Z poplatků u Ryanair by se vám mohlo udělat šoufle..

Letecká společnost Ryanair je známá svou vynalézavostí, co se poplatků a příplatků týče. Po palivových, letištních, bezpečnostních a nevím-jakých-dalších příplatcích přichází Ryanair s novinkou – kompenzační poplatek. Ten, kdo má nervy na to, prokousat se všeobecnými podmínkami Ryanair, dočte se např. to, že kromě administračního poplatku (6 €), poplatku za přednostní nalodění, které v praxi stejně nefunguje (4 €), poplatku za platbu kartou, nadměrných poplatků za nadměrná zavazadla, jejichž rozměry jsou podprůměrné oproti jiným společnostem atd., zaplatíte taky nehorázné peníze např. za to, že při bukování letenky spletete jméno a chcete ho změnit. V takovém případě můžete zaplatit rovnou 150 €, což zřejmě několikanásobně překročí cenu vaší letenky.

I-net

Ještě víc peněz potřebujete, pokud máte dítě, nedejbože dvě – 20 € za kus. Pokud je navíc vaše dítě ještě mimino a potřebujete ho mít v takovém tom košíku a k tomu nějakou tu výbavičku, bude vás to stát dalších 10 € (pokud vám na to přijdou až na letišti, 20 €). Pokud byste náhodou byla „v tom“ aspoň 28 týdnů a chtěla letět s Ryanair, nezapomeňte, že budete muset být vybavena tzv. „fit to fly“ lejstrem (v angličtině), které bude dokladovat, že vaše těhotenství je nekomplikované, datum očekávaného porodu a potvrzení, že jste zdravá jako rybka a „fit to fly“. Bez tohoto papíru vás nemusí na palubu pustit, stejně jako pokud už jste na prasknutí, tedy po 36. týdnu. O něco ostřejší to je, když čekáte dvojčata.

Fit ovšem musíte být, i když potomka zrovna nečekáte. V podmínkách Ryanair se neazapomíná ani na to, že musíte být schopní sami použít toaletu – vychytejte ale správný moment, v letadlech Ryanair se nachází toaleta pouze jedna, ostatní byly vymontovány a místo nich namontovány další sedačky. Samostatné použití toalety vás navíc stojí libru. Kromě samostatného vyměšení musíte být rovněž schopni samostatného nakrmení. Doporučuji ale koupit si jídlo i pití předem (na letišti), svačinka zakoupená na palubě letadla vás totiž přijde docela draho.

Nerada bych, aby to vyznělo tak, že na něco brblám – Ryanair přecejen poskytuje jedny z nejlevnějších letenek a za to mu patří velký dík. Je ale dobré vědět, na čem jste, aby vás později nic nepřekvapilo, a abyste zůstali psychicky fit i "after fly".

 

Autor: Zuzana Blanářová | čtvrtek 31.3.2011 19:44 | karma článku: 23,37 | přečteno: 3115x