Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korupce v mládežnickém fotbale

Když jsem přešel z  přípravky do mladších žáků, nabyl jsem dojmu, že se asi falšují data narození v průkazkách. Omlazování je velmi účinné, protože v mládežnických kategoriích je každý rok znát. Myslel jsem si dlouho, že je to jen komunistický nešvar, který je pryč. Že jít za výsledkem za každou cenu, už se nenosí.

Přestože jsem v přípravce střílel až 44 gólu za sezónu (hráli jsme na šířku  na polovině velkého hřiště na malou bránu), tak jsem přechod do žáků nezvládl. Možná proto, že velké hřiště bylo jiné, možná proto, že se z celého okresu skupovali ti nejlepší (hlavně fyzicky nejzdatnější)  a možná proto, že se prostě omladili ti starší.

Nakonec jsem jezdil do jiného klubu a byl jsem tam velice spokojen. Udělali tam ze mě předstopera, a když jsem přestoupil do starších žáků jiného mužstva, kde jsem hrál až do chlapů, tak mně obrana už zůstala. Pravdou je, že z těch, kteří byli omlazeni, nebo se tenkrát chytili v žácích, jsem se s většinou potom setkal v okresním přeboru, nebo I.B třídě.

 Když jsem těžce onemocněl a musel jsem s fotbalem skončit, byl to šok. Byl jsem zvyklý jít třikrát týdně až "na krev". Bylo to součástí životního stylu. A najednou nic! Tak jsem se alespoň chtěl zapojit do trénování dorostenců. Zrovna u nás končil trenér, tak jsem to vzal. Navíc s pomocí táty, který má terénerskou trojku a dlouho trénoval mládež.

Přestože odešel silný ročník do chlapů, tak se nám podařilo se štěstím postoupit. Myslím, že jsme s kluky odvedli pěkný kus práce. Čekal nás krajský přebor. V našem případě druhá nejnižší soutěž v okrese. Netušil jsem, že tento ročník bude i mým trenérsky posledním.

Že se v chlapech prodávala utkání za peníze i za sudy piva, to jsem věděl. Ačkoli jsem s tím nesouhlasil, nemohl jsem s tím jako hráč nic dělat. Vždy jsem se o tom dozvěděl až po zápase, někdy vůbec. O prodeji věděl vždy trenér a vybraní jedinci.  Ale že za mnou příjde u dorostenců kolega trenér a nabídne tři tisíce za prohraný zápas v druhé nejnižší MLÁDEŽNICKÉ! soutěži, tak to mě dorazilo. A to si možná zprostředkovatel nějaké peníze nechal bokem. Samozřejmě, že jsem soupeřova trenéra vyhodil.

Vedli jsme dva nula v poločase. Když jsem šel hlásit střídání, zjistil jsem, že máme špatně napsaný zápis. Dodnes nevím, jestli čísla hráčů byla zaměněna vedoucím mužstva naschvál. Každopádně se vše provalilo, jeden náš hráč byl vyloučen kvůli formální chybě v zápisu a my statečně v desíti dohráli remízu 2:2. Nakonec jsme stejně kontumačně kvůli zmršenému zápisu prohráli 0:3.

Vzhledem k tomu, že funkcionáři našeho klubu o té nabídce věděli dříve než já a rovnou soupeřova trenéra nenakopali, jsem se rozhodl, že nemám za potřebí dál prodlužovat tuto činnost a po sezoně jsem skončil. Byl jsem naivní, když jsem si myslel, že mládežnický fotbal má především být volnočasovou a zdraví i společnosti prospěšnou činností pro lidi v tak zranitelném údobí. Že když ne u dospělých, alespoň tady by měl mít sport morálku. Alespoň ve sportu, když ne v životě. Někde je to ale spíše otázka osobní prestiže, osobních ambicí  a bezohlednosti trenérů a funkcionářů ke svěřencům. A s tím nechci mít nic společného.

Asi rok na to vypukla korupční aféra v první lize. A tam se točí jiné peníze. Nebylo to pro mě žádné překvapení. Všichni to věděli a úplatky brali jako normu. Snad to někdy bude lepší a půjde hlavně o sport a zábavu. Alespoň u mládeže.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bělobrádek | pátek 17.8.2007 13:45 | karma článku: 14,06 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 8,62 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,67 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 5,28 | Přečteno: 88x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 5,50 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,77 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL