Nová Hedvábná stezka je fascinující projekt, který nemá obdoby uvedl Zeman

Prezidenta Zemana nechápu při řešení vnitropolitických problémů, ale musíme mu blahopřát k jeho některým zahraničním úspěchům. Představitelé naší politické scény to vše zásadně znevažují, a to hlavně z osobních důvodů.

To naše zapšklé čecháčství nyní převzala ČSSD a odmítla se na akci prezidenta Zemana vůbec podílet.Přicmrdují ji i političtí nepřátelé,kteří hledají různé důvody jak otrávit ovzduší v Česku. Těžko chápat jejich důvody.Nejenom, že se mohli hoši přesvědčit na vlastní oči, jak vypadá společenský vývoj v Číně dnes,ale mohli si již z hlavy vymazat ten evropský pohrdavý postoj na technologie,které Čína nabízí pro celý svět.Mnozí pořád nechápou, že nám již ujel vlak a budeme se muset hodně snažit ,abychom se někam posunuli.

Jako příklad z poslední doby uvádím krach jedné z předních firem na výrobu solárních panelů v Německu,která podlehla tlaku konkurence z Číny. Ostatně i tato firma již byla tou naší " montovnou", která potřebovala většinu dílů z Číny pro svoji německou produkci.Podrobnosti netřeba. Stejně dopadl i obdobný výrobní komplex v USA ,který prezident Obama hýčkal i pomocí státních subvencí. Dnes jde o uzavřené provozy a ztráty pracovních míst. Je jen otázkou času,kdy Čína ovládne i automobilový průmysl. Až to uvidí prezident Trump,tak bude zírat. To již nikdo neobnoví ( mimo Čínské výrobce).

Samozřejmě lze analyzovat důvody, proč to tak je. Ještě nedávno Čína vracela 70 % získů do zpětných inovativních investic.Nejvíce robotizovaných pracovišť se buduje v Číně a střední třída pracujících je již natolik silná, že absorbuje značnou část výroby spotřebních předmětů. Tam již velmi dlouho nikdo nepracuje za hrst rýže a jejich platy v průmyslové zóně jsou vyšší než u nás. I cenová hladina určitých služeb je vyšší než u nás. Život je tam jistě značně obtížný,ale pokrok je vidět.

Nový projekt Hedvábné stezky zcela jistě ovlivní politické ovzduší v zemích, kudy povede. A ona povede prakticky celým světem. Již dnes Čína dominuje na trzích v Africe i Latinské Americe. Tady je lidem nalháváno,že v těchto zemích jsou 100 let za opicemi a prakticky nemá cenu se do jejich rozvoje jakkoliv zapojovat. I v oblasti vojenské techniky Čína dominuje.

Přes všechny tyto nebezpečné klady se našel jen jeden prezident z EU,který svoji tvrdohlavostí vyrazil trošku sbírat smetánku.Minimálně osobní. Samozřejmě se tam ukáže u prezident Putin a jistě přednese závažný a vstřícný proslov a nastíní vzájemně výhodný projekt.

V EU i v USA se již všichni Číny bojí. Jde o vnášení cizí ideologie tam, kde si to nejen nepřejeme,ale kde nám to narušuje další vývoj. Stačí si připomenout období kolem roku 1990 a pohrdavý postoj nad tehdejšími  výrobky z Číny. Dnes nás vůbec nápis  made in P.R.CH či Made in China nepřekvapí na ničem.

Je obrovskou chybou,že v delegaci není ministr zdravotnictví Ludvík. Vzhledem k tomu, že se tváří jako znalec a ekonom,tak by viděl neuvěřitelný pokrok ve výrobě léků i zdravotnického vybavení. Tady ještě buzerujeme pomocí celní správy a státního úřadu pro kontrolu léčiv v oblasti dovozu z Číny,ale není možno již nic zastavit. Lhát lze jen určitou dobu.

Hrozně rád bych četl odbornou zprávu z této poměrně rozsáhlé cesty prezidenta Zemana. Bylo by to jistě poučitelné. Zatím jde jen o cenzurované zprávy o jednotlivých akcích při této návštěvě a to je vše. Ale určitě to není jen výlet za státní peníze. Jde o mnoho více pro další desetiletí.

A až se probudí lidé typu  Bohuslav Sobotka , tak bude líp !

 

Autor: Bedřich Dvořák | neděle 14.5.2017 8:57 | karma článku: 28,33 | přečteno: 825x