Zavrhneme Bacha i klasické Varhany ?

To,že bylo klasické komorní "A" změněno záhadně někdy kolem roku 1953 někdo ví.Ale,že to ladění nástrojů není žádné dogma se ví již méně.Nejde jen o varhany ale o mnoho jiných nástrojů,které tvoří tón určitou mechanickou cestou.

Jde třeba o saxofony a podobné nástroje. Takové housle můžete naladit libovolně.Ideálně se ladí lidský zpěv,který funguje nejlépe. Proto existují i náboženské směry nejen u domorodých kmenů, ale třeba v řecko-katolické církvi či v Pravoslaví,kde je základním nástrojem lidský zpěv a přirozené ladění.

Zde malé odbočka k přirozenému a pythagorejskému ladění.

V mnoha materiálech si to můžete najít na NETu.

třeba zde

https://www.dusancech.cz/           zde se nebojte odsouhlasit výjimku ze zabezpečení.

Dnes jsou pokusy s návratem do dřívějšího ladění, U digitalizovaného záznamu je to velmi jednoduché. Elektronicky jde přeladit vše do jiných systémů a příslušný SW je běžně k dispozici.

Posluchaši dokonce říkají,že jde poznat,jak je hudba laděna i u lidí,kteří nemají tzv. " absolutní" sluch. I já prohlašují,že původní ladění mělo jakýsi půvab jemnosti a klidu.

U tohoto fenoménu jde více o spolupráci mozku a vnímání zvuku jako takového. Takový člověk si dokáže přetransformovat vše podle jednoho určujícího tónu,který si zvolí za základ. A tak i ten absolutní sluch je jen ukázkou určíté dokonalosti lidského mozku,který ty tranformace dokáže vytvořit.

 U nástrojů se ladění vyvíjelo celá staletí.

zde je velmi podrobně popsána historie lesního rohu

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130061178/?lang=en

Pro zvídavé čtenáře doporučuji začít například na Wikipedii a zkoumat i dále.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Komorn%C3%AD_t%C3%B3n

Problematika hudby a zvláště dnes,kdy je mnoho hudby digitálně zpracováno a vytvářeno, umožňuje i nemuzikantům propátrat některá umělecká zákoutí , která jsou obdobně zajímavá jako teorie Zlatého řezu ve výtvarném umění.

Tato velmi stručné vyprávění by mělo některé jedince inspirovat k dalšímu studiu,které je nadčasové.

V popisech a studiu hudby získá každý další rozměr,který je pro mnoho posluchačů dosud uzavřen. Získají i jiný přístup k matematice,která umožní pochopení mnoha záležitostí,,které dosud mnozí vůbec netuší.

Matematika je božská věda,která se učí dnes velmi mechanicky a špatně. Zkuste změnit svůj názor na neoblíbenou vědu !

Budoucnost lidské společnosti je krásná a uvolnění času pro volnočasové aktivity při zavádění robotizace  umožní lidem studovat i jiné zákonitosti v umění,o kterých nemají dosud ani tušení.

Prostě musíme si uvědomit,že bude a musí být líp !

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bedřich Dvořák | středa 16.1.2019 12:02 | karma článku: 12,10 | přečteno: 605x