Začátek nových časů na celém světě ?

V Německu je stále méně katolíků a protestantů. Z církví vystupují stovky tisíc členů, informuje německý Spiegel Online.

Obě velké německé křesťanské církve jen během minulého roku přišly celkově o 660 000 členů. Protestantů ubylo 390 000 a katolíků 270 000, říká magazín.

Zcela určitě to není způsobeno nárůstem počtu Muslimů,Židů či Budhistů. U nás si sice mnozí hrají na hluboce věřící,ale stejně se podle toho nechovají. Většinou to je jen jakási úlitba svědomí.

Staří lidé s pamětí před rokem 1990 většinou nejsou ortodoxní křesťané,ale jakéhosi svého Boha uznávají.A to je jistě dobře.

Asi je to normální vývoj,protože v Německu mají své historické zkušenosti.Pamětníci "hitlerovských" veletočů většinou sice již zemřeli,ale ta evangelická,německá tradice byla po válce velmi živá. Jen  vedla do "slepé" uličky.

Tímto vývojem se dostalo Německo do několika rovin od určitého Ateismu,přes Katolismus v Bavorách až po nové pojetí církve ve " východní" části a v dalších oblastech. I kancléřka Merkelová přišla z tohoto území a názorových rovin.

Z mého pohledu po mnoha rozhovorech v Německu jsme došel k názoru,že Německo je v Evropě nejdále při přijímání výzev nové doby. Proto tam je demografický vývoj odlišný než kdekoliv jinde,ale je tam jistá tolerance,sounáležitost a víra v lepší bodoucnost. Asi se sice nevrátí "zlaté" časy z doby dávno minulé,ale nikdo nechce zažít časy před rokem 1945 i v letech následujících.

Rodinné firmy nemají pokračovatele a mladí více sází na nárust zábavy a volného času.I majetek tam má jinou roli než kdekoliv jinde. V současnosti tam je jistě jeden z nejúspěšnějších modelů současného kapitalismu,ale všichni rozumní Němci Vám to vysvětlí se slůvkem  "ale".

Jednoduše řečeno,Německo je již na správné cestě k nové společnosti,která by neměla být zatěžována nějakými " ismy"  a násilnými zásahy do čehokoliv.

Jsem napadán,že jsem nějaký zakuklený komunista a přítel starých pořádků,ale mé osobní zkušenosti jsou jiné. Určitý kapitalismus posunul lidstvo jistě dále,ale jeho nová bodoucnost již není a nebude. Vše se plynule změní k nové kvalitě a zastánci " konzervativních" přístupů to jistě pochopí.

Je zajímavé,co je u nás relativně vzdělaných lidí,kteří změny nechápou a dokonce ani to nechtějí pochopit. Ohánějí se starými frázemi o dokonalém tržním prostředí volné soutěže a nevidí kolem sebe ty obrovské státní i mezinárodní zásahy právě do tohoto tržního systému. Ideově to vše spustilo USA s chybným heslem prezidenta Trumpa   "America first "   Jen tam někde chybí třeba slůvko "Only".. Již nikdy nebude USA "first",protože to není zapotřebí a jde to proti logickému vývoji. Stejně tak nebude v budoucnosti vzorem současný model Číny,který jen využívá chyb upadajícího systému na celém světě. Zde již jasně vítězí technologie a podpora vzdělání a výzkumu. Tam nám ujel vlak zcela určitě. Proto Čína sází na mezinárodní spolupráci.Zatím z pozice silnějšího a jen budoucnost ukáže,kam se to vyvine. Práce za " hrst rýže" a život  v modrákách je již dávnou minulostí. Poslední desetiletí v Číně je již úžasné a nemá obdobu kdekoliv na světě. A dokonce se tam můžeme jet podívat ! Stejně tak jsou Číňané všude a mají plné kapsy peněz.

Rusko je atakováno ze všech stran,protože je obrovské a relativně zranitelné z pohledu řízení společnosti. Armáda nemůže být všude.

Systém, jistých neomezených "gubernátorů" je jen dočasné řešení,protože nic lepšího nikdy Rusko nezažilo. Nové řízení společnosti musí přijít " zdola" .A záleží nejen na lidech kolem Putina,ale na " páté koloně" uvnitř Ruska i v zahraničí. Zajímavé bude,jestliže nastane situace podobná jako v Čně,kdy se Číňané vracejí zpět do " říše Středu". Bude zajímavé pozorovat, kam doputuje snaha o oživení bývalého SSSR. Tam je asi  to současné "jádro pudla" v budování nenávisti ke  všemu a všem v Rusku. Jen to je již trapné a kontraproduktivní.

Zatím jsou různorodé vlivy v Latinské Americe,kde se střetává vše. I Kuba je velmi nebezpečná pro jižní státy USA,protože určité výhody budou inspirovat všechna etnika. Venezuela asi zažije dočasný státní převrat a Brazílie se otevře světu.Úloha Argentiny či Chile zatím není jasná, stejně jako vývoj menších států ve Střední a rovníkové Latinské Americe.

Afrika nás jistě překvapí v nejbližší době.

V Mexiku nepomohou žádné nové ploty na hranicích a vliv bude záviset na rozumných přístupech vlády v USA. Jde o historické násilné souvislosti a trend určité autonomie kdekoliv, bude pokračovat.

A to samozřejmě nastane v USA,Rusku,Číně i na celém světě.

Neználkové vykřikují heslo o tom,že " lépe už bylo",ale nedokáží nic zdůvodnit. Sociologie a sociální antropologie je pořád na pomezí zájmu společnosti a časem jiná cesta nebude.I úvahy Karla Marxe se opráší v novém provedení,protože technologický rozvoj lidských možností to podpoří. A kecy o nějakém komunistickém nebezpečném marxismu jsou jen pitomosti.

Bude prostě líp a čeká lidstvo skvělá budoucnost.

Kdo tomu nechce věřit - to je jen jeho chyba a jde i o nedostek zkušeností. Společnost ho bude tolerovat a půjde dál.

Autor: Bedřich Dvořák | pondělí 23.7.2018 10:14 | karma článku: 9,06 | přečteno: 553x