Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytectví na n-tou

Jelikož se pohybuji v politickém prostředí a mám dokonce i jakousi politickou paměť, opravdu mě zvedl ze židle projev prezidenta Václava Klause při 89. výročí založení našeho státu. Václav Klaus se v něm dle svých slov snažil „zpřehlednit důležitou problematiku“ zahraničních vztahů nejen s našimi sousedními státy. Média se ohledně projevu pak zabývala zejména prezidentovým obhajováním „jádra“. Mě ale ani tak nezajímá Klausovo environmentální cítění či projevy v OSN ohledně oteplování, jako mě spíš jeho angažmá v sudetoněmecké otázce.

Za druhý problém s našimi zahraničními sousedy prezident Klaus totiž označil: „… opakující se nastolování otázek poválečného uspořádání střední Evropy v nikoli nevýznamných politických kruzích u našeho souseda západního.“ Ačkoliv Klaus diplomaticky nezmínil výslovně problematiku Benešových dekretů a praktik Sudetoněmeckého landsmanšaftu, každému, kdo se alespoň minimálně zajímá o osud naší země, musí být jasné, že tomu tak je. Klaus dále v projevu uvedl: „Historii prožít znovu nelze. Zneužívat ji pro současné politické cíle je nepřijatelné a pro mírové a přátelské soužití v Evropě velmi riskantní, což si bohužel někteří málo uvědomují.

A málo si to asi uvědomuje i sám prezident Klaus, který je zároveň čestným předsedou ODS. Strany, která v Evropském parlamentu (EP) vstoupila do klubu evropských lidovců, ve kterém zasedá i šéf Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt. Posseltův landsmanšaft přitom trvale prosazuje směrem k ČR své majetkové i územní požadavky a snaží se poškozovat ekonomické zájmy českých firem a rozvojové záměry příhraničních regionů. Je to jako kdyby prezident ve svém projevu varoval před Republikány Miloslava Sládka a přitom by v českém parlamentu seděl Sládek spolu se členy ODS ve stejném politickém klubu. Není divu, že Posselt hlasitě vznáší nestydaté požadavky vůči ČR, když sedí v EP v jednom politickém klubu s poslanci strany  českého prezidenta i českého premiéra. A za této situace pak není ani divu, že státní vyznamenání od prezidenta nedostali ti, kteří se snaží dodnes osvětlovat neblahou roli, kterou před druhou světovou sehrála Henlienova sudetoněmecká strana, kteří se vytrvale a hlasitě ohrazují proti požadavkům landsmanšaftu, a kteří se dokonce odváží kritizovat premiéra za jeho nacistickou rétoriku. Jako například paní Anděla Dvořáková, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu.

Ve svém článku „Štrasburk není žádná trafika“ jsem před třemi roky psala o ceně politické duše, a také o tom, jak se právě tehdy evropští poslanci za ODS zaprodali za místopředsednický post pro Miroslava Ouzkého. Od té doby se mnohé nezměnilo. Snad jen to, že ODS o post místopředsedy EP přišla. A že Jan Zahradil z ODS, který se v ČR pasoval na obhájce národních zájmů, již v Evropském parlamentu nemlčí jako ryba, ale v tomto roce se zatím zúčastnil dvou rozprav, čímž své skóre za dobu trvání svého mandátu zvýšil na celé tři projevy! O tom, jak se který „Váš“ poslanec v Evropském parlamentu „činí“, se můžete dočíst zde.

Stačí si jen kliknout na „svého“ politika a v oddílu „Parlamentní činnost“ si počíst a zjistit tak, co vlastně Vámi zvolený politik v Evropském parlamentu vůbec dělá…

 S čistým svědomím mohu říct, že jsem se svému předvolebnímu slibu „Nebudu mlčet ani v Bruselu“ rozhodně nezpronevěřila.Jana Bobošíková,poslankyně Evropského parlamentu a předsedkyně strany Politika 21

www.bobosikova.cz

Autor: Jana Bobošíková | úterý 30.10.2007 7:48 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1921x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

Vláda národohospodářské nezodpovědnosti

„Nechci slevu zadarmo“ prohlásil legendární doktor Zelí, profesor jedenáctiletky z Pyšel, když přivedl své svěřence do ZOO. Pro ty, kteří netuší, tak doktor Zelí je hlavní postavou známé povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna s názvem Exkurze do ZOO. Zelí se snažil tak vehementně ušetřit na vstupném, že si za slevu neváhal připlatit. Ani jeden ze slovutných tvůrců, kteří bavili celé generace, jistě netušil, jakých se jejich směšná postavička dočká následovníků. A to přímo ve Strakově akademii, sídle českých vlád. Má to však jednu vadu – Zelí byl jenom legrační idiot, ale jeho následovníci legrační zrovna moc nejsou. S urputnou snahou šetřit, ať to stojí, co to stojí, představují výrazné riziko pro samotnou budoucí existenci našeho státu.

