Zbourání pomníku v Dačicích

V našem fejetonu přinášíme reportáž z přelomového nočního jednání zastupitelstva a rady města Dačice. Přestože byl jeho začátek krátce po půlnoci, byla účast zastupitelů stoprocentní. A pro jistotu - tato reportáž je fikce. Zatím

„Vážení členové městské rady a  zastupitelstva, zahajuji dnešní mimořádné zasedání.” Takto stručně a chladně zahájil noční zasedání starosta města Dačice ing. Tomáš Kučera. Přestože se snažil působit maximálně klidně, v jeho hlase bylo znát prohnutí a nervozita. Po provedení základních procedur ohledně usnášeníschopnosti a ustanovení příslušných komisi, vzal si starosta Kučera opět slovo.

 

„Vy všichni kdo tady sedíte, víte co jsme všechno v posledních měsících udělali pro to, aby naše město bylo vzorem korektnosti nejen pro celou republiku, ale i Evropu či dokonce celý svět. Jenom se rozhlédněte kolem sebe, sedí zde ženy, muži, křesťan, muslim, ateista, homosexuál. Naši zastupitelé mají různou barvu kůže. A tak bych mohl pokračovat.“

 

O slovo se přihlásila Karla Novák Vomáčková. Pomalým krokem se došourala k řečnickému pultu, za což sklidila potlesk všech přítomných. Velmi dobře si uvědomovali, co všechno Novák Vomáčková pro Dačice udělala. Je to teprve dva týdny, kdy se vrátila z nemocnice, kde absolvovala změnu pohlaví, aby udržela v zastupitelstvu vyrovnaný poměr mužů a žen.

 

„Znáte mě dlouho, pro naše město bych udělala všechno”, řekla pohnutým hlasem. „A nyní čelíme problému, který je dědictvím doby temna, ve které žili naši předkové.  Omlouvám se vám všem, za svou lhostejnost se kterou jsem přehlížela problém, který zde máme. Osobní prospěch a pohodlí zatemnil naši mysl a to není omluva. Chci se opět podívat s čistým svědomím do tváře naší dětem a vnukům.” Závěrečná slova zanikla v bouřlivém potlesku přítomných.

 

„Vážení radní, zastupitelé, kolegové”, převzal starosta Kučera opět slovo.„Naši předkové postavili v našem městě oltář smrti. Kolik lidských osudu bylo kvůli němu tragicky poznamenáno. Ještě před několika lety bychom pro něj zřejmě použili výraz bílá smrt, ale dnes jsme již dále. Oslava něčeho co tak tragicky ovlivnilo a ovlivňuje život lidstva, nemá v našem městě místo.“

 

Skandované „Zbourat, zbourat“ nebralo konce a následné hlasování plně podpořilo starostovo usnesení. Již zítra ráno  přinese městský deník reportáž z odstranění „Pomníku kostky cukru“.

 

V závěrečné euforii zastupitelů a radních téměř zaniklo pozvání na příští řádné zasedání, během kterého bude projednán mimo jiné nekorektní přístup několika místních firem, které nabízejí černobílé a barevné kopírování.

Autor: Martin Bělík | pondělí 29.6.2020 9:44 | karma článku: 27,19 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Martin Bělík

Mám jizvu na duši...

26.2.2022 v 16:29 | Karma: 23,78

Martin Bělík

Masaryk - genderový zlosyn?

2.2.2018 v 0:08 | Karma: 28,51