Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Odvez mě na psychiatrii nebo se zabiju," řekla asi v 23. hodin Alli svoji matce C.,

nebyl to pro ni ani šok, protože Alli se občas léčila s depresema. Sˇok byl, že pro Alli byly vánoční prázdniny, které se rozhodla trávit na psychiatrii.                                                               "Počkej do zítřka, zajedeme k psychiatrovi," pokusila se ji máma přemluvit.        

Ale tentokrát to bylo vážnější. Alli trvala na svém, když se po čtrnácti dnech vrátila z města, kde už čtyři měsíce studovala prvním rokem vysokou. Bydlela tam na koleji ještě se svoji kamarádkou z dětství.

"Něco se na kolejích stalo a nebo opět měla hádku s profesorama," zavětřili jsme s manželem, když nám druhý den manželovo dcera C. oznámila, že Alli odvezla na psychiatrii. 

Kdo je Alli? V dětství ukecaná, informace rychle vstřebávající holčička, která měla proslovy jako dospělá. Malá princeznička, která svoji důležitostí dokázala rozesmát okolí se změnila v pubertě na hašteřivku, která měla problémy s někým vyjít. Měla spoustu kamarádek, ale žádnou opravdovou.  I její vzhled prošel proměnou, rychle vyrostla. Nebyla žádný střízlíček s 180 cm výšky a se statnou postavou. Není sádelnatá, je prostě těžká. A aby se opravdu odlišila od svých spolužaček, nosila na střední škole černé oblečení, černé kotníčkové boty a to i v parném létě, roztrhané černé punčocháce a vlasy budˇ modré, fialové nebo červené.

Alli se odlišovala i v přístupu k učitelům na střední škole. Věděla všechno nejlépe, byla chodící encyklopedie. Dokázala nespat několik nocí a učit se, což u ní znamenalo číst a číst a číst. Potom se projevil naprostý nezájem a byla schopna prospat dne a noc. Léčila se občas s depresema a ona i učitelé se těšili, až školu opustí a vyrazí do světa na vysokou školu.

"Kam bys chtěla jít studovat, čím bys chtěla být?" ptala jsem se jí. Vždycky krčila rameny. Byla nejlepší na angličtinu, pravopis, literaturu. A to nejenom v našem státě, ale v celé Americe. Měla nejlepší slohy a příběhy, které psala do soutěží.

"Nevím, jestli můžu studovat v takovém konverzativním státě, jako je to tady," řekla několikrát. A to bylo ještě před dobou, kdy se k moci dostal Donald Trump a lidé se viditelně rozdělili na konzervativce a liberály. Ona byla liberálka, takto ji i máma C. vychovávala. Alli nemusela nic, jenom chodit do školy. Také, když jste k ní vešli do pokojíku, otevřená skřínˇ a šatstvo se válelo všude po zemi, čisté nebo špinavé. Máma C. tam občas vletěla a uklidila. Paní, která k nim chodila uklízet do Alli pokojíku ani nešla, protože se nedalo rozlišit, co půjde do pračky a co na ramínko. Mezi tím byly i boty... Hrůza, braly mě mdloby.

Alli neměla problémy jenom na vysoké škole, kde si pouštěla pusu na špacír, ale i na kolejích se svoji kamarádkou z dětství. Jak už jsem psala Alli byla schopna nespat několik nocí a potom přišel čas, kdy chtěla spát... nemohla žít s někým někde, kde se musely dodržovat pravidla. A věřím tomu, že nedokázala udržet ani oblečení na ramínkách.

Alli si pobyla na psychiatrii skoro dva měsíce. Nejdříve si naivně myslela: dobrovolně jsem přišla, a tak dobrovolně můžu odejít. Nebyla to pravda, odejít mohla až tehdy, kdy lékaři rozhodli o jejím odchodu.  Máma C. ji navštěvovala každý druhý den. Bála se o ni, držet Alli někde nedobrovolně mohlo u ní spustit ještě větší deprese. Bála se, aby si nemyslela, že se na Alli vykašlala. Navštěvovala ji a bojovala za její brzký odchod z psychiatrického zařízení. Lékaři váhali a nepospíchali propustit ji do domáciho ošetření. Alli se vrátila za tak krátký čas pouze díky mámě C., protože ona je přesvědčila o tom, jak uzký vztah má se svoji dcerou, o tom,že pracuje z domova, a tudíž bude mít dceru celé dny na očích....

Alli se vrátila domů, ale na koleje a na vysokou, kde všichni byli konzervativní, se vrátit už nemohla. Jenom tak symbolicky doděla ročník on line. Celou dobu byla špatné léčena. Neměla deprese, byla maniodepresivní. Dostala vhodnou léčbu a na jejím chování byla viditelná změna.

Přišel čas se rozhodnout, co dál. Alli stále odmítala žít v konzervativním státě jako je ten náš, a natož tady studovat. Máma C. pronajala nákladáček, sbalily se, naložily potřebné věci, ona řídila nákladáček a Alli osobák, a vydali se na dlouhou cestu. S odpočinkem a vyspáním, jely tři dny.  Dorazily do West Hollywoodu, kde měly zařízený pronájem a rok se užívaly poznáváním Hollywoodu. Užívaly si to a připadalo jim, že patří do Californie, hlavně Alli.  Nejdříve chodila na připravku na vysokou školu, takovou předvysokou, musela složit zkoušky, aby se další rok mohla už přihlásit na vysokou.

Máma C. a dcera Alli se už rozdělily. Máma C. bydlí v baráčku kousek od moře a Alli studuje vysokou v Sacramentu. Bydlí asi přes hodinu cesty autem od sebe, poslední zpráva byla, že Alli uvažuje o tom dělat práva. Bydlí v Californii a na náš konzervativní stát si ani nevzpomenou.

 

 

Autor: Ivana Lance | pátek 26.4.2019 16:17 | karma článku: 16,18 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

Noční obloha se třpytila miliony hvězd, jako by se připravovaly na tanec. Měsíční svit zaléval louku stříbrným světlem a vítr šumící v korunách stromů zněl jako tichý doprovod noční melodie.

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 10,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Hašteření s učitelem, aneb náš teenager.

Také máte doma svého teenagera? S manželem si ji občas půjčujeme od syna a snachy. Většinou ji vyzvedáváme ze školy. Zdá se, že jsme se po čase stali skutečnými experty v navigaci kolem její nové střední školy.

7.3.2024 v 0:36 | Karma: 19,61 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Zachráněná?

V pátek odpoledne jsem se velkými prostornými dveřmi vynořila z obchodu. Bylo po třetí hodině a já jsem s ulevou opouštěla pracovní ruch. S radostí jsem vykročila do slunečného odpoledne. Práce je sice fajn,

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69 | Přečteno: 610x | Diskuse| Ona

Ivana Lance

Láska je jako duha

Láska má více barev než duha. Od něžného růžového šimrání až po vášnivou červeň, od klidné modré důvěry až po žluté štěstí.

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

Loupeže zakryté válkou. V Gaze kvete vykrádání trezorů, jde o stamiliony

19. června 2024

Premium Pásmo Gazy je od října válečnou zónou a nepřehledné situace se snaží využít zločinecké gangy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 17,75
  • Průměrná čtenost 942x
Listen to the wind,

IT TALKS.

Listen to the silence,

IT SPEAKS.

Listen to your heart,

IT KNOWS.

(Native American Proverb)

 

Seznam rubrik