16.8.2010 v 22:34 | Karma: 32,40 | Přečteno: 3105x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Černí šerifové v akci

Říkalo se jim černí šerifové a bývaly doby, kdy by si od nich pes kůrkunevzal. Ano, mluvím o soukromých bezpečnostních službách, o oboru podnikání,kam spadá i ABL Víta Bárty, mecenáše Věcí veřejných. Poté, co pracovnícislužby příkladně nazvané „Professional Commando“ 11. června roku 1993bezpříkladně zmasakrovali fanoušky na stadionu Sparty a 4. září téhož rokudalší pracovník jmenované agentury v metru ve stanici Dejvická zabil FilipaVenclíka, syna jednoho z tehdejších majitelů společnosti s licencí navysílání TV Nova, se na tyto služby konal mediální a legislativní hon.Úředníci ministerstva vnitra se překonávali ve vymýšlení paragrafů zákona,kterým by tyto „nepřátele lidu“ mohli uvázat na řetěz. Dokonce šli až takdaleko, že by ze soukromých bezpečnostních služeb udělali něco podobného,jako bývala Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti z dob hluboké totality.Veškeré rozhodování o vedoucích představitelích v ryze soukromých firmáchmělo být podřízeno kuratele ministerstva vnitra. Jak rychle tato legislativníhysterie vznikla, tak také zanikla. Paskvil, který ministerští úřednícivyprodukovali a říkali mu návrh zákona, Sněmovnou neprošel a kdyby i prošel,těžko by obstál u Ústavního soudu.

27.7.2010 v 12:37 | Karma: 30,81 | Přečteno: 4028x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Véčkaři a bílí koně

Tak máme novou vládu. Ne díky svobodným volbám, ale z milosti cirka sedmnácti tisíc virtuálních hodnotitelů koaliční smlouvy. Takzvaní Véčkaři, neboli lidé, registrovaní na webu Věcí veřejných coby jejich příznivci (nikoliv čekatelé na členství nebo členové strany) měli (v demokratických systémech nevídanou) moc – moc shodit koaliční projekt, kterému daly milióny voličů v právoplatných parlamentních volbách zelenou. Neudělali to. Otázkou je, zda-li koaliční smlouvu vůbec četli. Kloním se k názoru, že nikoliv. Upřednostňuje-li někdo klikání z pohodlí domova před aktivním politickým angažmá, patrně nepůjde o jedince, kterému by se chtělo dospívat k názorům na základě usilovné práce a studia. Ale to nechme stranou. Co je mnohem podstatnější, je sporná legitimita takového postupu. Sám předseda VV Radek John nepokrytě přiznává, že v případě Véčkařů jde pouze o marketingový projekt a chválí svou stranu, že je právě v marketingu velmi dobrá. Jakoby mluvil o firmě a nikoliv o politické straně. A v tom je právě ten problém. V demokracii každý, kdo chce zásadním způsobem ovlivňovat politiku, musí jít s kůží na trh a svůj podíl na moci si zasloužit nebo vybojovat (podle míry politického vkusu jednotlivých stran) ve stranické struktuře. Jen tak se totiž dostane do orgánů širšího vedení své strany, které mají právo schválit či neschválit postup svého předsedy. Takoví lidé už prošli sítem osobní (nikoliv virtuální) volby – byť někdy jen té vnitrostranické. Museli přesvědčit jiné lidi a získat jejich důvěru.

15.7.2010 v 12:19 | Karma: 30,81 | Přečteno: 3929x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Jak jsme přemluvili „bábu“

Těžko si představit téma, které ovlivní budoucnost a ekonomiku našeho státu více, než penzijní reforma. Bez ní nelze dosáhnout vyrovnaného rozpočtu ani zpružnit trh práce a dokonce ani udržet v našem státě lidi schopné dosahovat nadprůměrných příjmů. Současný penzijní systém je zastaralý, nákladný nejen pro stát, ale i pro zaměstnavatele a jeho efektivita je minusová. Odhady letošního deficitu na důchodovém účtu ve výši 35 miliard jsou spíše optimistickým blouzněním. Krize vyhání lidi z práce do důchodu – v loňském roce stát přiznal 115 861 tisíc starobních důchodů, čímž zaznamenal historický rekord. Už dnes důchody ukrojí ze státního rozpočtu ročně 340 miliard. Tato suma může od října 2011 narůst o další stovky miliard – alespoň podle odhadů ministra financí v demisi Eduarda Janoty. A to vlivem rozhodnutí Ústavního soudu, který v polovině dubna zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je výrazně nevýhodný pro lidi s vyššími příjmy, protože nebere ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali a tím pádem také odváděli do penzijního systému.

9.7.2010 v 9:43 | Karma: 44,70 | Přečteno: 25557x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Modli se a pracuj!

Není dne, abychom si v tisku na několika stranách nepřečetli o státotvorných návrzích vznikající vládní koalice. Člověka to až svádí k optimismu. Že bychom tu konečně měli reformní a zásadovou vládu? Obávám se však, že nadšení médií občané dlouho nemusejí sdílet. Rozumní lidé jistě chápou, že je nutné šetřit, chceme-li se vyhnout řeckému scénáři. Možná i skousnou, že „léčba Kalouskem“ bude hodně bolet. Záleží ovšem velmi na tom, do jakých kapes nakonec potečou peníze, které stát vyinkasuje od svých obyvatel nebo je na nich ušetří. Jedna hluboká až téměř bezedná kapsa už je nachystaná. Ústavní soud zamítl návrh senátorů, kteří chtěli zrušit blokační paragraf v zákonu o půdě, podle kterého leží ladem cirka 48 000 ha pozemků. Pro případ, že by se nějaká politická reprezentace dokázala dohodnout na jejich darování církvím a to především církvi katolické. Záměrně neříkám navrácení – to by platilo jen tehdy, kdybychom se s restitucemi vraceli až před rok 1918, tedy před pozemkovou reformu První republiky. Tehdy katolická církev i vlivem dalších právních norem o značnou část svého majetku přišla a nemohla jej tedy vlastnit v roce 1948 v době nástupu komunistů k moci. Povšimněme si, že se v případě majetku církví také většinou nemluví o restitucích, ale o majetkovém vyrovnání státu a církví.

3.7.2010 v 12:09 | Karma: 27,12 | Přečteno: 3260x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:35

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik