Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalousek jedná s Paroubkem-rok poté

Tak je to rok, co Miroslav Kalousek začal jednat s Jiřím Paroubkem o sestavení vlády. Aby získala důvěru, museli by ji podpořit komunisté. Povolební situace, při které došlo k patové situaci, nedávala příliš nadějí na řešení. Mohly si za to sami ODS a ČSSD, které si volební zákon prosadily, aby zlikvidovaly malé strany.  Najednou se objevila tato Kalouskova  varianta.

Miroslava Kalouska osobně neznám. Viděl jsem ho dvakrát v životě, a to ještě z dálky. Proto pouze mohu konstatovat to, co jsem se dozvěděl zprostředkovaně. Z tisku i od lidí, kteří se s ním osobně setkali. Každopádně je jasné, že je to velká osobnost. Na předposledním sjezdu KDU-ČSL dostal ¾ hlasů. Je pravda, že je to znehodnoceno tím, že byl jediným kandidátem. Bylo to i  proto, že Cyril Svoboda jednoznačně nezvládl svoji úlohu nástupce po Josefu Luxovi. Díky tomu prohrála i jeho sociálněji zaměřená koncepce lidovecké politiky. A nakonec  jeho některá vyjádření v poslední době ve mně vyvolávají smíšené pocity. Vypadá to, jako by žil trochu mimo realitu a jeho blesková kariéra ve straně  mu  trochu ubrala střízlivý pohled na situaci. A to jsem mu fandil a doufal jsem, že to bude právě on, kdo z „černoprdelníků“ udělá moderní stranu západního střihu, která bude alternativou ČSSD i ODS. Což by asi bylo ku prospěchu republiky. Tak, aby nedošlo k hegemonii, nebo zase k obludné opoziční smlouvě.

 

Prostor, který se po C. Svobodovi uvolnil, využil M. Kalousek dokonale. Získal takovou podporu a důvěru, že to ve finále skončilo tak, že vedení strany byl jen on. Podle vyjádření členky úzkého vedení strany se prostě spolehli na to, že to Mirek vymyslí nejlépe. Dostal se do situace neomezeně vládnoucího mocnáře, kterému vedení jeho návrhy, někdy i ex post, schvalovalo bez pořádné diskuse.

 

Lidé, kteří ho znají, o něm hovoří jako o nesmírně schopném a inteligentním člověkovi, který dokáže vyargumentovat cokoli. A to z obou stran. Když chce, tak vyargumentuje, že je to nejlepší řešení, když chce, tak dokáže, že  to samé  řešení je nejhorší. To uznávají i jeho odpůrci. Ti se rekrutují jak z levicovějšího křídla kolem C. Svobody, tak z těch, kteří cítili sbližování s ODS jako útok na samostatnost lidové strany. To mnozí, nejen konzervativci, nesli s velikou nelibostí. Snaha tzv. koalice, kdy by lidovci brali hlasy venkova a části věřících lidí, ODS zase velká města, by mohla být částečně úspěšná. Ale taky nemusela, protože velká část voličů lidovců do kostela nechodí, nebo jsou z měst a volí je proto, že nechtějí volit ani J. Paroubka, ani pohrobky V. Klause. Pro ně se samozřejmě otevřel další prostor v prozatím trochu záhadných a nevyprofilovaných Zelených. Navíc si mnozí pamatujeme, jak dopadla koalice ODS s KDS. Nevydělala na ni strana, ale nakonec jen politický turista Ivan Philip, Marek Benda a pár dalších…

 

V květnu loňského roku jsem organizoval zájezd na protikomunistický 1. máj na Letnou. Bez podpory lidoveckých účastníků, by celá akce byla poněkud skromnější, možná i rozpačitá. Podle odhadů, které se dělaly z počtu autobusů placených KDU-ČSL to vypadalo až na 7-8 tisíc členů a příznivců strany, kteří na protikomunistickou  demonstraci přijeli. Neuvěřitelné lži, které se objevily dokonce i v MfD a na Aktualně.cz, pro mě byly šokem. Aby se psalo, že ODS slavila na Letné s politickými vězni a že lidovci se vmísili do davu (pokud byla o nich zmínka, tak rozhodně ne v titulcích, jako u ODS, nebo M. Topolánkovi), tak to jsem přišel o poslední iluze o objektivních zprávách. Jak se 7-8 tisíc lidí může vmísit mezi 10 tisíc? Nakonec letos se to ukázalo. O 1. máji skoro ani zmínka a účast byla podstatně slabší. Ale proč by vyšel článek, že bez lidovců se jednalo o skromnou akci?

 

Lidovci se poté přesunuli na vlastní akci do Palácových zahrad. M. Kalousek tam měl projev, hovořil s lidmi, nechal se s nimi fotografovat. Jeho pověstný antikomunismus byl na vrcholu. Když si vzpomenu na to, jak mu lidé podávali ruce, muž na vozíku mu vyprávěl, kolik let strávil v komunistickém koncentráku a že je rád, že se dožil svobody…Je to rok, ale stejně se mi otevírá kudla v kapse, když si na to vzpomenu a promítnu si to v nepochopitelný obrat o pár měsíců později. První co mě napadlo, bylo – Plojhare vzbuď se, Kalousek se zbláznil…

 

Nepochopitelný kotrmelec právě proto, že člověk tak protřelý, zkušený a inteligentní snad nemohl počítat s tím, že to prostě projde. Možná ale že ano…Jeho vysvětlení, že to byl jediný způsob jak zabránit velké koalici je pro mě opravdu nesrozumitelný. Co by na velké koalici bylo špatného? Byla by snad eticky horší než koalice visící na dvou přeběhlících? Nebo než opoziční smlouva? Celá situace byla nepochopitelná pro většinu lidí. Tedy kromě těch, kteří měli jasno, že je to prostě typický proradný lidovec, který půjde s každým…Objevovaly se i bulvární názory typu-to má za to, že prosadil některé vojenské zakázky jako náměstek na obraně a teď ho za to vydírají atd.

 

Každopádně věřím tomu, že kdyby odstoupit nechtěl, tak by to neudělal. Předseda lidovců byl prakticky neodvolatelný. Naštěstí odstoupil. Obrovské zvednutí se odporu členské základny, které muselo překvapit všechny, možná i včetně M. Kalouska, bylo fantastické a nemá na naší politické scéně obdobu. Každopádně nepomohlo tomu, že mnoho lidí na tuto stranu zanevřelo, několik lidí i vystoupilo ze strany.  Podepsalo se to i na   komunálních volbách, kde výsledky byly horší. A argument o lidoveckých námluvách s komunisty tady bude navždy. Jakkoli to byly námluvy Kalouskovy, nikoli lidovecké, což členská základna svým ohromujícím odporem dokázala.  Pravdu má i jeden z jeho odpůrců, který říká-co je to za předsedu, který budoucnost strany vidí jedině splynutím s ODS, nebo ve spolupráci s komunisty?

  

Myslím si, že politická zodpovědnost neměla končit rezignací na stranickou funkci. Domnívám se, že neměl být ani ministrem. Chápu, že  nové vedení nechtělo jitřit spory a Kalouskovo křídlo dostat do izolace. Nechtěli štěpit stranu. Ale stejně si myslím, že ministrem být nemá, přes jeho  ekonomické schopnosti. Snad  lidovci mají více odborníků. Když ministra zemědělství za ODS může dělat učitel, tak na financích mohl být klidně někdo jiný. A jako náměstek by jistě reformě mohl zásadně pomoci také.

 

Je to rok, ale rána, kterou Miroslav Kalousek zasadil KDU-ČSL i naší politické scéně  je pořád živá. Alespoň u mě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bělobrádek | čtvrtek 23.8.2007 9:01 | karma článku: 13,44 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 8,62 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,67 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 5,28 | Přečteno: 88x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 5,50 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,77 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL