Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ňam

aneb fotoreportáž z kurzu přípravy ňaminek .... které pohladí oko i navnadí chuťové buňky ................................................................................................................................................

Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.

K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)

 A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:

 "Když má přijít návštěva"

Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.

V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
 
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.

 

.                                                                                                                                                   .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)

 

.                                                                                                                                                  .   
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.

 

.                                                                                                                                                  .   Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.

.                                                                                                                                                  .  
Alenka ochutnává jako první

.                                                                                                                                                  .  
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...

 

.                                                                                                                                                  .  
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.) 

.                                                                                                                                                   .
Už to propuklo...


 

.                                                                                                                                                   . Zleva i zprava

 

.                                                                                                                                                   . První pokusy...

 

.                                                                                                                                                   . Vzorky k napodobení  - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.

 

.                                                                                                                                                   . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.

 

.                                                                                                                                                   . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.

 

 .                                                                                                                                                   . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.

.                                                                                                                                                   . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.

.                                                                                                                                                   . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.

.                                                                                                                                                   . Losos s caparou v košíčku

 

.                                                                                                                                                   . Už finišujeme. Jana má hotovo.

 

.                                                                                                                                                   . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.

.                                                                                                                                                   . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.

 

.                                                                                                                                                   . Ostatní mé výtvory.

 

.                                                                                                                                                   . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.

.                                                                                                                                                   . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!

 

.                                                                                                                                                   . Pokračujeme sladkostmi a ovocem

 

.                                                                                                                                                   . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.


 

.                                                                                                                                                   . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....

 

.                                                                                                                                                   . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky

 

.                                                                                                                                                   . Pribináček jinak?

 

.                                                                                                                                                   . Sýrová mísa

 

.                                                                                                                                                   . Přípitek na závěr


 

.                                                                                                                                                   . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.

 

Bon Appétit !

 

 

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 25.11.2009 22:20 | karma článku: 5,74 | přečteno: 3401x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

Lov lítačky za jízdy?

„Za jízdy se držte a netelefonujte nahlas...“ byl nadpis článku na iDNES, který pojednával o osvětové kampani pro vhodné chování pasažérů emhádé ...

28.3.2023 v 19:44 | Karma: 20,46 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Já tu čepici nechci!

„Nikdy jsem neměla ráda čepice!“, svěřila se kamarádka při debatě o tom, jak některé děti odmítají nošení čepic i kdyby jim měly upadnout mrazem uši.

16.3.2023 v 22:02 | Karma: 20,72 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Cesta do a z jeskyně pokladů ...

„Jsi si jistá, že to opravdu chceš? Víš, co se říká. Dej si veliký pozor na to co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit! A co já už viděl fňukalů, kterým se to opravdu splnilo!“

6.3.2023 v 16:23 | Karma: 16,73 | Přečteno: 269x | Diskuse| Poezie a próza

Štěpánka Bergerová

„A proč se ti nechce?!“

Na žebříčku smrtelných otázek mám tuto asi nejvýš. O lidech,kteří ji dokáží položit, si hned udělám velmi barevný, či vlastně nebarevný obrázek ...

5.2.2023 v 20:37 | Karma: 19,96 | Přečteno: 692x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Hlasovat nebo odmítnout hlasovací lístek? ... otázka ke karlovarskému vřídelnímu referendu

Kromě 1. kola prezidentských voleb se v K. Varech uskuteční i místní referendum s otázkou: „Jste pro obnovu historické budovy litinové Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera na místě současné kolonády z roku 1975?"

12.1.2023 v 20:51 | Karma: 14,22 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:06

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

  • Počet článků 524
  • Celková karma 17,50
  • Průměrná čtenost 2374x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih