Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HH

Mina Harker

20. 10. 2012 7:02
Zbytecne dlouhe pojednani o tom, co vime

OTEC je pro dite dulezity, ale nemuze fungovat uplne presne matka a otec 50/50, protoze tak proste veci nefunguji. Idealne ano, prakticky ne. Otec nemusi prebalovat plinky a varit kasicky, aby byl dobry otec. Nemusi se aktivne podilet na vecech, ktere dela matka behem kojeneckeho veku ditete, dulezite je, aby byl pritomen a fungoval jako muzsky model a nekdo jiny nez matka. Tradicni model, kdy je matka doma a otec vydelava nebrani tomu, aby otec byl zapojen do zivota ditete.

Samozrejme, ze deti bez otce jsou poznamenane a je tezke rozhodnout, co je horsi, zda divky bez otce ci chlapci bez otce. Nasledky jsou desive. Se zaverem clanku uplne tak nesouhlasim, to je klasicka vymluva rozvedenych lidi, ze nema cenu, aby se trapili, aby dite trpelo, tak jdou radeji od sebe a pritom na druhe strane mate deti (starsi), ktere vedi, ze rodice jsou spolu jen kvuli nim a presto jsou vdecne, ze oba tam jsou a v dospelosti to umeji ocenit.

1 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

20. 10. 2012 9:07
Re: Zbytecne dlouhe pojednani o tom, co vime

S vaším příspěvkem  souhlasím až na závěr. Nefunkční a konfliktní manželství může být pro děti a peklem a je nemálo dětí, jež naopak rodičům vyčítají nerozvod a dětství prožité ve stresech a konfliktech. Tato problematika je tak složitá a existuje tolik sociálních vlivů, že ji rozhodně nelze zjednodušit na konstatování: "Zaplaťpánbůh " že děti vyrostly s oběma rodiči. Jednoduchá řešení neexistují.

1 0
možnosti
AK

Ašera

19. 10. 2012 14:56
Jen výhrada k úvodu

Názor "matka stačí" není jistě převládající.

Jinak vcelku dobrý článek (malá výhrada ještě k závislosti na matce, ta je ovlivněna obecně počtem rodinných vazeb, tedy třeba i počtem sourozenců nebo angažovaností širší rodiny), oceňuji věcnost, neagresivnost, neosočování jednoho či druhého pohlaví.

A souhlas s pohledem na aktivní otcovství ;-)R^

1 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

19. 10. 2012 9:39
To je takový pěkný, zjednodušený pohled na věc

Že je optimální jakž takž harmonická úplná rodina nikdo nikdo nezpochybnil Heslovitě: O "převládajícím" názoru, že dítěti stačí matka nic nevím. Zcela zanedbatelně se vyskytne žena, která si pořizuje dítě s ideou vychovat ho singl. O optimu úplné harmonické rodiny netřeba pochybovat. Termín biologický otec není na místě - je zastupitelný otcem nebiologickým, disponujícím právě oněmi vlastnostmi, které popisuje autorka. DTTO u matek. Celý článek je příliš zkratkovitý, heslovitý ba až propagandistického charakteru a stačil by nahradit jedinou větou: Je fajn když má dítě oba dobré rodiče. Rovněž tak fajn ovšem je, dodávám, když rodič šmejd a patalogická osobnost definitivně z života dítěte vymizí a jeho zhoubný vliv je nahrazen vlivy jinými.

6 0
možnosti
VS
PK

dolch

19. 10. 2012 8:02
Zajímavý článek

akorát poznámka k těm statistikám na konci. Tady myslím není zcela zřejmé, co je příčina a co následek. Takže bych tomu zase až takovou váhu nepřikládal.

1 0
možnosti
D

dieuetdroit

19. 10. 2012 7:46
madam

tak te prvni vete rozhodne neverim. Deti nemam, nechci, ale snad kazdy, kdo ma mozek, uzna, ze pro zdravy vyvoj ditete je dobre, aby melo oba rodice (stejne tak mi ale pripada normalni, ze o dite muze pecovat homosexualni par). O tom, ze by diteti mela stacit matka, jsem v zivote neslysela....asi se pohybuji ve spatnych kruzich.....zbytek clanku mne narozdil od ostatnich diskuteru nijak neoslovil, v podstate to jen shrnuje, co se muzeme docist jinde:-/

5 0
možnosti
KK

rracek

19. 10. 2012 6:52
Už chybí jen jedno

Aby si to otcové taky přečetli, protože jsou to oni, kdo většinou bagatelizují svoji roli v rodině, rádi se jí vzdávají s jednoduchou výmluvou, že oni živí, oni mají další zájmy. Je hezké napsat dětem, v jakém procentu z nich vyrostou kriminálníci, když s nimi nebude otec - a to si mají děti ty otce přivázat domů řetězem? Učím už hodně let - tak mohu posoudit z pohledu dětí, kdo se zajímá o jejich růst, jak je to s dětmi, když otec s rodinou nežije. Mohl bych napsat román o dětech, které by přivítaly aspoň nějaký zájem otce. Nevím, jestli si autorka uvědomuje, jaký přístup otců u nás převažuje - asi ne... Ještě jsem se nesetkal s případem, že by otec projevoval zájem a matka mu bránila.. Mám pocit, že jde opět o další demagogický článek střídavek...

5 0
možnosti
L

lesicatko

19. 10. 2012 9:15
Re: Už chybí jen jedno

"Ještě jsem se nesetkal s případem, že by otec projevoval zájem a matka mu bránila.. "

Nuž v rozvodovom konaní bežná prax , to, že Vy ste sa s tým nestretol nie je argument...

"Mám pocit, že jde opět o další demagogický článek střídavek... " tak ten pocit mať môžete, len potom by ste to musel prisúdiť aj tým zdrojom, z ktorých autorka čerpá :) . Napríklad Charles Murray priamo tvrdí, že deti bez otcov sú nebezpečné...

http://www.konzervativizmus.sk/article.php?3435

1 0
možnosti
L

lajika

19. 10. 2012 5:48
hezkej článek

jasnej, bez zbytečnýho balastu a přitom přehledně shrnuje všecko podstatné, co mělo být řečeno.

Akorát teda jedna věc. Píšete: "Biologický otec rovněž může lépe kompenzovat nějakou povahovou abnormalitu matky......"atd. To ale nebiologický otec taky, ne? (ne že bych chtěla šťourat, jen mě zajímá, zda slovo "biologický" má v tomto případě skutečně nějakej význam, neb se mi to zdá nepravděpodobné)

1 0
možnosti
O

oslik

19. 10. 2012 9:09
Re: hezkej článek

Slovo biologický má naprosto jasný význam - jako otec jsem zažil řadu situací, kdy jsem pozoroval, že to či ono má po mně, či po někom z mé větve rodiny. Náhradní otec nic takového zažít nemůže. To má samozřejmě vliv na vztah s potomkem.

1 0
možnosti
L

Leopoldo

19. 10. 2012 1:24
Nechte výchovu matce

kdyz se decka nevydarí,tak je to její vinou.Kdyz se vydarí,tak je to protoze tu inteligenci a pilnost zdedili od otce.

2 0
možnosti
MF

falm

19. 10. 2012 1:13
V podstatě jste odhalila skrytou pravdu:

řezat do sedmi let! Pak už to nemá význam. 8-o

2 0
možnosti
VH

Vlasta Hurtová

18. 10. 2012 23:49
Připojuji se

s poděkováním R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.