Obnovení trestu smrti? Za mě také Ne.

Nechci znovuzavedení trestu smrti.... Vždycky po každém vážném zločinu se vyrojí skupina volající po rozčtvrcení, ukamenování případně alespoň znásilnění obžalovaného ve vězení... "Ať mu nandají! Ať si tam s ním poradí a oběsí ho, utlučou..." volá "spravedlivý" dav. Zase tu máme petici za zavedení trestu smrti....

Ano, některé zločiny jsou obzvláště hnusné, ty na dětech a bezbranných (postižených, starých, slepcích atd.) jsou extra odporné.
Ale... další zabití má věc napravit? Těžko....


Co justiční omyly? Závidím vám ten optimismus a víru v naši policii a soudy, které najdou vždy toho pravého viníka a potrestají ho spravedlivě. (Kolik v historii už bylo těch - jasných vrahů... kdy se pak ukázalo, že vše bylo jinak)

Co rodina toho kriminálníka? Nikdy nevíte, co se vám v životě přihodí... a co vaše dítě provede. Ale pořád to bude vaše dítě....i když se z něj stane zrůda... Má ale zemřít?

Co ti lidé, kteří popravují? Co ty případy, kdy se to úplně nepovedlo?

Doživotí, přísný žalář, těžká práce, žádné úlevy... ale zabití? Ne, děkuji....

Nepíšu tu nic nového, jen chci, aby každý, kdo po trestu smrti volá, znovu řádně pro sebe zhodnotil následující informace, cituji z webu http://mujweb.cz/bobule/dp/, kde najdete statistiky, argumenty i popsané konkrétní případy.

 

  • Trest smrti je konečný, nelidský, krutý a ponižující trest a porušuje právo na život.
  • Trest smrti je neodvolatelný a může být uvalen na nevinného.
  • Trest smrti se nikdy neukázal jako efektivnější zastrašující prostředek než jiné tresty.
  • Trest smrti je akt násilí, legální vražda.
  • Trest smrti je často nástroj represe proti opoziční, rasové, etnické nebo náboženské skupině.
  • Trest smrti je msta, ne náprava.
  • Při neexistenci trestu smrti odpadá možnost justičních vražd.

 

Mimochodem, častý argument, že živit vězně do konce života je moc drahý špás, zde vyvracejí tím, že spočítali kolik stojí soudy a jednotlivá odvolání toho, kdo je k trestu smrti odsouzen a nedopadlo to pro trest smrti zrovna vítězně. 
Cituji: "Finanční otázka je ve vztahu k lidskému životu nemístná. Nicméně studie státu New York (USA) z roku 1982 ukázala, že hrdelní soudy a odvolání stojí průměrně 1,8 milionu amerických dolarů - dvakrát více než doživotí. Drahý trest smrti se potvrzuje i v jiných státech."  (http://mujweb.cz/bobule/dp/)

Díky za inspiraci také http://hrosipoutnici.blog.idnes.cz/c/427137/Trest-smrti-pro-vsechny.html

 

 

 

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 18.9.2014 14:05 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1579x