Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nabucco přenechme Verdimu

Psáno exkluzivně pro Blog iDNES.cz - Premier Topolánek prohlásil, že výstavba plynovodu Nabucco je pro Předsednictví ČR prioritní. Evidentně ale jde o nesprávnou prioritu z geopolitického, bezpečnostního i čistě energetického hlediska. To není laický pohled můj, ale je to názor expertů z Evropaké komise, z pařížské Mezinárodní energetické agentury IEA, odborníků českých a německých např. z Transgasu, RWE a E.ON. Ale také specialistů z římské NATO Defence College a z Centre for European Policy Studies.

Za rozumnou prioritu považuji naopak dobré vztahy a smlouvy s Ruskem a Gazpromem, při dohledu na procesy na Ukrajině a v Rusku. A k prioritám samozřejmě patří i vybudování plynovodu Sever z Ruska do Německa v kooperaci ruských, německých a nizozemských firem a plynovodu Jih z Ruska do Bulharska, Řecka, Itálie, Srbska a Maďarska. Je také plánováno propojit Sever v Německu přes plynovod Gazela do ČR a Jih z Maďarska na Slovensko. V případě, že by se Nabucco vybudoval, nastoupí totiž namísto jednoho řada dalších vyděračů. Turecko tak už učinilo. Požaduje vysoké tranzitní poplatky. Státy Kaspické oblasti nejsou dostatečně stabilní - viz srpen 2008 v Gruzii, zmatky v Uzbekistánu, Turkmenistánu, v Azerbajdžánu. A možnosti Iránu jsou obrovské.

Co ale považuji za klíčové, jsou faktické zásoby plynu. Téměř dvě třetiny světových ložisek mají tři státy - Rusko, Irán a Katar. Rusko 45 bilionů kubických metrů, Irán 28, Katar 25. Ty státy, které by měly být přes Nabucco zdrojem plynu pro EU, mají zásob málo. Turkmenistán 2,7, Kazachstán 1,9, Uzbekistán 1,7, Azerbajdžán 1,3 bilionu metrů kubických. Také nelze zapomínat, že Gazprom a Rusko má všude své lidi a různé dohody veřejné i neveřejné, které dávají přednost prodeji plynu Gazpromu na desítky let za zaručené ceny. Zatímco Nabucco je ve hvězdách. Navíc by vedl oblastmi, kde teroristé bohužel dobře vědí, jak se plynovody a ropovody ničí. A krom toho uvedené státy jednají s Čínou a Indií, které umějí plyn zaplatit.

Jsem přesvědčena, že české vládě a Evropské Unii zbývá jediná realistická a perspektivní cesta - zabývat se urychleně bezpečnými, zajištěnými plynovody Sever a Jih, upevňovat smluvní základnu pro dodávky ropy, rozvíjet jádro. Je nutné věnovat se také rozvoji ropovodů a jaderných elektráren. Díky novým nalezištím ropy a plynu bude Rusko do roku 2020 těžit ročně 550 milionů tun ropy a z toho více než polovinu exportovat. Plynu se bude v Rusku těžit až 740 miliard kubických metrů ročně, z toho půjde téměř polovina na export. Čísla jsou z Ruské energetické koncepce do r. 2020. Ta zároveň umožňuje českou účast na projektu Mezinárodního střediska pro obohacování uranu v Angarsku pod kontrolou MAAE. To by také vyřešilo problém vyhořelého jaderného paliva. A ČR by mohla uvažovat o rozšíření spolupráce firem jako Škoda JE, Škoda - Power a Vítkovice, a. s. s ruskými společnostmi na modernizaci reaktorů VVER - 1000 a také spolupracovat při výrobě reaktorů s rychlými neutrony. Jediná elektrárna na světě s rychlými neutrony zatím funguje jen v Rusku.

Autor: Jana Bobošíková | úterý 27.1.2009 10:24 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1830x
  • Další články autora

Jana Bobošíková

"Kokote" Kalousku, postavte se Schwarzenbergovi!

Pane ministře Kalousku, k faktu, že jste kokot, jste se sám hrdě přihlásil (viz oficiální stránky top 09 zde), a také jste to mnohokrát prokázal. Ale nyní nastal čas, abyste dokázal, že jste i chlap. Ten totiž drží slovo. Zaujměte stejně zásadový postoj, jako jste jej zaujal kvůli Ladislavu Bátorovi, a odmítněte rasistické a náckovské výroky ministra zahraničí české vlády Karla Schwarzenberga. Neberte si servítky a nazvěte ho upřímně chlapsky, jak je Vaším zvykem, náckem a starým fašounem. Výrok pana ministra totiž dramaticky předstihuje jakákoliv vyjádření pana Bátory, zejména výroky, které ve skutečnosti Ladislav Bátora nevyslovil, ale byly mu podsunuty mediální kampaní, za kterou by se nemuselo stydět Goebbelsovo říšské ministerstvo propagandy.

6.2.2012 v 9:10 | Karma: 34,46 | Přečteno: 3865x | Diskuse| Ostatní

Jana Bobošíková

Václav Klaus mýma očima

Před dvaceti lety jsem natáčela reportáž o liberalizaci cen. O tom, proč máslo nebo ponožky nebudou už stát v celé zemi stejných plánovaných 10 korun, ale různě, podle podmínek trhu. Pořad vyvolal bouři rozporuplných reakcí diváků. Jedni vítali tržní ekonomiku, druzí nadávali, co je to za hlouposti. Proč? Byl postaven na názorech a řešeních tehdejšího ministra financí Václava Klause.

17.6.2011 v 4:30 | Karma: 38,03 | Přečteno: 4858x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Zástupci a tupci

Vládní krize plně obnažila to, co lidé už dávno tuší. A sice, že v České republice ve skutečnosti nevládne demokraticky zvolená vláda a parlament, která chce efektivně a moudře spravovat náš stát. Že se ve vrcholné politice takřka nevyskytují kvalifikovaní lidé, kteří drží slovo, kterých si můžeme vážit. A kterým můžeme důvěřovat.

22.12.2010 v 8:32 | Karma: 37,59 | Přečteno: 4119x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Budoucnost Suverenity – bloku Jany Bobošíkové (SBB)

Vážení občané, voliči a příznivci Suverenity volební rok 2010, kdy osobnosti z více než dvou desítek politických stran a hnutí spojily své síly a postupovaly společně v duchu idejí ochrany národních zájmů ČR a jejích občanů ve volbách do celostátních i obecních zastupitelských sborů, se chýlí ke konci. Kandidovali jsme na kandidátkách Suverenity - bloku Jany Bobošíkové, strany zdravého rozumu s předsedou Mgr. Petrem Hannigem a mnou jako volebním lídrem.

12.12.2010 v 21:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 3443x | Diskuse| Politika

Jana Bobošíková

Stále platný vzkaz

Dnes slavíme Den vzniku samostatného československého státu. Proto zde zveřejňuji text, který před 92 lety, dne 28.10.1918 vydal tehdejší Národní výbor československý. Je to odkaz, který stále platí. Rozvíjejme ho denně svou prací a životem, následujme ho stále. Jana Bobošíková

28.10.2010 v 9:29 | Karma: 11,60 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4920x
Ing. Jana Bobošíková, manažerka, bývalá poslankyně Evropského parlamentu

Seznam rubrik