Populismus levice a odborářů přivede stát ke krachu

Náš stát se dostal díky zadlužení na šikmou plochu a příčiny jsou zřejmé. Rozkrádání, úplatky, tunely atd. Avšak pravděpodobně nejhorší dopad má populismus a bezhlavá sociální politika. Vše v režii vlády ČSSD, ale i ODS, které pro získání hlasů a udržení se u sladké moci rozhazovaly plnými hrstmi. ČSSD v tom pokračuje i teď, když kříží plány koalice na záchranu potápějící se lodi. A odboráři nezůstanou pozadu.

PRASÁTKO JE PRÁZDNÉ AŽ DO MÍNUSUwww.karikatura.cz

Lidem, kteří si zvykli na vyšší standard za cenu zadlužení státu, přijde nespravedlivé, že jim chce koalice pokazit mejdan a tak snadno skočí na lep odborářským lídrům, kteří jako mrchožrouti vycítili svou příležitost a štvou bezhlavý dav proti vládě, která populismus zavrhla a snaží se chovat racionálně, i když s kompromisy, pro záchranu ekonomiky státu. Samotným lídrům odborů přitom musí být jasné, že vedou lidi proti dobré věci, ale koryta jsou koryta a každé zviditelnění je vítáno. A to se ještě většina stávkujících fňukálků nedávno určitě divila, jak si mohou řečtí pracující stěžovat a stávkovat, když si až dosud žili nad poměry na dluh. Chce to trochu sebereflexe.

Složenky na nás útočí ze všech stran, jídlo se zdražuje, děti mají nároky a jednoho z toho chytá panika. Trpí snad ale někdo hlady? Spíše by to mnohým z nás prospělo. Pamatuji se, že za komančů jsem se rozhodoval, zda si mohu v týdnu finančně dovolit jedny kešu a hořkou čokoládu, nebo jen jedno z toho. Na metr osmdesát dva výšky jsem dlouhá léta vážil jen 68 kg a cítil jsem se skvěle. Blahobyt demokracie mi přidal 20kilo a s nimi i zdravotní problémy.

Dva tři roky rozumného půstu by mně i většině dospělých tohoto státu nejspíš zlepšily kondici a prodloužily život o 15let.

Všechno špatné je k něčemu dobré. Zvýšené nároky na obživu nás možná probudí z pohodlné letargie a rozmazlenosti. Některých věcí si začneme víc vážit, budeme méně plýtvat a možná si i budeme blíž. Zkrátka život je změna. Člověk musí být flexibilní v zájmu zachování rodu a ne chodit pod taktovkou odborářů naříkat a litovat se na ulici, že bude mít míň, když má doma přecpanou lednici a tato skutečnost se nespíš nezmění žádnými vládními škrty.

Skromnější život nám radosti nezkazí, zato špatná ideologie ano. Sociální demagogii ve světě dravé ekonomiky zvoní hrana a kdo se jí dřív zbaví, bude ve výhodě.

 

Autor: LADISLAV BLAHÁK | pondělí 20.12.2010 18:34 | karma článku: 21,50 | přečteno: 1242x