Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Super hadice

Když se přesunete do lůna přírody, otevře se vám nejen nepoznaný svět, ale také svět, který možná kolem vás částečně již byl, ale vy jste ho pro rušivější podněty nevnímali.

Když dcerku v dětství pronásledovala jedna chřipka za druhou, které občas prostřídala angína, zakoupili jsme chatu. Pro Alžbětku jsem vyřídila individuál a přesunula se do kokořínských hvozdů na samotu. Napřed jsem si na zahradě léčila předávkování lidmi a stačilo mi tupě hodiny zírat na pohybující se větvičky ve větru nebo pinožit se po zahradě a vykonávat nutné práce. Následovalo uklidnění a ztišení. Pak jsem začala více vnímat okolní přírodu i v detailech.


Naučila jsem se neděsit strašidelných nočních skřeků srnců v říji a po pár nocích objevila, že ten pekelný kravál na půdě je dílem kuny, která si tam přivedla milence a koulejí si tam předměty pro zábavu. Noční chrochtání a dunění na zahradě měli na svědomí divočáci, kteří si přišli pochutnat na švestkách a tajemné rány z rokle byly dílem muflonů, kteří si v roklích pod námi vyřizovali své mužské záležitosti mezi sebou.

 


S dalekohledem jsem pozorovala ptáčky, určovala je v atlasu, naučila se poznávat všechny rostliny, které kolem nás rostly, studovala houby a pozorovala hmyz. Naučili jsme se třeba vypínat a zapínat světlušky, které přeměnou luciferinu s luciferázou a kyslíkem na oxyluciferin zapínaly v závislosti na tmě a světlu své lucerničky.

 


Po nějaké době jsem se přestala bát na chatě sama i v noci, když jsem dovedla každý zvuk přisoudit jeho původci. Naopak, cítila jsem se tu s dítětem mnohem bezpečněji, než ve městě. Chodila jsem s dcerou po lesích, učily jsme se spolu to, co jí zadala učitelka a já jsem zavařovala houby, švestky či jiné plody a spokojeně sledovala z okna Betynku, jak si hraje s kytičkami, či navléká korálky. Byla jsem šťastná, že se jí daří dobře, nestůně a je v bezpečí.

 


Jednou jsem zírala na zahradu z okna a zahlédla, jak se u skleníku mihl had. Šla jsem se tam podívat, z okna vypadal jako pořádný macek. V trávě jsem však našla pouze slepýše. Pomyslela jsem si, že nepochybně leknutí způsobilo, že jsem ho viděla velkýma očima a pustila to z hlavy.

 


Za pár dní jsem hada viděla znovu v místech, kde si hraje Bety v houpací síti. No, to už není legrace, měla bych zjistit, jestli to není zmije, na dálku se to nedalo poznat, zmijí čára není tak výrazná a markantní, jak je malována na obrázcích a užovka má taky vzorkovanou čáru na zádech. Sousedka - starousedlice, která kolem nás chodila na houby, mi řekla, že kdysi u nás pod dřevníkem viděla zmiji. Had byl však  rychlý jako blesk, jakmile se někde něco šustlo, už mizel a než jsem na něj zaostřila, zamával mi jen ocasem.
Jednou to ale nestihl dostatečně rychle, bleskově jsem chytla jeho konec ocasu a  rychle ho zvedala nahoru, aby mne nestihl kousnout. Proboha, on je snad nekonečný, ruku jsem měla téměř vzpaženou, než se ukázala hlava! Byla to nádherná užovka, dala jsem ji do kbelíku, abych si ji mohla prohlédnout. Měla fascinující délku kolem 90 cm. Hlasitě syčela, až to znělo jako kničení, nafukovala krk a když ani to nezabralo a otravná ženská na ni stále zírala do obličeje, vypustila nepříjemně páchnoucí sekret z kloakálních žláz, který mě přesvědčil, že prohlídka už byla dostačující a vypustila jsem ji zpět.

 


Užovka u nás bydlela v díře ve skalce, která ústila do dřevníku a konkurovala v lovu myší naší kočce, potravy tam obě měly dost a dost. Nebyla příliš společenská, tak jsme se snažili jí nerušit, avšak každé setkání s ní bylo milé. Byla jsem pyšná na to, že si vybrala k soužití právě naší zahradu. Jednou jsem spatřila, že kolem sebe má omotané klubko malých hádků. Naše užovka byla maminkou! Přestože se v odborné literatuře píše, že had se o potomstvo nestará, tahle statečná matka počkala, až zmizí její potomstvo a teprve pak utekla sama.

 


Podstrojovali jsme jí k noře zbytky kočičího žrádla, ale s nadcházející zimou opovrhla chatařskou žebrotou a naším 1+1 v dřevníku 4. cenové kategorie a přesunula se ke vzdálenému sousedovi do vytápěné vily bioplynem ve hromadě hnoje.

 


Na rozloučenou nám tu nechala svlečenou kůži, se kterou dcerka nechtíc demaskovala ofidiofobii (strach z hadů) u své učitelky z biologie. Učili se o hadech a dcera přinesla pomůcku. Učitelka výuku zpestřila ječením a vyskakováním na lavici a já jsem obdžela vzkaz v žákovské, ať dcera do školy nenosí nebezpečné předměty. :)

Autor: Dana Bočková | pondělí 31.8.2009 8:30 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1747x
  • Další články autora

Dana Bočková

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

24.3.2020 v 3:18 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!