Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozlišná kultura, aneb jak jsem hledala vnučce ženicha

"Jsi bílá," vmetla mi několikrá do tváře žena z Indie, jakmile jsem se zmínila, že se její vnuk jednou ožení s moji blondˇatou vnučkou. Vnučka v té době měla ještě hlavičku plnou blondˇatých prstýnků a její vnuk byl tmavovlasý

a tmavooký. Naše vnoučata jsou stejně stará, a když jsem asi před osmi lety prvně viděla jejího vnuka, okamžitě jsem se do něj zamilovala. Byl to malý a kouzelný chlapeček a napadlo mne si Sheelu dobírat, že naše vnoučata se jednou vezmou.

Sheela byla narozena v Indii, protože neustále mluví s přízvukem, ačkoliv její otec je katolický kněz a ona  chodí v evropském oblečení a přebrala spoustu evropských zvyků, přece jenom vyrůstala po indicku. V Indii mají rodiče právo veta v tom, koho si jejich děti vezmou za partnera. A ona nebyla nadšena představou, že její krásný vnuk by se měl oženit s někým, kdo nemá nic do činění s jejich indickou kulturou. A tak naše nevinné škádlení se lety přiostřovalo. Vždycky mi vlepila do tváře: "Jsi bílá," což znamenalo: necpi se mezi nás a Sheela má velice ostrý jazyk. Většina lidí, kteří s ní pracují, se s ní nechtějí dostávat do konfliktu.

Asi před pěti lety v naši poklidné odpočinkové místnosti, která byla skoro plná, jsem si dovolila zeptat se na jejího vnuka a spojila to s vysvětlením pro okolí, že naše vnoučata se jednou vezmou.

Sheela měla v ten den opravdu mizernou náladu:

"Nevezmou. Nikdy se nevezmou," sekla hlasitě zpátky. Tenkrát mě ani ve snu nenapadlo, že v Indii zaslibují už malé děti k snˇatku, který bude v dospělosti opravdu uskutečněn. Rodiny se vlastně spolu spiknou a děti už odmalička vědí, kdo bude jejich ženich nebo nevěsta.

Jak by to mohlo napadnout mě, která jsem se vždycky vdávala z lásky, nikoliv podle rodičovského přání. Proto Sheela brala moji snahu "vecpat" se do jejich rodiny naprosto vážně a můj humor nikdy nevzala jako humor a neodpinkla ho jako lichotku, že jsem okouzlená jejím malým vnukem. Dokázaly jsme se takto "vytáčet" pár let, až jednou naše "škádlení" se malinko vystupnˇovalo...

"Nevezmou se, jsi bílá," vmetla mi tenkrát do tváře naprosto hlasitě. Odpočinková místnost uplně ztichla, mohli jste slyšet i špendlík, kdyby spadl na zem.

Nikdy jsme při nevinném "škádlení" nezapříčinily takový nechtěný a nečekaný zájem v našem okolí.

Bylo to před pěti lety a podle televize jsou černí a bílí v neustálém konfliktu, ale v praxi je to uplně jinak. Lidé spolu spolupracují, pracují a mluví a nikdy jsem žádný konflikt kvůli barvě kůže nezažila. Až před těmi pěti lety.

"Tak jsem bílá a ty ne, co na tom?" zeptala jsem se, abych nenechala viset ve vzduchu obvinění z toho, že jsem běloška.

"Jsi bílá a jsi rasistka," podráždila ji opět moje odpovědˇ. Opravdu měla Sheela den blbec a musela se s někým vypořádat.

V našem okolí jsem viděla, jak každý ze zaměstnanců, kteří nás znají, zaryl nos do desky od stolu a nejraději by se stal neviditelný. Ti, co seděli na gauči a v křeslech se propadli ještě hlouběji. Ticho, že bylo slyšet každé naše slovo, které nikdo slyšet nechtěl. Její obvinění už zavánělo stížností na příslušných místech, zatažením manažera do našeho konfliktu, zbytečnou ztrátou času a vypovidáním, co kdo slyšel a neslyšel. Oni raději neslyšeli nic, protože ryli nosy do stolu a nechali nás, abychom si to se Sheelou dořešily.

"Tak já jsem rasistka,když chci, aby si moje bílá vnučka vzala tvého vnuka?" zasmála jsem se, když jsem procházela kolem jejího stolu. "Já nemám nic proti žádné barvě kůže a ty?" zeptala jsem se, ale nečekala jsem na odpovědˇ.

Ticho, asi si uvědomila, že přestřelila. Tím byla naše rasistická debata skončena a už nikdy nevznikla nová.

Znám Sheelu už patnáct let. Ukazujeme si fotky našich vnoučat a moje vnučka se jí moc líbí. Ona totiž už nemá blondˇaté vlasy, ale tmavohnědé, je štíhlá a vysoká a bude jí třináct let. Stejně starý je i vnuk, na kterém si Sheela tak zakládá. Je štíhlý a vysoký a chce být inženýr, ale oni chtějí, aby byl doktor.

Líbí se mi u Indů, že svoje děti vedou k disciplíně a už odmalička kluci chodí na programování, rodiče je připravují na to, aby v životě neselhali. Aby jejich děti měly lehčí život tady, než by je čekal v Indii. Líbí se mi jejich cílevědomost...

Před několika měsíci mi Sheela řekla: "Přivedˇ mi tu tvoji vnučku, atˇ jí ukáži, co a jak dělat."

Za těch několik let, jsem už malinko porozuměla tomu, jak se v Indii zodpovědně přistupuje k snˇatku, který rodiče domluví. Uvědomila jsem si, jak to v Indii chodí, děti jsou vychováváni k velké uctě k rodičům. A ženichovi rodiče zaučují indickou dívku, svoji budoucí snachu, aby zvládala všechny činnosti tak, jak je jejich syn zvyklý. V tomto případě je to Sheela, babička, která si bere na svoje ramena starost o svého vnuka. Proč cítí takovu odpovědnost? Její studovaný syn, pro kterého dělali první poslední, si na vysoké našel dívku, do které se zamiloval. A ona je shodou okolností běloška a blondýna a nemá vůbec nic společného s indickou kulturou.  Sheela to dlouho velice těžce nesla a já jsem ji do toho nevědomky dráždila a trápila tím, že jsem chtěla do jejich rodiny dosadit další blondýnku, svoji malinkatou vnučku. Ona se zlobila na snachu, která nedělala nic podle indické tradice a na syna, který se rozhodl neakceptovat přání rodičů, aby se se svoji láskou rozešel. 

Někdy se s roky některé nesváry urovnají, Sheela také není už tak silná, jako bývala, nemoc její hrany obrousila. Možná se už se snachou smířila, syn si ji vybral a tak si ji vzal: z lásky.

Sheela pozvání k nim domů zopakovala minulý týden:

"Přivedˇ k nám svoji krásnou vnučku," řekla mi.

Cožpak o to, já bych ji přivedla, ale povídejte o tom začínající teenagerce, že jste jí už dávno vybrali ženicha. Protože pokud si vybíráte partnera, podívejte se nejdříve na jeho rodinu. Někdy jablko nepadne daleko od stromu, jako se to stalo moji milované kamarádce Angele, ale o tom zase až jindy.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ivana Lance | pondělí 11.7.2022 15:21 | karma článku: 23,07 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

Noční obloha se třpytila miliony hvězd, jako by se připravovaly na tanec. Měsíční svit zaléval louku stříbrným světlem a vítr šumící v korunách stromů zněl jako tichý doprovod noční melodie.

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 9,44 | Přečteno: 183x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,61 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 18,13
  • Průměrná čtenost 955x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik