Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti, já být váš přítel – zelenina!

„To nejím, to mi nechutná, to nechci!“ ozývá se najednou při jídle. Nechci?! Kam se podělo to milé stvoření, co s radostí ožižlávalo, cokoliv jsme mu dali? Vše nové vítalo s objevitelským nadšením. Teď jsme ve fázi stagnace a trvání na úzkém spektru stále stejných pokrmů.

Moje dite ma poruchu prijmu potravy, chutna ji zelenina!cartoonstock.com

Špagety, špagety, špagety! To je to jediné, co moje dítě s radostí pojídá. A to jen suché se sýrem. Nic jiného na nich být nesmí. Jedla by je klidně i 3x denně stále dokola.

Když už nakrásně chci, aby spořádala něco extra zdravého, musím vymýšlet taková kouzla a čáry, že by snad ani David Copperfield nepohrdl. S jablkem, jahodami, banánem a vařenou mrkví, květákem a brokolicí celkem vyhrávám a podařilo se mi je protlačit mezi každodenní tolerované pokrmy. Navíc, když je dcera zaujatá hrou, nasázím jí nenápadně do pusy pár kousků ovoce, že si ani nevšimne a nestihne protestovat.

V oblasti pojídání syrové zeleniny je to však běh na dlouhou trať a zatím jsme u nulové tolerance. Vím, že nesmím moc tlačit, jinak si k zelenině vytvoří odpor. Musím opatrně.

Minulý víkend snědla dva malé kousky sladké červené papriky. Tvářila se u toho jak u baby Jagy na lopatě, ale příděl statečně schroustala. Co jí vadí? Co je vlastně na té zelenině tak odpudivého?

Dobrý nápad měla naše školka, která jeden týden vyhlásila „týdnem zeleniny“ a proto jsme dětem přinesli různé druhy, aby si z nich pod vedením učitelek samy připravovaly svačiny. Učili se krájet a loupat, což děti samozřejmě milují. Připadají si dospěle a pižlání rajčete, které se krásně rozprskne, nebo napichování okurek na špejle si skutečně užívají. A možná, že někteří zeleninu i poprvé ochutnaly. Bylo to nenásilné a zábavné.

A nebo jinak - věděli jste například, že existuje orchestr, který hraje jen a jen na nástroje z lilků, okurek, mrkví nebo fazolí? Jmenují se Vienna Vegetable Orchestra a nedávno koncertovali i v Praze. Záznamy z koncertů se dají nalézt i na internetu a podívaná je to vskutku originální.

Pro každý koncert si vyrábějí vždy nové nástroje a výroba zabere téměř 6 hodin. Pro vystoupení potřebují: 20 lilků, 12 okurek (dlouhých a rovných), 1 kg francouzských zelených fazolí, 3 kg sušených fazolí, 150 mrkví, 2 hlávkové zelí, 6 kapust kadeřavých, 3 velké dýně, 20 pórků, 25 rajčat, 5 trsů petržele, 10 bílých ředkví, 3 zelené saláty, 8 celerů, 6 celerových natí, 6 velkých zelených paprik, 6 velkých červených paprik, 7 velkých zelených paprik, 10 cuket, 3 kg cibulí, 4 kg brambor a několik slupek z cibulí. Nejde však o pouhé plýtvání. Naopak! Umění hudební se snoubí s kulinářským a po koncertu se podává výborná zeleninová polévka. Tomu říkám vynalézavost! Zelénina být náš pšítel!

záznam z koncertu najdete například zde: http://www.youtube.com/watch?v=hpfYt7vRHuY

Odborníci radí, že zelenina (a hovoříme o pěkné, čerstvé pokud možno geneticky neupravované) by neměla být dětem představovaná a podávaná nudně. Měla by zdobit, doplňovat a bavit. To se lehko řekne, těžko dělá.

Ale když už jsme u humoru a vynalézavosti. Internet je plný vtipů o zelenině, které mohou dětem i dospělým jídlo představit v zábavném světle. Kromě klasických rajčato-kečupových vtipů jich je však většina anglicky, do Češtiny - kvůli slovním hříčkám - nepřeložitelná.

Jeden jsem ale přece jen objevila: „Už jste slyšeli o česnekové dietě? Moc při ní sice nezhubnete, ale z té dálky budete vašim přátelům připadat, tak nějak menší.“

Psáno pro časopis Svět potravin

Autor: Tereza Boehmová | středa 13.1.2010 8:50 | karma článku: 17,95 | přečteno: 3604x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Knížka pohádek Zuzanka a Goldýš slavnostně pokřtěna a vypravena do světa

Publikuji (jako soukromý blog) pár fotografií z uvedení knížky pohádek Zuzanka a Goldýš na trh. Na křtu panovala veselá atmosféra, přišlo hodně lidí a spoustu podpisů si užily i dvě ilustrátorky Anna a Emma Boehmovy.

8.11.2018 v 17:03 | Karma: 5,71 | Přečteno: 299x | Diskuse| Média

Tereza Boehmová

Pozvánka na křest knihy Zuzanka a Goldýš

Milí čtenáři a blogeři, podařilo se mi dopsat knížku pohádek Zuzanka a Goldýš, která se teď objevila v kamenných obchodech i online knihkupectvích. Srdečně Vás zvu na křest 18.10. 2018, v 17:00. Neoluxor, Václavské nám. 41, PH 1.

30.8.2018 v 20:24 | Karma: 7,08 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Tereza Boehmová

Milí voliči Andreje Babiše, prosím odpusťte si už…

Znáte ten příběh... Byla krásná, mladá, sexy, zdála se čestná, přímá a upřímná, přísahala vám věrnost a vy jste s ní vstoupili dobrovolně a s velkou parádou do svazku manželského.

11.10.2017 v 14:12 | Karma: 44,09 | Přečteno: 8154x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Nové články na boehmova.blog.sme.sk

Toto je soukromý článek, kam si budu postupně přidávat odkazy na texty, které zveřejním na blogu sme.sk. Je určen těm čtenářům, kteří rádi četli moje texty - aby je nemuseli hledat. Stačí prokliknout.

23.5.2017 v 11:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Můj blog najdete nyní "v exilu" na sme.sk

Jak už víte, odešla jsem z pozice administrátorky blogu iDNES.cz na protest proti zneužívání médií vlastněných šéfem ANO Andrejem Babišem pro vlastní politické potřeby.

14.5.2017 v 17:38 | Karma: 15,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/