Kam jsme to dopracovali.

Máme velký státní dluh - nemáme Euro,  máme předsednictví EU - nemáme vládu,  máme profesionální armádu - nemáme vůli ji použít kde je třeba,  chceme peníze z  EU -  nechceme schválit smlouvu EU,          

zkrátka chtěli bychom jen hodně brát ale málo dávat.   Asi tak nějak nás mohou vidět  lidé z okolní Evropy.    To zřejmě našim politikům moc nevadí a  "sladíme"  to Evropě  dál.   Proč stále hrajeme roli vychytralého Švejka?  Vždyť jsme v průměru pracovitý a chytrý národ.    Že by náš charakter pozmněnila  dlouhodobě nepříznivá historie ? 

                 Vždyť za  Karla IV. od roku 1350  náš národ vzkvétal a byl údajně středem tehdejší Evropy. Pak nastoupil Václav IV. a ke konci jeho vcelku slabé vlády vypukla v rozděleném národě  občanská válka, která trvala 15  dlouhých let a skončila bitvou  u Lipan.   Zde se možná dá vysledovat začátek morálního úpadku českého národa.   Dále rozdělený a zhrublý český národ s pokleslými mravy  pokračoval  k Bílé hoře  a  3O-ti leté válce, která zachvátila téměř celou střední Evropu.

                   Po této válce byla  Česká země zničena, vypálena  a  většina měst pobořena.  Ztráty na obyvatelstvu byly obrovské.  Když před touto válkou měly České země cca  3 miliony obyvatel, tak po válce jich zbylo sotva 800 tisíc.  Nejhorší ale byla ztráta většiny inteligenční elity národa, kterou tehdy byla bezesporu česká šlechta, jejíž majetky byly zabaveny a prodány německé šlechtě.

                    Vládnoucím jazykem v Českých zemích byla němčina. Vzdělaní Češi se styděli mluvit česky.  Od té doby se dá říci, že nám od roku 1526 vládli němečtí Habsburkové až do 1.republiky v  roce 1918.

                    Dvacet let jsme si vládli sami a pak přišli zase Němci  kteří nás ovládali až do roku 1945.  Pak je prakticky vystřídali Rusové až do roku 1989.   Jak je vidět  moc samostatného rozhodování o sobě jsme si neužili,  tak kdy jsme se to měli naučit, že.  

                     Buďme tedy rádi, že to je alespoň tak, jak to je. 

     

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Benešjan | pondělí 20.4.2009 20:51 | karma článku: 10,44 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Jan Benešjan

Izrael v arabském moři.

8.6.2010 v 12:01 | Karma: 23,09

Jan Benešjan

Dopadneme jako Řecko?

14.5.2010 v 18:24 | Karma: 9,47

Jan Benešjan

Je to apríl?

3.4.2010 v 9:44 | Karma: 7,03