Proč EU radši nenařídí doktorům výši platů?

Mně to prostě mozek nebere – máme už i tak málo doktorů, jejich plat je srovnatelný s platem kdejaké sekretářky či barmanky a práce přesčas je v jejich případě v této zemi nezbytná. Je to jednak právě proto, že je jich tak málo, a druhak proto, že po proplacení přesčasů ty sekretářky a barmanky možná o pár tisícovek předběhnou.

V ČR prý chybí okolo 700 lékařů. To je myslím docela dost. Každý ředitel firmy, kterému chybí kvalifikovaní zaměstnanci, dělá všechno pro to, aby takové lidi sehnal a motivoval. Neváhá k tomu použít drahé lovce hlav a nabídnout lákavou odměnu. Ne tak náš stát – tomu je to (zdá se) jedno. Vedení této „firmy“ si zřejmě myslí, že může používat taktiku „když se ti to nelíbí, tak odejdi“. Zapomíná ovšem na to, že tato taktika se dá použít pouze v případě, když může být doplněna částí „venku čeká na tvé místo zástup lidí“. To v tomto případě neplatí.

Požadavek odborářů, kteří chtějí 70 tisíc pro plně kvalifikovaného, a 35 tisíc pro začínajícího lékaře, podle mě vůbec není přehnaný, ba naopak. V současné době naši doktoři prý berou 40-50 tisíc korun měsíčně. V Německu mají taky nedostatek lékařů. Ovšem nastupujícím žádaným specialistům tam nabízejí 123 tisíc korun měsíčně. No já být anesteziolog či gynekolog, které tam teď hledají, tak se moc dlouho nerozhoduju, přehraju si pár dílů Ein Kessel Buntes na oživení jazykových znalostí a vyrážím do Německa. Vždyť je to kousek, a za ty prachy bych mohla klidně lítat na víkendy domů.

A teď se do toho všeho ještě nasáčkuje Evropská unie s tím, že určí lékařům, kolik hodin přesčasů můžou maximálně odpracovat. Takže to všechno dohromady povede s největší pravděpodobností k tomu, že doktorů nebude chybět 700, ale třeba jednou tolik. Chápu, že v EU mají urgentní a nezadržitelnou potřebu pořád něco regulovat, usměrňovat, nařizovat, hlídat a kontrolovat.. Je to jejich práce, oni za to nemůžou. A za vzor dokonalosti si pochopitelně vyberou ty nejsilnější země. Kdy tedy konečně přijdou s vyhláškou, která bude nařizovat, že český doktor bude mít stejný plat, jako ten německý? Spravedlnost přece musí být. No ne?

Autor: Zuzana Blanářová | čtvrtek 16.9.2010 12:54 | karma článku: 18,05 | přečteno: 1803x