku: 32,05 | přečteno: 5267x