Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Roe versus Wade, aneb

který měsíc v těhotenství je ještě vhodný v Americe k potratu? Někteří politici se už několik let snaží čeřit vodu a myslí si, že kterýkoliv. Od prvního do devátého, proč by měl být dán termín? Ženy demonstrují a křičí, 

že vagína patří jim, a tak jim nikdo potrat zakazovat nebude. Mohou chodit na potrat, kdy se jim zachce a gratulují si a jsou hrdé na to, že si potratem prošly a cítí se jako hrdinky. 

Extrém, i kdyby těchto protestujících nebylo mnoho, tím, že řvou dost hlasitě, může se stát, že i vaše dcera nebude brát těhotenství vážně. Doběhne si na potrat, proč by něco tak malicherného měla s vámi řešit. Je to přece její vagína.

----------------------

Roe v. Wade: Nejvyššího soudu ze 70. let v Americe rozhodl, že ženy mají právo na potrat v rámci svého ústavního práva na soukromí. Přesto soud ponechal mnoho podrobností na státech a uvedl, že po prvním trimestru, což jsou tři měsíce těhotenství, mohou státy interrupce zakázat. Výjimka je pouze, když je interrupce nezbytná, protože je ohroženo zdraví nebo život matky.  

Nezisková organizace se sídlem v San Francisku, která se zaměřuje na otázky zdravotní péče v celé zemi, poukazuje, že 43 států zakazuje některé potraty po určitém období těhotenství. Například Kalifornie zakazuje potraty poté, co je plod považován za životaschopný, pokud opět těhotenství neohrožuje život a zdraví matky!!!. Některé státy, jako například Alabama, zakazují pozdní potraty, pokud není ohrožen život a fyzické zdraví matky, a navíc vyžadují druhé schválení lékařem před provedením takového potratu.

---------------------------------

V uplynulém desetiletí byly přijaty zákony, které přísně omezují nebo zakazují potraty před životaschopností plodu, což je obecně mezi 24. a 28. týdnem, t. j. mezi 6 až 7 měsícem těhotenství.

Žádné z těchto ani předchozích omezení potratů v prvním trimestru, které se státy pokusily zavést, však již léta formálně nevstoupilo v platnost. V roce 2021 však Texas přijal šestitýdenní zákaz potratů "srdečním tepem", který obstál u soudů díky své nové právní struktuře přenechání vymáhání soukromým osobám podávajícím občanskoprávní žaloby proti poskytovatelům potratů - model, který od té doby zopakovala sousední Oklahoma.

Podle Guttmacherova institutu je nyní přístup k potratům v Americe následující:

    43 států nějakým způsobem omezuje interrupci v určitém bodě těhotenství, a to buď v týdnech po oplodnění, nebo v týdnech od poslední menstruace pacientky.
        Všechny tyto státy zahrnují výjimky z důvodu ohrožení života těhotné osoby a většina z nich má výjimky z důvodu jejího fyzického nebo celkového zdraví. Čtyři státy mají výjimky pro fatální abnormality plodu a Arkansas i Utah zahrnují výjimky pro znásilnění a incest.
    Dva státy, Texas a Oklahoma, nyní zakazují potraty po zjištění srdeční činnosti plodu, což je přibližně v šestém týdnu těhotenství.
    V 16 státech je potrat zakázán ve 20. týdnu těhotenství.
    Čtyři státy zakazují potraty ve 24. týdnu těhotenství včetně Floridy, kde má zákaz potratů v 15. týdnu těhotenství vstoupit v platnost v červenci.
    20 států zakazuje potrat v okamžiku životaschopnosti plodu, který nemá jasnou vědeckou definici. Životaschopnost se sice liší případ od případu, ale většina plodů se stává životaschopnými mimo dělohu přibližně po 24-28 týdnech těhotenství.
    Virginie zakazuje potraty ve třetím trimestru, který začíná ve 25. týdnu, s výjimkami pro život a celkový zdravotní stav pacientky. 

Pokud by Nejvyšší soud zrušil rozsudek ve věci Roe, nezakázal by potraty v celé zemi. Spojené státy by se vrátily do stavu před zrušením zákona Roe, kdy byla potratová politika ponechána zcela v kompetenci jednotlivých států.

Aby se na tuto situaci připravili, přijali zákonodárci v několika státech ovládaných demokraty v posledních letech zákony, které výslovně chrání právo na potrat v případě pádu Roe.

Šestnáct států a District of Columbia přijalo zákony, které zajišťují, že potraty zůstanou legální na jejich území i v případě, že Roeová bude zrušena. A Vermont bude v roce 2022 hlasovat o dodatku, který zakotví právo na potrat do ústavy státu.

New York také rozšířil podmínky, za kterých může pacientka podstoupit potrat v pozdějším stádiu těhotenství, z ochrany života pacientky na ochranu jejího zdraví a překvalifikoval předpisy o potratech na záležitost veřejného zdraví, nikoliv na trestní.

--------------------------------

Jak vidíte, o žádné zrušení potratů se v Americe nejedná, spíše se jedná do kolikátého měsíce je ještě lidské potrat uskutečnit.

Ještě před covidem jsme slyšeli v televize diskuze, kdy i někteří doktoři souhlasili s tím, že by to mohlo být do té doby, než žena porodí. Tedy do devátého měsíce. A pokud by začala rodit, když přišla na potrat, tak by dítě pouze uspali, než se "matka" rozhodne, jestli chce dítě probudit a nebo... zabít. Tak takové debaty tady také byly, že žena nemusí mít pouze zdravotní důvody, můžou být psychické a nebo finanční.

V Americe se nediskutuje o zákazu potratů, ale o omezení pozdních potratů a uzákonit, do kterého měsíce může být potrat legální. Každý stát má na tuto situace jiný názor, ale demokraté to nechtějí nechat na vůli státu.

 

 

https://www.businessinsider.com/latest-point-in-pregnancy-you-can-get-abortion-in-50-states-2019-5

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States_by_state

 

 

 

 

 

Autor: Ivana Lance | pondělí 13.6.2022 23:04 | karma článku: 13,82 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

Noční obloha se třpytila miliony hvězd, jako by se připravovaly na tanec. Měsíční svit zaléval louku stříbrným světlem a vítr šumící v korunách stromů zněl jako tichý doprovod noční melodie.

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 9,45 | Přečteno: 184x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,61 | Přečteno: 747x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 18,13
  • Průměrná čtenost 955x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik