Neviditelná ruka trhu dnes !

Před lety to bylo jedno z hlavních hesel klausovců a i já jsem volil ODS. Nápady Václava Klause jsem skoro vždy na dálku podepisoval a pochopil jsem i princip kuponové privatizace.

V "kuponovce" jsem získal s rodinou i relativně dost peněz a určité penzum akcií máme pořád v živém portfoliu. Asi to budou časem jen zajímavé obrázky.

Ale vše odvál čas. Peníze z akcií zmizely v jiných akcích a zbyly jen vzpomínky. Nápad to byl docela geniální, jen se hloupě realizoval. Dokonce si myslím, že se naivně realizoval.

A máme rok 2017 a pomalu se časově nové období srovnává s minulým obdobím reálného socialismu. Nemůžeme již vůbec porovnávat vývoj v Česku, protože ta " globalita" vše mění. V německých firmách se realizují německé marketingové nápady ,které pamětníci pamatují z osmdesátých let u nás. Jen nyní je více potisknutého papíru nesmyslnými ukazateli a tenkrát to cyklostylové "množiče" nezvládali. Ale tenkrát to nikdo nečetl a dnes je to stejné. Součástky pro výrobu jsou většinou z Číny a nebo pro někoho vyráběné v Číně. Jsme velmoc v automobilovém průmyslu a bylo by dobré, kdyby vládní delegace vyrazila do Detroitu vidět perspektivu u nás v dalších letech. Kam se hrabe dnešní zavírání dolů.

Stejně nás Čína převálcuje.Nejen ve výrobě automobilů,ale ve výrobě lokomotiv,lodí, motocyklů i celých dopravních systémů. Stačí se jen podívat na nabídku elektrických komponentů výrobců v Číně. Každý rok přichází nová generace technických zlepšení a nových principů.

Dopravní prostředky obsahující jen normalizovanou elektroniku a motory s rekuperací na principu krokových elektronicky řízených motorů s rotory ze speciálních permanentních magnetů. Na stejných principech jsou již vyráběny malé kombinované ostrovní elektrárny na vítr a sluneční energii s propojením  k čerpadlům na čerpání vody do suchých oblastí Afriky a Jižní Ameriky.

A tak princip marxistických úvah a jejich důsledné rozvinutí vyhrává nad našimi tržními principy a konkurenčním bojem odpovídajícím  počátkům 20. století.

Stačí analysovat principy současného akciového trhu a zjistíte, že vše je nějak jiné, než by odpovídalo tržním principům. Vědecky založení ekonomové současné generace tvrdošíjně prosazují překonané principy a nadnárodní bankovní systém se potácí jako raněné zvíře. Země eurozony již vlastně vlastní bankovní systém nemají a u nás se potácíme jako parta zoufalců,kteří věří v zázraky.

Je jasné,že přijde doba odmazání dluhů a začátek nové doby pod tlustou čárou. Jenže, když nezměníme principy,tak tam spadneme znovu.

Nový prezident USA vyhlašuje výzvy hodné let po roce 1945,kdy Amerika nemusela vůbec nic dělat a vše si mohla dovolit.

Prostě je tu jiná doba. Celosvětová společnost se bude muset přeorientovat na maximální spolupráci a nějaká konkrenceschopnost  a trvale udržitelný vývoj  s maximálním ziskem bude již jen ve vzpomínkách. Majetek chtěli soudruzi ze socialistických zemí vyloučit z lidské společnosti a dnes nastává doba,kdy jakýkoliv majetek ztráci smysl.

Jedinou hodnotou již dnes zůstává pouze lidská práce a realizovaný intelekt v nových úžasných technologiích. Vše ostatní jsou jen přání a pohádky.

Nové generace lidí tento nový vývoj lehce vstřebají a my staří jednoduše vyhyneme jako brontosauři..

A bude líp !

Autor: Bedřich Dvořák | pondělí 24.4.2017 19:04 | karma článku: 17,09 | přečteno: 831x