Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé  -  což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

Přicházejícímu Adventu je ovšem potřeba pohlédnout hrdě do tváře a uvítat ho s nadšením, což jako každý rok mám v plánu i letos. Těsto na perníčky – ano, i letos opět nový recept na zaručeně měkké perníčky! Cha!! Cha Cha!! to si ještě povíme – zadělané, voňavé a heboučké se právě vyvaluje v lednici.

Perníčky se i letos budou péct v rozesmátém prostředí, obklopené báječnými lidmi, zdobit se budou za zpěvu koled a rachotu skleniček s prvním letošním punčem – nasáknou dobrou náladu a rozkvetou do nevídaných kreací ...  fantazii a barevnému zdobení se totiž meze nekladou a není proto žádnou výjimkou najít perníček jezevčíka s domalovaným pruhem, kterak se maskuje za tchoře. Perníkové letadlo s nápisem „Sbohem“ a naše milované vykrajovátko „the end“ nám opět umožní vykoktat ko ko ko ko konec. Ovšem zároveň s nimi  pak nastoupí největší oříšek a zrod každoročních perníkových hádek „kdo sakra zase vykrájel tolik těch příšernejch zjevů?“  ovšem spory se nevedou jen o zdobící část, ale vedou se o samotnou podstatu tohodle vykrajovátka – máme totiž několik verzí co že to vlastně je ? – já razím teorii, že je to sešlej santa, další hlas perníkového spolku neochvějně tvrdí, že je to Mikuláš, ale objevují se i hlasy že se jedná o Pepu kradače – protože je to jakási figura nevábná s polosplasklým pytlem na zádech. Nazdobit se to pořádně nedá, protože sice nápadů máme na regiment hlav, ale výtvarníci zrovna nejsme. A děti rostou, tak je rok od roku těžší prezentovat naše bláznivě kreativní výrobky jako „no jooo, to víte, to jsme pekly s dětma“ :)

Jednou jsem se pokusila upéct perníkovou chaloupku a dozvěděla jsem se, že to vypadá jako ruskej traktor bez kol. Za rok jsem se odhodlala k upečení salaše i s bačou, psem a ohradou plnou ovcí. Bača přišel o hlavu, když mi spadnul z plechu a vždy připravený Kerber -  při pečení zásadně překážející a slintající v kuchyni – mi sežral zvoničku i s ovcí, zatímco jsem hledala baču za sporákem.  Loni jsem zešílela a upekla perníkové adventní věnce, které pro změnu snědly děti s babičkou dřív, než nějaký advent pořádně nastal.

Letošní perníčky už jsou hotové a nádherně mi tady voní – co na tom, že ještě v únoru si s nima budeme moct rozbíjet hlavu? Tradice je tradice a my je prostě zbožňujeme :)

 

 

Autor: Zdenka Bellingerová | neděle 1.12.2013 8:14 | karma článku: 9,02 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Letní nálada města

Líně nebem táhne mrak, já jsem línej zrovna tak ----- z tohohle počasí mě chytá lenora taky, ale ještě víc mě chytá fantas v okamžiku když přede mnou na chodníku jde "kejválek”. Ani nemusím spěchat, ale obejít takového člověka je zkrátka nemožné buď má radar nebo oči i vzadu, ale přesně v tom okamžiku kdy uděláte pidi úkrok na jakoukoliv stranu chodníku, kejválek se rozhmitá přesně stejným směrem a pokud ho nechcete srazit jako při zápase ragby, tak ho prostě slušně nepředejdete.

15.7.2013 v 14:57 | Karma: 6,50 | Přečteno: 175x | Diskuse| Kultura

Zdenka Bellingerová

Ulice

Cesta od improvizované zastávky tramvaje k domu byla jen o něco delší, ale rozhodně velmi pestrá na zážitky. Slíbila jsem cestou koupit karton vody a tak jsem zašla do jednoho z mnoha pražských minimarketů. Celý karton jsem ale neviděla, tak jsem se optala kde bych ho našla?

17.6.2013 v 19:03 | Karma: 9,11 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Déšť

"Zas prší do ulic – je doba kapucí a svetrů pod bundou" ... já si vždycky myslela, že to je spíš taková podzimní písnička, ale asi to byl nadčasový song. Každopádně vyvedu autora snadno z omylu, ono neprší jen do ulic, ale taky do bot – což se ukázalo vlastně jako výhra, protože mi do nich teče a ještě je stihnu včas reklamovat.

31.5.2013 v 13:30 | Karma: 9,45 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Pastičky

Různé pastičky líčil ve svém večerníčku už Človíček, takže je vlastně úplně jasné, že na ně narážíme do dnes. A všechny nejsou tak přímé - jako již z dálky viditelný chybějící kovový rošt nad kanálkem u vchodu do domu, který někdo pod rouškou temnoty buď odvezl do sběru nebo použil na páteční grilovačce. Některé jsou maskované do duhových barev a o to jsou zákeřnější, protože udeří nečekaně.

27.4.2013 v 14:43 | Karma: 10,65 | Přečteno: 462x | Ostatní

Zdenka Bellingerová

Pruhy z duhy

Když si na velikonoční neděli k večeru všimnete, že nemáte žádnou barvu na vajíčka a v bytě není jediná cibule, takže nálev ze slupek taky nepřichází v úvahu a dokonce nějaký blbec zhltnul i všechnu zavařenou červenou řepu. Pokud ani po prohledání posledního šuplíku nenajdete jedinou nevyschlou fixu a prostě nejste natolik nápadití nebo zruční, aby jste se pouštěli do větších akcí - jako pomatlání vejce lepidlem a jeho následné koulení v kokosu, papírcích nebo nadrcených květech z té misky jako osvěžovače vzduchu co normálně máte na záchodě – tak co má vlastně být? Prostě budete v pondělí ráno spát a neotevřete ani sousedovic dětem. Nebo vyměknete a pod rouškou noci, potupně nasednete do auta a dojedete pro pár těch, tvarově vyhovujících, čoko zázraků s překvapením.

29.3.2013 v 17:45 | Karma: 9,74 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš