Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se v Česku slaví narozeniny v hospodě

Češi a Češky na to nejsou. Co byste po nich chtěli? Vždyť jsme národ škarohlídů. Skrýváme city nebo vyznání za (sebe)ironií a pokleslým humorem. Pohrdáme americkou přesládlostí. Kam na nás s Valentýnem, vánoční pohodou a prvním májem (lásky časem). Chlapík vyčerpal všechen šarm na krátké svádění a teď (po sexu) raději sedí na pohovce, polyká knedlík od oběda a když máte z pekla štěstí, ukáže ledabyle rukou někam za sebe. „támhle někde máš nějakej ten dárek, teda. Si ho vem.“

Cisniku, cisniku!http://www.juliadonaldson.co.uk/i/waiter.jpg

Dobře, dobře, někteří jsou holt takoví. Jiní jsou lepší. Ale co když občas chcete vybočit ze stereotypu. A třeba někoho – i toho chlapíka, co máte doma - překvapit? Například se inspirovat něčím zatraceně „emerickým“ a uspořádat tajnou oslavu (pozvat všechny jeho kamarády a jemu namluvit, že jde na večeři ve dvou) a ještě ho na závěr zaskočit nečekaným dortem a starou známou „Happy Birthday tůůů jůůůů...“. Jestli můžu radit, restauraci prověřte, na hodně místech totiž zkazí všechna překvapení.

Mám s těmito kousky velké zkušenosti a přihlouplost a neschopnost číšníků, servírek a manažerů velké části našich restaurací, se kterými se předem pečlivě dohodnete, dezert zaplatíte a jen doufáte, že to nezkazí, nezná konce. Nevím, kdy se to konečně naučí (ani ve vyhlášených podnicích to není o moc lepší). Já je sice zkouším trénovat už dlouho, ale výsledky jsou většinou žalostné:

Je zdánlivě logické, že když chcete udělat PŘEKVAPENÍ, dort musí přijít nečekaně a číšník nemůže nejprve přinést velký dortový nůž, talířky a všem je nekonečně dlouho rozdávat. Ehe?

 

Je přece logické, že číšník během večeře dělá, že vás nezná a žádné tajné jednání o dortu nebylo. Možná jen tak mrkne, že rozumí, chápe a nepřijde se ke stolu vyptávat: „Tak paninko, kerej to prosim vás je a kdy si ten DORT budete přát. Máme ty svíčky i zapálit?“ (hrůza hrůz...) 

 

Němělo by se stát, že si číšník oslavence splete a když ten, o kom se mylně domnívá, že má nározeniny, odejde na WC, přijde ke stolu a před skutečným oslavencem se telecím hlasem velmi nahlas ptá: „Vy ste sice řikala, že už ten DORT máme přinést, ale když ten pán šel zrovna na záchod, tak my počkáme, jó.“ (to je ale překvápko, co?)

 

Je přece nad slunce jasné, že když má být něco překvapení, manažerka nepřijde ke stolu a nebude nahlas počítat, kolikže kusů dortu bude tedy potřeba. (vám to jasné je, proč ne jí?)

 

A to už ani nemluvím o tom, že když se snažíte dát nenápadné znamení, že už už už už uuuuuuuuž! Tak číšník hraje známou a velmi rozšířenou hru – já sice chodím okolo (aby šéf viděl, že jako pracuju), ale oči mám otočené dovnitř hlavy a proto si nemysli, že se budu snad rozhlížet kolem, aby sis mohla něco přiobjednat nebo vůbec cokoliv chtít.

 

Co bys eště chtěla?? Vždyť víš, kde je jídelní lístek, tak zvedni zadek a dojdi si pro něj, však tě neubude. Sůl si podej taky a zaplať na baru. Jen na dýško NEZAPOMEŇ nebo ti příště plivnu do jídla! Cože, jakej dort? Mně nic neřekli. Že jsi to už i platila? Tak to máš, holka, blbý. Nemáš si vymejšlet kraviny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | pátek 7.3.2008 19:45 | karma článku: 25,00 | přečteno: 3613x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/