Richard Dawkins: Zatknu papeže Benedikta XVI.

V dnešním zahraničním tisku The Sunday Times se objevila zpráva, na kterou jsem v českých médiích zatím nikde nenarazila, která si však zasluhuje pozornosti. Podle Times Online připravuje známý to ateista a kritik náboženství Richard Dawkins právní podklady pro zatčení Benedikta XVI. za zločiny proti lidskosti při jeho cestě do Velké Británie.

Richard Dawkins

Dawkins společně s Christopherem Hitchensem už požádali právníky, aby připravili žalobu na papeže za jeho údajné utajování zločinů sexuálního zneužívání v katolické církvi. Tato dvojice věří, že mohou využít stejného zákonného principu, který byl použit při zatčení Augusto Pinocheta, chilského diktátora, při jeho návštěvě Británie v roce 1998.

Papež byl tento týden zapleten do dalšího sporu ohledně dopisu, který podepsal, a ve kterém argumentuje, že „dobro všeobecné katolické církve“ by mělo být zohledněno v případu zbavení kněžství amerického duchovního, který spáchal sexuální zločiny na dvou chlapcích. Tento dopis je datován v roce 1985, kdy byl dnešní papež, tehdejší kardinál Ratzinger, v čele Kongregace pro nauku víry, která měla případy sexuálního zneužívání na starosti.

Benedikt XVI. plánuje návštěvu Británie od 16. do 19. září, a má navštívit Londýn, Glasgow a Coventry, kde má blahořečit kardinála Johna Henry Newmana, teologa z 19. století. Dawkins a Hitchens věří, že papež nebude moct nárokovat diplomatickou imunitu (ačkoliv jeho cesta je charakterizována jako státní návštěva), protože není hlavou státu, který je uznáván OSN.

Pověření právníci Geoffrey Robertson a Mark Stephens věří, že mohou požádat CPS, aby zahájila soudní řízení proti papeži – ať už v podobě vlastního občanskosprávní řízení nebo odkázáním případu na Mezinárodní trestní soud.

Richard Dawkins, autor knihy "Boží blud", se o papeži vyjadřuje takto: „Tohle je muž, který když když je jeho kněz přistižen s trenkami dole, první, co ho napadne, je ututlat skandál a umlčet mladé oběti.“

Christopher Hitchens, autor knihy "Bůh není veliký", řekl: „Tento muž není nad zákonem nebo vně zákona. Institucionalizované zatajování sexuálního znásilňování dětí je zločinem v jakémkoliv právním ustanovení, a vyžaduje nikoliv soukromé obřady v podobě pokání nebo udělování církevních odpustků, ale spravedlnost a potrestání.“

Tolik k tomu, co se objevilo dnes v (zejména britských) médiích. Je otázkou, zda se papež (po zveřejnění těchto informací) na svou plánovanou cestu do Británie nakonec vydá. Sama jsem zvědavá, jak tohle dopadne. Přiznám se, že jsem ještě donedávna stála spíš na straně Církve, a přestože nejsem praktikující katolík, snažila jsem se ji často v různých věcech obhajovat a nevěřit tak úplně všemu, co se píše v novinách, protože si uvědomuju, že je spousta lidí, kteří jsou proti náboženství zaujatí. V poslední době se ale vyrojilo tolik informací, které jsou natolik zásadní a nechutné, že snad ani ti největší zastánci Církve nemohou tohle dál přehlížet a stát za papežem.

Je mi líto všech praktikujících katolíků, jejichž život stojí a padá na víře ve „svatou“ katolickou církev, která má očividně ke svatosti hodně, ale hodně daleko. Je mi taky líto všech slušných kněží, pro které musí být v dnešní době nadlidským výkonem, aby si vypěstovali důvěru ke svým ovečkám. Obávám se, že se v tisku dovídáme pouze o špetce toho, co se v temných a nedostupných zákoutích katolických kostelů po celém světě ve skutečnosti děje. Nerozumím tomu, jak si tahle zvěrstva katoličtí kněží dokážou obhájit ve svém svědomí a před Bohem. Tohle zkrátka musí být potrestáno nejen v nebi, ale i na zemi. Proto doufám, že pokud pánové Dawkins a Hitchens mají dostatek materiálů, aby prokázali, že papež skutečně nějaké sexuální zneužívání zatajoval a kryl, že jim to v září vyjde. I když je pravda, že ani nedokážu domyslet, jaké by to mohlo mít následky.

 

Ráda bych k tomuto článku na základě komentářů doplnila, že sama nejsem příznivcem Hitchinsových nebo Dawkinsových literárních děl a jejich postojů, nemám ani sebemenší zájem na tom, aby církev padla. Přála bych si, aby byli potrestáni jednotliví viníci, a aby pravda v těchto spletitých kauzách vyšla na povrch.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Blanářová | neděle 11.4.2010 16:12 | karma článku: 26,26 | přečteno: 2692x