Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musím zatočit se svojí ekostopou a začít žít ekologicky!

Ještě do nedávné doby jsem si bláhově myslela, že žiju poměrně ekologicky – autem nejezdím, třídím poctivě odpad a buzeruju všechny okolo, kteří tak nečiní; v práci tisknu jenom to, co musím a když už, tak oboustranně (občas je to tak malé, že to nejde přečíst), když si čistím zuby nebo se mydlím, zastavuju vodu; ráno, když se sprchuju, čůrám poctivě do vany a první souvislou větu, kterou jsem naučila svého Muže česky, bylo: „Nesplachuj miláčku!“.

www.shutterstock.com

Nedávno jsem si ale spočítala svoji ekostopu a nad výsledkem jsem doslova ZEZELENALA, ovšem ne z toho, jak jsem dokonale ekologická, ale zlostí z toho, jak nehorázně se chovám k životnímu prostředí.

S hrůzou jsem zjistila, že jsem naprosto průměrný český (obyčejný?) člověk, který má ekostopu přesně 4.8! Jaká to ostuda... nesnáším být průměrná, to se musí změnit! Prý že kdyby všichni žili jako já, potřebovali bychom 2.7 planety (s tím teda zásadně nesouhlasím – takhle chamtivá nejsem a planeta by mi každopádně stačila jedna...)

 

Každopádně to vypadá, že se někde stala chyba a měla bych se nad svým nehorázným způsobem života řádně zamyslet, zapojit všechny závity plavé kůry mozkové a začít žít skutečně ekoLOGICKY! Jak je vidět, tak moje dosavadní eko-snaha není dostatečná, a jestli chci svoji ekostopu nějak zamést, budu muset změnit svůj život zcela od základů.

Zanalyzovala jsem si pečlivě odpovědi v testu a připravila si následující akční plán: v první řadě se budu muset přestěhovat do nějakého malého městečka, kde je teplo, abych moc neprotopila, a abych si mohla na zahrádce pěstovat zeleninu a nějaké ty bylinky. Nevím, jak to udělám, protože tím přijdu o práci, a přitom budu muset nakoupit solární panely, pořídit si ekologické bydlení, které určitě nebude levné, a k tomu nějaké to prase, abych nemusela tolik nakupovat průmyslově zpracované a balené výrobky a tahat je domů v igelitkách nebo nedejbože vozit si je autem! Topit budu samozřejmě biomasou (musím si ještě zjistit, co to je) a domácnost začnu čistit zásadně octem a citrónem (když bude nejhůř, použiju jedlou sodu). Prát budu mýdlem z jelena... Sebe budu taky čistit octem a jelenem... Služební cesty mi odpadnou, takže tolik neprolítám, to je dobrý... no ale na dovolenou budu muset začít chodit pěšky.

Chceme-li prý snížit naši ekostopu, musíme se řídit zlatým, tedy zeleným, pravidlem tří R:

Reduce – zkrátka všechno snížit, zredukovat na minimum – biomasou si zatopím jen když bude hodně velká zima, oholím si hlavu, abych si ji nemusela moc mýt a foukat, děti si radši pořizovat nebudu.

Reuse – znovu použít – začnu tím, že vánoční dárky budu balit do novin, které posbírám v kancelářích. A abych to zdokonalila, tak si těma novinama po Vánocích ještě vytřu zadek. Taky jsem slyšela, jak se dá ekologicky menstruovat – prý je dobré místo tampónů začít používat tampon z mořské houby nebo plastikový menstruační kalíšek, který vám při správném používání vydrží až 10 let!. No nevim.. ale slibuju, že se budu snažit!

A nakonec nezbytné Recycle – neboli recyklovat – zkrátka až budu mít jistotu, že vše bylo řádně využito a pak znovu ještě několikrát použito, a že už to dál využít skutečně nejde, teprve pak to vyhodím do toho příslušného odpadkového koše.

Když na tyhle velké životní změny dokážu získat nějakým ekologickým způsobem peníze a podaří se mi to všechno uvést v praxi, budu se zanedlouho moct pochlubit ekostopou 0.6! Stanu se tedy naprosto podprůměrnou Češkou a bude mi stačit pouze 0.3 planety!

Autor: Zuzana Blanářová | pondělí 21.3.2011 18:48 | karma článku: 23,79 | přečteno: 2405x
  • Další články autora

Zuzana Blanářová

Tetování na ženském těle. Jak se vám líbí?

Nikdy nezapomenu na okamžik, kdy se mému Muži poprvé podařilo strhnout poslední kousek oblečení z mého rozžhaveného těla a úspěšně tak započít náš vytoužený milostný život. Bylo to v den našeho prvního rande, které se konalo rovnou u mě doma, a odhaduji, že mu to trvalo tak dobrých 6 hodin.

18.1.2012 v 8:58 | Karma: 26,45 | Přečteno: 4223x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

O skeletonech, baculkách a silikonech

Mám velikost 38. V oblíbených obchodech, po protančeném večírku, nebo po noci plné vášnivého sexu, i 36. To se rovná eLku, případně eMku...

11.1.2012 v 8:51 | Karma: 35,48 | Přečteno: 3447x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Na Tonyu Graves nám nesahejte!

Tonyu Graves mám ráda nejen jako zpěvačku, ale i jako člověka. Ne že bychom se znaly osobně, ale vzhledem k tomu, že máme pár společných známých, není tak nepravděpodobné, že jsem měla možnost vidět ji na několika večírcích. Z toho, co jsem viděla, můžu říct, že to je neskutečně sympatická baba. To ostatně dokládá jakýkoliv rozhovor, který si s ní přečtete.

29.11.2011 v 8:38 | Karma: 32,65 | Přečteno: 4324x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Husákovy děti - kam ta naše generace spěje?

50 % obyvatelstva vidí svou budoucnost optimisticky. Zbylých 50 % nemá na drogy peníze.

14.11.2011 v 11:30 | Karma: 31,89 | Přečteno: 2593x | Diskuse| Společnost

Zuzana Blanářová

Nabízím se k dobrovolnému odklonu!

Možná se vám taky stalo, že se vám nějakým nekontrolovaným způsobem rozmnožily vaše finance – z každé vydělané stovky je zničehonic milion, a vy vůbec nechápete nebo si nevzpomínáte, jak se to mohlo stát.

10.11.2011 v 14:42 | Karma: 22,24 | Přečteno: 1450x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4056x
...si můžete udělat obrázek sami. Když kliknete na foto, zobrazí se vám všechny texty, ve kterých se autorka obnažuje až až.