umělá inteligence a prostý lid

Prozatím si myslíme,že "selský rozum" je to nejlepší, co existuje. Vše vychází ze životních zkušeností a vše odpovídá danému rozvoji společnosti. Celý svět se rozhodl,že společnost přikročí k vyšší fázi. A vše bude prý jinak.

Umělá inteligence samozřejmě vychází z nějakých daných algoritmů, které ji zavedou do systému lidé. Jenže  v tomto případě inteligentní systém vyhodnocuje i tyto algoritmy a učí se podle zkušeností,stejně jako lidé.Prý.

A zde je to jádro pudla,kdy se musí zavést nějaké hráze či omezení,protože logické pokračování rozhodování může mít nedozírné a nebezpečné následky.

Absolutně šílené to je ve vojenské oblasti.

Ale i ten nejjednodušší problém bude mít  určitá řešení,která jsou pro danou chvíli a úroveň společnosti teoreticky nejoptimálnější. Ale také nejnebezpečnější.

Jenže.

Náš současný systém řízení společnosti je založen na principech,která mají k umělé inteligenci opravdu hodně daleko.

Například opěvovaný princip volné soutěže a tržní principy naprosto neodpovídají pravidlům umělé inteligence.

Každá tvorba zisku na základě nějakých neznámých parametrů bude vyhodnocena jako neefektivní z hlediska celé společnosti. A o tom nám snad jde nejvíce ? Nebo je to dnes jinak ?

Stačí několik jednoduchých příkladů ze života a lehce pochopíte..

Tvorba ceny energie,vody,plynu či vytápění.

Když máme jednu trubku do domu, či jedny dráty a jeden vodovod,tak není možné,aby například obchodní společnost nabízela různá pravidla pro odběr energie či plynu. Výrobní cena je stejná a politická, či jiná opatření při volbě dodavatele suroviny by neměla existovat. Tvorba tak zvaného přiměřeného zisku je prostě podvod na odběratele. Zákazník nemůže tuto skutečnost ovlivnit a když to nekontroluje stát a výhledově umělá inteligence,tak dochází samozřejmě k obohacování jedněch a chudnutí druhých.

Pamětníci si pamatují,že tak nějak měl dřive fungovat reálný socialismus, Teoreticky fungoval,jen lidé to zavedli do slepé uličky. A tak nás umělá inteligence postupně povede snad správnou cestou.

I ten nejobyčejnější "selský" rozum ví, že když má někdo příjem půl milionu měsíčně a druhý 10 000 Kč,tak je někde něco špatně. Samozřejmě nejde o vztah k investicím,ale k reálnému životu obyvatele planety.

Nebo takové ceny telekomunikačních služeb, nebo ceny léků a zdravotnických služeb. Ještě tak ve zdravotnictví se občas najdou trošku světlé výjimky,ale i tam je jich pomálu. Když okradete zdravotnický systém vysokou cenou,tak to přece musí někdo zaplatit. A to je ten obyčejný člověk. Zde je nejodpudivějším příkladem systém stomatologické péče,kdy si systém oddychne,když již v puse nemáte žádné zuby a protéza je udělána dost dobře.

Veškeré soukromé služby fungují jen na principu přelévání peněz z jedné hromádky do druhé a stát si z toho utrhne svůj díl také.

Jedna poučka říká,že společnost je tak spokojena,jak dobře funguje daňový systém. Dokáže si dnes vůbec nějaký státní pracovník představit,jak by umělá inteligence zatočila s " teplými" fleky a flíčky kdekoliv ?

Logicky by měl padnout akciový trh,protože soukromé financování neprůhledných a mnohdy podvodných investic by nemělo smysl. Nebo naše "nezávislé" fungování finančního trhu s pohybem kurzů,úroků a podobně. Již z doby Krista byl úrok vypočítán a pojmenován jako satanský nástroj na zotročení lidí. a dnes tento nástroj řídí celý svět. Není již zde vidět ta obrovská chyba,která se musí napravit ?

Podle přednášek revolucionářů z "Bruselu" vše nastane velmi brzy. Obrovské počítače jsou již vyráběny a z všeobecných zdrojů budou i instalovány. Programové vybavení je již také vymyšleno.

Ještě,že existuje určitý nehmotný "Bůh",který možná vše zarazí již v zárodku.

Pár dnů specifického záření ze slunce vše může zlikvidovat velmi rychle a ochromený systém řízení společnosti se velmi lehce zhroutí.

Osobně jsem přesvědčen,že zavádění umělé inteligence musí předcházet mnohem větší vývoj společnosti,než je dnes. A to je práce na staletí.Nejde jen o nějaké superpočítače. A tak ta umělá inteligence se bude realizovat velmi opatrně,protože následky mohou být až nesmírné.

Stačí si uvědomit jak " neinteligentně" funguje společnost v Česku po parlamentních volbách a nesmyslném šílenství při volbách prezidenta.

Jak nám komplikuje život miliony exekucí a osud statisíců lidí bez dalších perspektiv svého života.

Jak se lidé pořád obracejí k drogám,alkoholu a kouření, i když vědí,že to je vše pitomost.

Pořád máme snahu nad někým zvítězit pomocí praktik,které by měla společnost zlikvidovat nejdříve.

Stačí se podívat na náš systém práce soudů a státního zastupitelství.

Pořád jsme si všichni rovni ,ale hodně je těch "rovnějších ".

Vy to vidíte jinak ?

Autor: Bedřich Dvořák | pondělí 5.2.2018 9:41 | karma článku: 13,33 | přečteno: 425x