Praha stagnuje, byty zdražují a zodpovědná náměstkyně dovolenkuje

Bytová výstavba v Praze dle informací z podzimu loňského roku meziročně poklesla o 60,1 %. To znamená, že se začalo stavět o více než polovinu bytů méně, než za stejné období v loňském roce. 

V rámci republiky tak Praha trhá rekordy. Vždyť, jenom pro ilustraci, v Olomouckém kraji, který má druhé nejhorší výsledky, poklesla výstavba „jen“ o 20 %. 

Mladí lidé v ohrožení

Proč ten rozdíl? Z velké míry proto, že v Praze vládne chaos. Nové pražské stavební předpisy jsou podle odborníků nesmyslné a zmatečné. Nad územním plánem visí otazníky. Metropolitní plán je v nedohlednu. 

Panuje tak nejistota a nikomu se moc nechce stavět. Všichni se bojí s výstavbou začínat, protože neví, jak stavět tak, aby vyhověli všem složitým a měnícím se předpisům a regulacím. 

Výsledkem je, že ceny bytů letí vzhůru a vlastní bydlení se stává nedostupné. Nejvíce tím přirozeně trpí mladí a mladé rodiny. To vše může skončit hypoteční bublinou, která po svém splasknutí finančně zničí mnoho rodin i jednotlivců. 

Budeme se snad inspirovat v Indii? 

V takové situaci bych na magistrátu čekal horečnou práci. Opak je bohužel pravdou. Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení), která je zodpovědná za rozvoj města, se v tomto kritickém období vytratila na měsíc do Indie. Jenom doufám, že se tam nejela učit, jak rozvíjet město. To bychom se pak taky místo normálních bytů mohli dočkat bydlení ve slumech. 

Paní náměstkyni jsem už dvakrát vyzval, aby předložila plán a svou vizi rozvoje města. Odpovědí mi bylo jen ohlušující ticho. Žádný plán patrně nemá a soudě z jejího měsíčního dovolenkování ani na žádném nepracuje.

Dočkáme se do konce volebního období stávající rady nějakého zázraku? Jako opoziční zastupitel v něj doufám, rozvoj Prahy totiž musí být pro všechny politiky přednější než politické hrátky.

 

Autor: Alexander Bellu | úterý 31.1.2017 14:03 | karma článku: 21,49 | přečteno: 581x