Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mýtné a známky je třeba zrušit a ne zdražovat

Známky a mýtné brány vytlačují z úsporných důvodů významný počet vozidel z dálnic na silnice, mnohdy s fundamentem stavěným před léty pro formanské vozy. Na Ministerstvu dopravy nyní uvažují o dalším zdražování.

Podnětem k tomu je podle vyjádření ministra dopravy i nedávná nehoda ve Studénce. Tam se přitom polský řidič vyhýbal právě z šetrnosti dálnici a ve způsobené časové tísni se nechtěl zdržovat stáním u závor.

Pochybná je představa, že zdražením dálnic a zlevněním železnice se doprava přesune na koleje. Komplikovanost železniční dopravy nekoresponduje s dnešní uspěchanou a na produktivitě bazírující dobou. Zásilky je třeba nejprve dopravit na nádraží. Tam přeložit z auta na vagon. V cílové stanici znovu naložit na auto a dodat na místo určení. Nákladné, pomalé, s rizikem poškození zásilek.

Za socialismu jsem pracoval ve velké nábytkářské firmě. Doprava se uskutečňovala, až na výjimky, po železnici. Zpočátku nákladními vagony. To se musel nábytek, aby se během několikanásobných nakládek a vykládek nepoškodil, balit do latění. Padly na to kubíky řeziva, tuny kartonové lepenky a zaměstnalo to početné expediční čety. Pokrok přinesla kontejnerová přeprava. Z překladišť, které bývaly povětšinou v krajských městech, nákladní auta přepravily kontejnery do  výrobních závodů. Tam se naložily a vezly zpátky na překladiště. Po naložení na vagony byly transportovány do překladišť nejblíže odběrateli a odtud po silnici na místo určení. Byl-li kontejner s nábytkem ze Soběslavi poslán do DBK Praha, absolvoval nejdříve 45 km na opačnou stranu do Českých Budějovic, poté byl přepraven po železnici na žižkovské nákladní nádraží a odtud byl po pražských ulicích převezen na Pankrác. Stokilometrová vzdálenost mezi DBK a Soběslaví se prodloužila o polovinu. Stejně bylo však možné říci, že se přeprava po silnici o polovinu zkrátila. Kontejnerová doprava se vyplácela na delších trasách, např. u vývozů do SSSR, kde zjednodušila v Černé n.T. překládku  na širokorozchodnou železnici.

Po změně politického systému kontejnerová doprava s překladišti téměř zanikla a byla nahrazena kamiony, které jsou flexibilnější, spolehlivější a rychlejší.

Přesun nákladní dopravy na železnici ve větším měřítku, než je současných 20% a navíc si to vynucovat zdražováním dálniční dopravy, je nesmysl. Zvýšení ceny mýtného jen ještě více přinutí spediční firmy dálnice objíždět a pokud by se mýto rozšířilo i na silnice první třídy, rozšmelcuje kamionová doprava silniční síť nižší a nejnižší kategorie pamatující Rakousko-Uhersko. Uvážit je přitom třeba i náklady na výběr mýtného na branách event. sledovaného přes satelity a složité, nedokonalé či nedůsledné kontroly jeho dodržování. 

Dálniční známky vynesou státu ročně 4 miliardy korun, mýtné kolem 8 miliard a ve stejné době se v Česku prodá přes 7 miliard litrů nafty a benzinu . Pokud by se spotřební daň zvýšila o 1,50 Kč na litr, státní kasa by inkasovala 10,5 miliardy Kč způsobem, který je zavedený, bezproblémový a byl by bez vícenákladů. K tomu by postačilo vymyslet výběr poplatku za užívání tuzemských silničních komunikací pro cizí kamiony vjíždějící na naše území na hraničních přejezdech.

Pokud by dálnice byly nezpoplatněny, začala by je v maximální míře využívat osobní i nákladní přeprava. Ostatní silniční síť by se odlehčila a úvahy o výstavbě nadjezdů či podjezdů v místech železničních přejezdů by ztratily význam. Pak by už jen zbývalo si přát, aby byla dálniční síť co nejrychleji dokončena v rozsahu, v jakém je už přes 50 let naprojektována.

Autor: Štěpán Bicera | úterý 4.8.2015 7:38 | karma článku: 19,43 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Štěpán Bicera

Selské baroko K 17 New Deal

Krátce po mém zesoukromničení se mi Moravec pochlubil, že je také podnikatel. Začalo to návštěvou u soběslavského děkana, který se o jeho cestě vzhůru dozvěděl od Kubíkové a pozval si ho jako oživení nedělní mše,

2.12.2021 v 11:13 | Karma: 3,60 | Přečteno: 120x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K16 Tak už máme, co jsme chtěli

Vlaječky a symboly OF v různých velikostech byly všude. V květináčích za okny, ve vázičkách na stolech, zastrkány za obrazy. Nejmenší byly přilepené k párátkům a zapíchány do hlavní pušek loutek myslivců na Posledním lovišti.

17.3.2021 v 8:08 | Karma: 3,30 | Přečteno: 135x | Diskuse

Štěpán Bicera

Selské baroko K 15 Šťastný a veselý.

Myslivci se na povel hospodáře vyhrnuli před hospodu, ale museli uhnout, aby udělali místo přijíždějícím Mercedesům. Velký a hranatý řídil Günther a u menšího byla za volantem Alenka. Vesele nám zamávali a všem rozdali lahvičky.

11.12.2020 v 6:36 | Karma: 3,52 | Přečteno: 112x | Diskuse| Poezie a próza

Štěpán Bicera

Selské baroko K 14 Už je to tady

Děda opravdu nekecal. Krátce nato padla v Berlíně zeď. Dederoni jako v nočním prvomájovém průvodu vyrazili navštívit zapovězený kus Berlína a obdivovat prohnilý režim, kterému jejich dva slovutní rodáci věštili neslavný zánik.

28.8.2020 v 5:05 | Karma: 3,50 | Přečteno: 79x | Diskuse| Poezie a próza

Štěpán Bicera

Selské baroko K13 Pohřeb

Děda vyměnil s hospodskou růženec a fotku Marienky za kastrůlek se svíčkovou. Po posledním soustu si hřbetem ruky otřel pusu a za okoralými rty objel jazykem obě protézy. "Teď by bodlo kafe. Nějak se mi klíží zraky a nechtěl bych

1.5.2020 v 5:55 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 991
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1289x
Jsme jako hokejoví brankáři. Naučili jsme se bez masky do střetnutí nechodit a jací doopravdy jsme, je těžko zodpověditelná otázka i pro nás samotné.

Seznam rubrik