Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karikatura prezidenta na cestách, ve filmu by Zeman asi rozesmál

Najde se několik věcí, které Česká republika před ostatními státy světa může prezentovat jako unikát. V nepříznivém slova smyslu tam bohužel spadá i naše hlava státu. Každý výrok prezidenta Zemana totiž při nejmenším vzbudí zájem, jeho cesty do zahraničí však už musí budit ze spaní. Kdyby se jednalo o fiktivního hrdinu humorně laděného cestopisu, možná se i zasmějeme. Takhle spíš tuhne úsměv na rtech.

Poslední výprava za hranice, konkrétně do Číny, opět dokázala, že Miloš Z. je jako malé dítě, u kterého si nemůžete být jisti, kdy a kde začne vyprávět nějaké hlouposti. V první dny to vypadlo ještě docela zábavně a prezidentovo vyjadřování se s přivřenýma očima dalo ještě popisovat jako bonmoty. Tohle slůvko je v souvislosti se Zemanem stejně frekventované jako Vysočina, popelníček nebo viróza, takže se už celý národ povinně naučil, co to vlastně pan prezident dělá, když bonmot použije. „Nemám rád čínské jídlo,“ asi není zrovna první věta, která vás napadne, když vás uvítají v restauraci východního komunistického impéria. Zeman ovšem nemá problém zurážet kohokoliv, takže jídlo hostitelské země je pro něj pouze lehkým sparingpartnerem. Když máte v zádech elitu českého podnikání, mezi kterou se nějakým zvláštním sledem okolností dostali i například bývalý premiér Petr Nečas nebo exministr Tvrdík, dovolíte si cokoliv. Jak říkám, to bylo jen zahřívací kolo. Na další dny měl kulhající prezident, jenž prý ke svému úřadu nohy nepotřebuje, protože pracuje hlavou , teprve připraveny perly. Stejně jako před několika týdny v Rusku, kde přesvědčoval nejen prezidenta Putina o české podpoře proti revoltující Ukrajině, i tentokrát došlo na velká slova. V Pekingu totiž MZ ujistil, že Česká republika jednoznačně podporuje celistvost Číny, takže pokud někdo u nás měl pocit, že soucítíme s Tibetem a budeme se snažit mu nějak pomoci získat nezávislost, jednalo se o pouhý blud. Prezident to vidí jinak a to je zkrátka národní stanovisko, které zní do světa.

Dostáváme se tak k docela zásadní otázce, jestli to stále ještě je vtipné, nebo tyto momenty už začínají být docela nebezpečné. Pokud za národ hovoří člověk, o kterém pochybujete při každém jeho projevu, bojíte se, aby zase neudělal někde ostudu a neurážel veškeré příslušníky sedmé velmoci, už to není prdel.

Příště se od něj třeba můžeme na syrských hranicích dozvědět, že islám bere jako zajímavou formu náboženství a srdečně zve všechny jeho vyznavače do ČR. Proto bych další cestu panu prezidentovi naplánoval dlouhodobější a jako cíl bych navrhoval něco ve vesmíru. Černá díra není špatná.

Autor: Vilém Besser | úterý 28.10.2014 13:38 | karma článku: 23,59 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Vilém Besser

Zrušení poplatků ve zdravotnictví, naprostý nesmysl

Pobyt ve špitále – zdarma. Kontrola u lékaře – free. Recept – na účet státu. Takhle to naši zákonodárci pěkně vymysleli. Jde však jen o populistické gesto, které je stejně jednorázové jako rozdávání koblih a resortu jako takovému spíš ublíží, než že by jakkoliv pomohlo. Projděme si jen některé aspekty, které změna obnáší.

20.11.2014 v 10:02 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1010x | Ostatní

Vilém Besser

Revolta proti Zemanovi – spíš nafouknutá bublina

Podle cvrkotu na sociálních sítích se dnes na Národní třídě měla odehrát důležitá demonstrace. Na pro národ tak důležitém místě, v důležité datum, měl prezident dostat od občanů virtuální facku za své chování a výroky. Podle toho, jak na celou akci on-line „reagovala“ drtivá část médií, jakoby o nic nešlo. Důležitějším se stal i fotbalový kvalifikační zápas českého národního týmu.

17.11.2014 v 13:06 | Karma: 13,27 | Přečteno: 1033x | Ostatní

Vilém Besser

Profesionální pacient, aneb jak přežít špitál

Zdravíčko máme jenom jedno, říká v legendárním Trháku rozčilenému producentovi jeho asistentka. Věčná pravda, ale na druhou stranu se i s nemocí dá zažít spousta legrace. Ne tedy přímo s ní, ale při pobytech ve zdravotnických zařízeních určitě. Někdy je to sice smích přes slzy, ale na některé zážitky člověk vzpomíná podobně jako třeba na maturitu. Zapomenete všechny krušné chvilky a vybavíte si jen ty vtipné momenty.

14.11.2014 v 19:22 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1164x | Ostatní

Vilém Besser

Renčovi stouplo vyznamenání do hlavy, kéž by v ní měl i něco jiného

Oslava československé státnosti, vyznamenání osobností, které se zasloužily o rozvoj, slávu, uznání a rozkvět naší republiky. Nebo spíš cirkus okresního formátu, fraška, kterou dirigovala přímo hlava státu? Spíš to druhé. Když den po ceremoniálu vrátil vyznamenání režisér Jan Němec, ostuda byla zpečetěna. Kdo si ji ale udělal největší? Jednoznačně Filip Renč, kamarád prezidenta Zemana, který si dovolil svého zkušenějšího kolegu z branže označit za hloupého staříka s gerontofilními názory.

31.10.2014 v 13:50 | Karma: 20,91 | Přečteno: 724x | Ostatní

Vilém Besser

Zeman zase „řádil“, vyznamenané tahal zřejmě z klobouku

Ani den nenechal prezident Zeman národ po návratu z Číny vydechnout. A musí se mu nechat, že jestli svými pochvalnými výroky na adresu komunistického impéria mnohé překvapil, seznamem laureátů státních vyznamenání už všechny poslal do kolen. Samozřejmě, že se mezi 33 vyvolenými najdou správně zvolená jména, nad jinými zůstává rozum stát.

29.10.2014 v 8:37 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1137x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1885x
Člověk s názorem, který se ne každému a vždycky musí líbit. Redaktor webu Svobodné fórum.

Seznam rubrik