"Africká královna",

nebyla opravdová královna, ale přišla do Ameriky z Afriky. Nevim, jestli někdo ví, proč se rozhodla imigrovat

"Africká královna" byla křesˇtanka, bylo jí hodně přes dvacet, vysoká a silná. Nemyslim tlustá, moje babička by řekla, že má maso tuhé jako broky. Tím vždycky myslela, žádná rozbředlina.

Křesˇtanský kostel si vzal nad ní patronát a ubytovali jí u starší paní, která byla vdova. Ani o dopravu do práce a z práce se nemusela starat, paní - vdova ji vozila.

Ano, "Africká královna" měla práci. Neměla sice žádné pracovni zkušenosti, protože nikde a nikdy nepracovala a při její špatné angličtině, dostala pozici uklízečky ve velkém obchodním řetězci. Ale ani tento druh práce nemohl dostat na kolena "Africkou královnu". S hlavou hrdě vztyčenou před sebou tlačila vysoký jednopatrový vozík, ve kterém si vozila rozevřený velký plastový pytel na odpadky, uklízecí prostředky, koště a lopatku na smetí.

Chodila s hlavou hrdě vztyčenou a na mužské se usmivala a ženské přehlížela. Jednoho by napadlo, jestli si sem do Ameriky nepřijela najít ženicha, splnit si ten "americký dream", jak se o něm v poslední době hodně mluví. To jsou samé americké a evropské sny, za kterýma se uprchlici ženou. Přicházeji nelegálně a zapomínají, že jejich sny jsou naše noční můry.

"Africká královna" přišla legálně a snad pracovala  půl roku, když bylo poznat, že začíná přehodnocovat americké sny. Začala mít noční můry z lidí, kteří přicházeli na veřejné záchody. Loupala zle očima po každém návštěníkovi, který musel použít WC. Vypadalo to, že by nejraději každému po použití záchodové mísy, strčila do ruky záchodovou štětku, aby si po sobě WC vydrbal.

"Všechno je mokré," lamentovala nad mokrým umyvadlem nebo nad od vody postříkanou podlahou.

Tato práce byla určitě pod úroveˇn "Africké královny", proto jsem  nebyla překvapená, když jednoho dne zmizela. Byla jsem pouze překvapená, že nikdo nevěděl, proč se ztratila.

Nejdříve se říkalo, že jí zemřel otec, a tak se musela vrátit do Afriky. Po několika měsích se příběh změnil, zemřela jí sestra, a tak se vrátila domů. Nevím, zlehčovat to nechci, ale možná se jenom bohatí američané nehrnuli k zásnubám, jak předpokládala a sen se rozplynul. 

A mě tak napadlo: Proč všem nelegálům, kteří usiluji o evropský nebo americký "dream" nestrčit do ruky štětku od WC a můžou ten "dream" s námi budovat. Proč jim jenom strkat peníze a výhody. Takové vysvětlení, že bez práce nejsou koláče, by určitě zabralo a oni by sami zmizeli zpátky odkud přišli možná ještě dříve, než nám zmizela naše: "Africká královna".

 

Autor: Ivana Lance | úterý 3.10.2017 17:19 | karma článku: 20,16 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Ivana Lance

Tanec

8.5.2024 v 23:42 | Karma: 9,46

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

28.3.2024 v 16:20 | Karma: 25,35

Ivana Lance

Zachráněná?

12.2.2024 v 18:40 | Karma: 21,69

Ivana Lance

Láska je jako duha

9.1.2024 v 18:34 | Karma: 14,40