Proč jsem nevolil prezidenta

V prvním kole jsem volil kandidáta, který neuspěl. V druhém kole jsem volit nešel. Důvod je jednoduchý - nemyslím si o ani jednom z těch dvou pánů, že je to vhodný příští prezident.

Miloš Zeman je stále ještě skvělý rétor a musím uznat, že způsob kterým pronáší některé nepravdy či polopravdy mě svým způsobem baví, protože je v tom dokonalý. Pravdou ale je, že zdravotně už podle mě na výkon funkce během dalších pěti let nemá. Vzhledem k tomu, že razím filozofii - „lepší špatný názor než žádný názor“, tak mi byl jeho dřívější styl bližší než u bezpohlavních politiků, kteří vlastně neřekli nikdy nic. Ale myslím si, že jeho éra skončila, stejně jako by měla skončit éra dalších politických dinosaurů. A jeho styl, jak se přiblížit lidu, je také stále více a více tragický. Proto jsem ho nevolil.

Jiří Drahoš je zcela určitě slušný a vzdělaný člověk, který nebude v žádné funkci dělat ostudu. Ale pak už tam bohužel nevidím nic moc. Vidím člověka, který během doby co ho registruji své názory vlastně neprojevil. A pokud ano, tak byly evidentně řízeny snahou říct, co mu poradili poradci, že by měli lidé slyšet. Stejně tak vnímám, jak se pomalu začíná proměňovat z tichého akademika v člověka toužícího po vítězství. Začíná se měnit jeho vyjadřování, gestikulace a je to už někdo trochu jiný než byl dříve. A bojím se, co z něj udělají v budoucnu lidé kolem něj. Nepůsobí na mě dojmem, že by to ustál.

O žádném z našich porevolučních prezidentů se nedá říci, že by národ vyloženě spojoval. Havla část lidí milovala a část nenáviděla, stejné to bylo u Klause i Zemana. Tady bych ale použil spíše spojení, že část lidí je měla svým způsobem ráda a druhá je nesnášela. Myslím si, že pan Drahoš by se mohl stát výjimkou, protože se domnívám, že by byl pro většinu lidí neviditelným prezidentem.

Když jsem přemýšlel nad tím, kdo z těch dvou pánů má větší šance vyhrát, vzpomenul jsem si na knihu 
„Proč si muži berou potvory a hodné holky zůstanou na ocet“…

Kampaň… co na to říct. Férová nebyla a ani nikdy v budoucnu nebude, jde přece jenom o hodně. Mě vždycky zajímají ty marketingové strategie a letos bylo půvabné, jak jedna protistrana využívala zdravotního stavu druhého kandidáta. Lze přitom zcela jasně předpokládat, že to jsou stejní lidé, kteří před pěti lety volili Karla Schwarzenberga. Ale vraťme se v paměti o těch pět let zpátky. Ta situace byla velmi podobná a tehdy to pro tyto lidi problém nebyl. Tím chci jenom říci, že lze vždy všechno použít tak, jak se to zrovna hodí.

Co je dobrou zprávou, ať bude zvolen kdokoliv, tak světu to bude úplně jedno. Vydejte se po světě, ptejte se lidí jestli znají naši zemi a pokud ano, jestli vědí, kdo je prezident nebo koho z naší země vlastně znají. Nebo si dejte malý domácí úkol a vyjmenujte prezidenty našich sousedních zemí a Maďarska. (Koho máte kromě Kisky?)
Z tohoto pohledu mě pobavila ta informace, že ruské tajné služby se pokusí ovlivnit volby u nás. Doufám, že pochopíte dobře co nyní napíšu - byl bych rád kdyby to tak bylo, protože by to znamenalo, že jsme důležitá země.

Když budu vědět, že jsou ve městě dvě restaurace a v žádné z nich mi nechutná, tak do žádné nepůjdu a zůstanu o hladu. Nebudu řešit, které je méně špatná. Stejně tak když ztratí v lize nárok na titul Sparta, nezačnu fandit Slávii, protože je taky z Prahy.

Příště půjdu volit. V těchto volbách bylo volebním mottem „kdokoliv, jen ne Zeman“. A místo myšlenek a názorů, se hlavním kritériem stalo kdo udělá více dřepů a řekne aspoň pár vět bez sprostého slova. Promiňte, pro mě je to fakt málo.

Až budou příští volby, budeme si vybírat pevně doufám z kandidátů nové éry, nové generace, s jasnými postoji, názory a vizemi.

Ale nyní se pánové nezlobte, můj hlas nedostanete. Celkový výsledek můj chybějící hlas neovlivní. A já nechci aby si zvolený prezident myslel, že má silný mandát, protože dostal tolik hlasů, přičemž by ten hlas byl jako volba menšího zla, ale ne hlas obdivu a podpory.

Takže pane Drahoši, nic ve zlém, třeba příště.

Autor: Martin Bělík | sobota 27.1.2018 14:01 | karma článku: 19,22 | přečteno: 545x