Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejkrásnější prázdniny.

Vzpomenete si na své prázdniny u babičky a dědy na venkově? Na tu harmonii a přirozenost všeho, co se tam v pomalém rytmu života odehrávalo? 

Moje babička byla anděl. Bydlela ve Strážnici ve skromném domečku se zahradou. Starala se o dědečka, svého “Janoška”, ráno mu vařila silný vývar, aby měl před cestou do vinohradu vydatnou snídani. S sebou si brával jen tři krajíčky chleba a kousek sýra nebo salámu, na plotně malého sporáčku vždycky voněla melta a přikládalo se dřevem po celý den, kdy babička něco dobrého vařila. Spotřeboval se každý kousek od všeho, nic se nevyhazovalo. Večer přijížděl děda na kole s velkou károu plnou hroznů, jablek, rybízu, švestek, hrušek, angreštu, malin, meruněk a všeho, co ráj té krásné jižní krajiny poskytoval.

 

 

Druhý den ráno jsme s babičkou vyrážely na trh s úhledně připravenými a naváženými papírovými sáčky toho sladkého voňavého ovoce. Byl to zážitek. A tak se to opakovalo každý den až do soboty, kdy se odpočívalo nebo zavařovalo to, co se neprodalo. Děda poklízel na dvoře kolem domu, krmil slepice, opravoval vetché staleté nářadí a vlastně skoro pořád pomalounku na “mlatevni” sekal dřevo. Vlastně úplně všechno celý život dělal veeeeelmi pomaaaalu...

Neděle se poznala podle toho, že hned zrána se ozývalo po celém domě hlasité troubení dědova trombónu, jehož falešné tóny mne vždycky vyhnaly z postele. Zabalila jsem se do péřové duchny a polehávala na “praskači”, divanu v kuchyni, kde bylo stejně nejlepší místečko z celého domu. Hezky naproti sporáčku se tak krásně mohlo pozorovat všechno, co se odehrávalo v srdci domu, v kuchyni. Po trombónové smršti hm tata hm tata se děda nasnídal a přinesl ke stolu malou dřevěnou krabičku s holením a dlouho a pomalu se holil. Babička mezitím připravila jeho oblek a čistou košili, naleštila mu boty a upravila ho. Štramáka. Dědeček šel totiž za naši rodinu na mši. Rebelující babička už dávno zjistila, že má jen svou vlastní víru a že se raději modlí sama a doma, protože se jí nelíbí konec mše, kdy se všichni pokřižují, vyjdou ven a “tetka tetku začnú pomlúvat”. A tak se vypravoval obřadně jen děda. Po návratu nám vyprávěl drby z kostela a pak byl ten nej- lepší a nejvoňavější nedělní oběd, u kterého často nechyběli mí rodiče, když za námi o víkendu přijeli.

Proč to popisuji tak dlouho? Protože se tam v dětství v dálce v malém domečku odehrávalo něco, co jsem pak už jako malá celý rok nezažila a nic mi to nemohlo vynahradit. Vždy, když jsem z prázdnin odjížděla do krásného moderně zařízeného bytu od tatínka interiérového architekta, který i mamince nechal vyrobit pseudo historický dámský pokoj na míru... do hezkého bytu nedaleko brněnského centra, plného světla a slunce s parketami a bělostnou koupelnou, halou, jídelnou, ložnicí, pokojem pro služku, spížkou i komorou...vždycky jsem cítila, že u babičky a dědy SE PROSTĚ ŽIJE NĚJAK OPRAVDOVĚJI... i s tou kadibudkou na dvoře, kam jsem si musela dodávat odvahy jít za tmy... nebo s pumpou a nošením vody v kýblech nebo umýváním horkou vodou na dvoře v neckách.

Vše zde plynulo přirozeně a v rytmu přírody a koloběhu ročních období a prostě 

JINAK NEŽ VE MĚSTĚ.

          

Na mé cestě z města do divočiny byl zážitek prázdnin u babičky něčím, co mi svítilo na cestě jako přibližující se splněný sen. Jako návrat k přirozenosti. K sobě. To světlo v dálce, k němuž jsem pomalu směřovala a které stále upozorňovalo: tady jsem...nezapomeň. A sny máme proto, abychom si je plnili. Zvláště ty z dětství... Splnil se. S domem, kouzelnou zahradou i kamarádem lišákem. A přeji to ze srdce každému. 

 

Náš liščí kamarád.

 

Spolupráce.

 

video verze 

https://www.facebook.com/RenPelisky/videos/2893795054062237

 

https://bernardi.blog.idnes.cz/

 

Autor: Renata Bernardi | pondělí 17.8.2020 11:03 | karma článku: 28,25 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Renata Bernardi

PRO TOHO, KDO UŽ SE NEMŮŽE DÍVAT NA TELEVIZI

Koho už nebaví dívat se na televizi, máme zábavnou TV pro sledování z Facebooku. Nenáléváme vám informace do hlavy bez zpětné vazby, ale společně komentujeme a komunikujeme.

15.4.2021 v 10:17 | Karma: 12,22 | Přečteno: 2413x | Média

Renata Bernardi

Tak je vyděsíme mrtvolama a budou se očkovat jako diví

Pořád jen 40 procent obyvatel se chce očkovat? Musíme přitlačit. Všechno zpřísníme a tlak na strach zvětšíme. Psa upravíme a už z něj nevylezeme. Však co, my máme platy jisté, oni ať si poradí. Plán zněl jasně, soudruzi.

9.1.2021 v 10:53 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Společnost

Renata Bernardi

Místo covidu se u nás objevila čupakabra

Zatímco se na jaře zastavil svět a všechno se upřelo jediným směrem, v naší rajské zahradě u lesa se najednou objevila jednoho večera za oknem podivná bytost....vypadala úplně jako čupakabra

1.1.2021 v 13:33 | Karma: 23,23 | Přečteno: 666x | Diskuse| Společnost

Renata Bernardi

V Brně ani jeden covid???!!!

Na hlavní brněnské poště s největším provozem ve městě můžete klidně zpívat, tancovat a sundat roušku. Tady se covidu nelíbí.

27.12.2020 v 10:41 | Karma: 32,07 | Přečteno: 2277x | Diskuse| Společnost

Renata Bernardi

Babiš s Prymulou zatčeni v restauraci

"Stádo "zbytečných" je ve stavu paniky ovladatelné násobně lépe, než ve stavu relativně stabilního nízkoprahově stresového režimu, ve kterém se nám daří je udržovat za běžných okolností."

19.12.2020 v 10:22 | Karma: 26,86 | Přečteno: 2715x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
S neutuchající láskou k životu a situacím, které přináší, zírám na tento svět a zapisuji příběhy, které se staly mně nebo mým přátelům. Miluju život, radost a kreativitu. Po mnoha povoláních, která byla vždy mou láskou /historička umění, novinářka, reportérka, kojící matka, majitelka alternativního centra, stavitelka přírodního domu..../ jsem se odstěhovala do divočiny za Brnem, kde píšu tyto řádky za štěkotu lišek a vytí šakalů. Přátelím se s divokými zvířaty a nekonečně obdivuji přírodu a harmonii v ní. Ukazujeme cesty, jak stavět jednoduché přírodní domovy a šťastně žít v zahradách. 

Vydané e-booky:

"Pelíšky aneb Příběh domečku u lesa"  o cestě z města a stavbě přírodního domu/

"Příběh lišky z Pelíšků" je unikátní video-kniha příběhů zachráněné liščí rodiny a přátelství s divokými zvířaty

https://www.pelisky.org/shop .

Další budou "Vzpomínky na zlaté devadesátky". 

 

 

e mail: bernardi.renata@seznam.cz

 

Seznam rubrik