Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesmysl zvaný parkovací karty

Dívám se z okna na ulici. Její jedna část je od minulého týdne úplně prázdná. Neparkuje tam jediné auto. Druhá strana by naopak mohla kandidovat na rekord ve známé počítačové hře tetris. Auta nacpána jedno na druhé, blokují vjezdy i sebe navzájem. Jak je to možné? Levá strana patří na Prahu 3, pravá na Prahu 10. Nesmysl zvaný parkovací karty už je tady.

I takhle to muze dopadnout :)http://www.passionateamerica.com/pictures

Rezidenti městských částí, kde už karty mají, jsou prý spokojeni. Před domem teď krásně najdou místo. Mohou parkovat a parkovat a parkovat na všech placech po „vetřelcích“. Ale než začnete vesele tleskat ručkama a vyskakovat radostí, přemýšlejte chvilku.

Auta přímo před vchodem, ovšem navždy

K čemu vám je auto navždy nádherně zaparkované přímo před vchodem? Pokud jste si ho koupili jen, aby sousedi záviděli, spokojenost je na místě, ale v tom případě by bývala stačila maketa. Ale jestli jste si mysleli, že s ním někam pojedete - chyba. Vy jste (nebo velmi brzy budete) vetřelcem všude okolo.

Ve chvíli, kdy se budou připojovat další a další městské části - a ony budou, protože žádná samozřejmě nebude chtít být tou, kde budou všechna auta volně parkovat - přestane legrace. Nebo naopak začne?

Ať neseš, co neseš, hybaj pěšky nebo do metra a tramvaje.

 

Jezdili jste do práce autem? Dojíždíte z daleka? Podnikáte a rozvážíte zboží? Máte utrum. Vozili jste rádi děti (s kočárky, koly, odrážecími motorkami a bruslemi) do vzdálenějších parků a na hřiště, do kroužků, na návštěvu? Tak s tím je KONEC! Buď se s tím vším vydáte do metra či tramvaje nebo budete sedět doma! Věřte, že to bude častější varianta.

A nebo vlastně počkejte – vždyť můžete sedět v autě. Přímo před domem! Kdo má ten luxus? Každou druhou hodinu si třeba jen tak z nudy přeparkujte o 10 metrů, hlavně ale nevyjeďte ze zóny.

Ale když se náhodou ověšeni dětmi, nákupy, zbožím... (doplňte si sami) vydáte MHD, asi tam nebude místo, protože tam už pojedou všichni ti, kteří mají auto už pěkně stabilně zaparkované. PŘED DOMEM. To bude ráj.

Razítko prezidenta 

Dříve jsem bydlela na Malé Straně, kdy byly parkovací karty už dlouho. Smířila jsem se s tím, že ve městě, jako je Praha, je parkování v centru nejcentrovatějším omezené a že mě nikdo (zvláště z mimopražských) nechce přijet navštívit, opravář nadává a nechce přijet, taxikář bručí, protože když zaparkuje, hned přiskotačí agilní policista a nasadí botičku, odtáhne (3000 Kč v kapse, you know),  pokutuje.  

Každý rok jsem absolvovala ponižující kolotoč žádání o kartu. Dokládaly se kopie občanských průkazů, technické průkazy, pracovní smlouvy, kopie řidičáků, občanka. A to znovu a znovu, kompletní dokumentace každý rok – až do zblbnutí – jakoby neexistovaly počítače, v nichž by šlo všechno podruhé a každý další rok najít.  Mimochodem, zajímalo by mě, kam se ty stohy kopírovaných papírů dávaly, musely toho být neskutečné haldy.

Dobře, brala jsem to jako daň za bydlení v centru a doufala, že se to už nikam dál nerozšíří. Bohužel noční můra je tady. A Malá Strana samozřejmě ještě přitvrdila a požaduje další a další potvrzení – letošní hit u služebních aut byl například doklad o tom, že vám váš zaměstnavatel za služební auto ze mzdy zvyšuje základ daně o 1 % z pořizovací ceny vozu, což musí potvrzeno vaší mzdovou účtárnou. Za rok možná budou chtít potvrzení (s razítkem prezidenta) o řádné barvě předních a zadních sedadel.

Zrušit, dokud je ještě čas

Sliby, že všude budou parkovací hodiny a spousta míst pro lidi, co chtějí zaparkovat, prostě nejsou reálné. Řemeslník si sice může koupit a na úřadě vyzvednout nějakou povolenkou pro vjezd, ale kdo mu jí pak zaplatí? Zákazník? Ten bude moc rád. Karty ničí drobné podnikatele, znepříjemňují práci, život a omezují vás v aktivitách.

Tak řekněte upřímně, bylo to předtím tak hrozné? Já sice neřídím každý den, ale místo jsem vždycky a všude našla. Chtělo to chvilku hledání a občas jsem holt kousek došla, ale nemusela jsem (dnes ještě) na Prahu 10... Nemáte pocit, že tyhle parkovací zóny jsou jen neskutečná a nesmyslná buzerace?  

P.S. Jistým řešením by bylo omezení platnosti zón na určité hodiny, jak například píše v novém blogu paní Jana Kolářová. Rezidenti by si pak mohli večer zaparkovat a ostatní by zase mohli přes den cokoliv někam odvézt. I když se asi budeme zase dohadovat od kdy, do kdy. Ale bylo by to lepší, než to, co nastane teď. Každopádně od soboty ráno do neděle odpoledne by zóny platit neměly vůbec!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | pondělí 25.2.2008 8:39 | karma článku: 41,90 | přečteno: 9100x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:40

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/