Přemluvím (pra)rodiče, aby nevolili Paroubka a komunisty

Tak přesně s tímhle názvem založil někdo na Facebooku novou skupinu, ke které se teď houfně přidávají české dcery a vnučky, a čeští synové a vnuci. Já osobně se ke skupinám tohoto typu ze zásady nepřidávám, protože je považuju za naprosto bezpředmětné. Na těchto stránkách se většinou nic moc neřeší, nic se tam neaktualizuje, a jsem toho názoru, že FB skupiny neslouží k ničemu jinému, než k tomu, aby přilákaly co nejvíc fandů, aby jim pak administrátoři mohli posílat do inboxů různé spamy.

Osobně by mě docela zajímalo, kolik z těchto dětí a vnoučat se skutečně pustí do smysluplného dialogu se svými oranžovo-rudými předky, a kolika z nich se jim podaří je přesvědčit, že by měli aspoň trochu zmodrat. Taková debata totiž vůbec není jednoduchá domnívám se, že k dosažené kýženého cíle je potřeba jednak mistrnné ovládání zásad správného dialogu, a jednak důkladnou argumentační průpravu. Jinak to skončí v lepším případě velkou hádkou, a v horším případě vás babička přetáhne holí. A stejně si půjde volit, koho chce. Nezapomínejme na to, že komunističní a sociálně-demokratičtí voliči se často rekrutují z lidí s nižším vzděláním (a dovolila bych si odvodit, že i inteligencí), a s takovými lidmi je dost náročné vést debatu na úrovni; takovou debatu, kterou neovládnou emoce.

Nevím, kolik z oněch (prozatím něco málo přes 500 fandů) docílí toho, k čemu se na FB hrdě přihlásili, ale každopádně jim držím palce. A pokud se jim nepodaří svoje předky přemluvit, možná by mohli přispět alespoň tím, že jim zabrání k volbám jít. Co takhle podat komunistické babičce v pátek ráno prášek na spaní - dost silný na to, aby se probudila až v neděli k obědu, a sociálně-demokratickým rodičům zaplatit v době konání voleb luxusní dovolenou na nějakém vzdáleném ostrově, odkud není možno volit? Věřím tomu, že by volby oželeli. Jasně, že by je oželeli. Socani totiž myslí především sami na sebe, a na to, co je teď. Co bude za pár let, je jim celkem ukradené.

Autor: Zuzana Blanářová | pátek 12.2.2010 13:33 | karma článku: 32,14 | přečteno: 3275x