Sense and sensibility aneb hluboký lidský příběh..

V současné době si lze půjčit na DvD vskutku poutavý a poetický film Rozum a cit, který režíroval Ang Lee. Tento režisér je podepsán i pod úspěšným filmem Zkrocená hora v němž tolik exceloval již bohužel zesnulý Heath Ledger. Film je oproti původní verzi opatřen českým dabingem.

 

Příběh dvou sester, kerý je natočený podle stejnojmenné knihy Jane Austinové nás přivádí do Anglie, na počátek 19. století.

Jen těžko si současný člověk představuje, že díky smrti vlastního otce, malé rentě a zvláštním společenským konvencím čelí hlavní hrdinky situaci, kterou mohou jen vlastními silami těžko změnit.

Uzavřená Elinor, kterou skvěle zahrála Emma Thomson, náhodně poznává po smrti svého otce příbuzensky propojeného Edwarda Ferrase.

Edward Ferras ( Hught Grant) je bohužel tajně zasnouben, a tak milá Elinor své city skrývá a snaží se být oporou své mladší sestře Marianne. ( Kate Winslet )

Ta díky svému temperamentu a mládí nehodlá své city rozhodně skrývat a vrhá se po hlavě do vztahu s ne příliš silným Willoughbym. I muži v této době čelí velkým společenským konvencím a tlakům, a tak se Willoughby díky svým chybám z minulosti a finačním problémům vrhá do finančně výhodného sňatku.

Mladé Marianne tak láme srdce, a ta se jen z šoku těžko vzpamatovává. Oporou jí je jako vždy její starší, leč uzavřená sestra.

Zato Edward Ferras  chce dostát svým závazkům i přes zjevně silné city k Elinor. Ikdyž má nenadálé finanční problémy, tak stále nabízí sňatek naivní a střeštěné slečně Steelové.

Pomoc paradoxně nachází u své přítelkyně Elinor, která mu zprostředkovává nabídku plukovníka Brandona, aby se ujal fary na jeho panství a finančně se tak zabezpečil. 

Zjevně zaskočený Edward děkuje Elinor slovy:" Vaše přátelství je pro mne to nejcennější co na světe mám."

Nakonec i mladší Marianne překoná smrtelnou horečku a posléze nachází cestu i k srdci svého ochránce plukovníka Brandona.

Děj filmu graduje skvělým závěrem, kdy jsou všechny sestry i jejich matka přesvědčeny, že Edward Ferras dostál svým závazkům a pojal za manželku slečnu Steelovou. Jaké je překvapení Elinor, že její vyvolený je stále volný snad ani nemusím dodávat.

Rozum a cit je strhujícím příběhem dvou sester, které i přes svojí odlišnost k sobě vždy našly cestu a podpořily jedna druhou. Nakonec i obě našly lásku ve kterou už díky společenským konvencím vůbec nedoufaly.

Film získal nespočet prestižních cen a není bez zajímavosti dodat, že scénář k filmu napsala právě britská herečka Emma Thomson, která za svůj scénář obdržela Oskara -  cenu americké filmové akademie.

P.S.Působivost filmové hudby, která skvěle dokresluje tento hluboký příběh si můžete připomenout díky písni I´ll stand by you, kterou naleznete v odkazu o pár řádků níže..

 

moje další články a hudba brzy na www.blankafay.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Blanka Fay | úterý 14.7.2009 16:57 | karma článku: 10,91 | přečteno: 1563x