"Tento dům je jen vězení, moji duši drží mřížky z kostí."

Pokud máte otřes mozku, nechodˇte do postele, nechodˇte spát. Alice byla menší postavy, vrásčitá, životem omlácená ženská. Rozvedla se, když kluci byli malí a sama je vychovala. Manžel byl násilník, honil ji po domě s pistolí.  

Alice měla zdravotní problémy, už dlouho ji zlobil kyčel. Bylo to horší a horší, ale ona tvrdohlavě čekala, až jí bude 65 let a bude mít Medicare, tudíž: operaci zadarmo.

V práci byla čtyřicet hodin týdně a celý den na nohách. Pohybovala se pomocí chodítka, měla bolesti, ale odmítala jíst prášky, to si raději dala skleničku, nebo dvě, piva.

Alice byla tvrdohlavá ženská, ale doktory poslouchala, chtěla opět skákat jako laˇnka se svým novým kyčelním kloubem. Poslechla, když jí doktor řekl, že kvůli narkoze si musí nechat vytrhat špatné zuby. Nechala si udělat krásný umělý chrup. Uposlechla doktora, který jí poručil přestat asi měsíc před operací kouřit.

V lednu tohoto roku Alice oslavila pětašedesátiny a hned začátkem unora šla na operaci. Zůstala doma něco přes měsíc a chvátala do práce. Myslela si, že nyní z ní bude lehounká laˇnka., Kyčel už nebyl velký problém, za to záda... Možná kvůli tomu, že před tím chodila tolik měsíců s podpěrou a zádové svaly ochably? Kdo ví? Myslela si, že všechno překoná silnou vůlí...

Minulý týden se rozhodla, že poseká zahradu s ruční sekačkou. Její synové měli oba problémy už s druhým manželstvím, a tak je nechtěla zatěžovat. Naopak, snažila se je oba držet nad vodou. Její mladší syn se pokusil o sebevraždu, když mu zkrachovalo první manželství. Alice byla silná a tvrdohlavá ženská. Vždycky si vystačila sama.

Nikdo neví, jestli se zamotala do kabelu od sekačky, upadla a praštila se do hlavy.

"Tak jsem se praštila, až jsem zpitoměla," řekla svoji kamarádce. K doktorovi jít nechtěla, ona k doktorům nechodila s každým prdem.

Sla si raději lehnout a bolest hlavy zaspat. Druhý den ráno už ji kamarádka nevzbudila.

Alice měla včera pohřeb.

Odpočívej v pokoji, Alice. A odpustˇ mi, citím vinu, že jsme spolu v posledních měsících nevycházely uplně nejlépe. Neměly jsme čas si promluvit, měla jsi možná bolesti a já jsem na tebe byla zbytečně tvrdá. O svých bolestech jsi v podstatě mluvila málo. 

Odpustˇ mi, Alice. Já vím, už je pozdě.

 

Tento dům je jen vězení

Moji duši drží mřížky z kostí

Slzy jsou pryč

a srdce jsou volná.

Autor: Ivana Lance | čtvrtek 9.5.2019 1:12 | karma článku: 15,60 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 9,44

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35

Ivana Lance

Zachráněná?

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69

Ivana Lance

Láska je jako duha

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40